Allmennlege svarer:

Hvordan vite om du har promille dagen derpå?

Det sikreste er å regne ut promillen selv. Slik gjør du det.

NÅR KAN DU KJØRE BIL: Sjekk med vår formel. Mange vil bli overrasket over hvor lang tid det tar før du er edru. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
NÅR KAN DU KJØRE BIL: Sjekk med vår formel. Mange vil bli overrasket over hvor lang tid det tar før du er edru. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste mennesker bruker tidvis alkohol, og de fleste mennesker kjører bil. Alkohol brukes oftest om kvelden og natten. Det gir en betydelig sjanse for dagen-derpå promille.

Lenger ned i denne saken finner du en formel for utregning av din promille.

12 timers regel er ikke til å stole på!

Svært mange av de som blir tatt for promillekjøring, er personer som feilaktig har antatt at de hadde under 0,2 promille i blodet.

Dette har mange årsaker, blant annet at man ikke føler seg påvirket, da den sosiale settingen er annerledes, kanskje man bare er litt tung i hodet, at man tar sjanser, og at en stoler på en høyst upålitelig 12-timers regel.

La oss fastslå med en gang at regelen om at man er kjørbar 12 timer etter siste alkoholinntak, på ingen måte er noe å stole på.

De usikre metodene

Hvordan kan man vite om man har promille neste morgen? Det finnes flere metoder man ikke kan stole på.

  • Promilletestere kan en ikke stole helt på, for de varierer svært i kvalitet, så mye at en kan risikere å kjøre bil i alkoholpåvirket tilstand. Også de bedre promilletesterne kan gi unøyaktig resultat.
  • Å stole på hvordan man føler seg, er helt upålitelig, og må på ingen måte brukes.
  • De mange promillekalkulatorene på nettet kan en ikke stole på, da de er basert på gjennomsnittsverdier for alkoholforbrenning og prosentandel vann i kroppen, men svært mange av oss er ikke gjennomsnittspersoner.

Den mest pålitelige måten er utregning ved å gjøre regnestykket selv. Se lenger ned i saken hvordan du gjør det.

KJØNN HAR STOR BETYDNING: Drikker de like mye, vil han være edru mange timer før henne. Foto: Nejron Photo / Shutterstock / NTB
KJØNN HAR STOR BETYDNING: Drikker de like mye, vil han være edru mange timer før henne. Foto: Nejron Photo / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvor lenge har man promille? Dette virker inn

Mange faktorer virker inn:

Mengde alkohol. Hvor mye og hva man har drukket, altså totalmengden alkohol, er naturligvis helt avgjørende. Jo høyere promille på det høyeste, jo lenger har man promille. Hvis man legger seg klokka 03 med 1,5 i promille, en situasjon hvor man er skikkelig full – men ikke aldeles overstadig – altså noe mange mennesker tidvis opplever, og man forbrenner litt sakte, for eksempel 0,10 promille i timen, så vil det ta 1,5 promille: 0,1 promille/time = 15 timer å bli edru. Det betyr at en ikke er edru før klokken 18 neste dag.

Kroppsvekt: Høyere kroppsvekt gir lavere maksimal promille, hvilket igjen gjør at man blir fortere edru. Og omvendt, lette personer får høyere promille av samme alkoholmengde, og bruker derfor lengre tid på å bli edru.

Kjønn: alkohol fordeler seg i kroppens totale væskevolum. Kvinner har i snitt 60 % vann i kroppen, menn 70 %. Det er fordi kvinnekroppen har en høyere prosentandel kroppsfett. Med en lavere prosentandel vann som alkoholen fordeles i, bidrar dette til høyere promille, hvilket er en grunn til at kvinner som hovedregel får høyere promille enn menn av samme alkoholmengde.

En kan ikke gjøre noe som helst selv for å øke forbrenningen av alkohol.

Den sikreste utregning

Dette finnes det enkle formler for, og det er den sikreste metoden som er tilgjengelig. Men man kan en ikke stole helt på dette heller, og derfor må man i regnestykket legge inn minimumsverdier på forbrenningshastighet og prosentandel kroppsvann, for å få best mulig marginer for å øke sikkerheten for å ikke kjøre med promille.

Det betyr at en bør en legge inn en forbrenning på 0,1 promille i timen, og 50 % kroppsvann for kvinner og 60 % for menn.

Noen regneeksempler

Her er eksempler, som både viser utregninger og hvordan samme alkoholmengde kan gi svært forskjellig tidspunkt for kjørbarhet neste dag.

Legg merke til hvor stor forskjell det er på kvinner og menn, samt hvor mye man veier.

En kvinne drikker en flaske vin:

En kvinne på 60 kg drikker en flaske vin med 12 % alkohol fra klokken 21 til klokken 24. Hva har hun i promille neste morgen klokken 7, i verste fall?

En flaske vin er 6 alkoholenheter, altså 12 gram x 6 = 72 gram alkohol. 72 gram alkohol fordelt på 30 kg kroppsvann (altså 50 % av totalvekten) minus (0,10 x 10 timer fra drikkestart) = 72 delt på 30 minus 1 = 2,4 minus 1 (0,1 promille i time i ti timer) = 1,4 i promille neste morgen klokken 7.

Med forbrenningshastighet 0,1 promille/t så vil det ta ytterligere tretten timer før hun har 0,1 i promille, altså klokken 20 på kvelden.

En mann drikker en flaske vin:

En mann på 90 kilo drikker samme vinflasken fra klokken 21 til klokken 24. Promille neste morgen klokken 7: 72 gram alkohol fordelt på 54 kg kroppsvann (altså 60 % av totalvekten 90 kg) minus (0,10 x 10 timer fra drikkestart) = 60: 54 minus 1 (0,1 promille i time i ti timer) = 1,33 minus 1 = 0,33 i promille klokken 07.

Med en forbrenning på 0,10 promille i timen, er han altså kjørbar etter en til to timer, altså klokken åtte-ni, mens kvinnen ovenfor ikke kan kjøre før klokken åtte på kvelden.

Dette er worst-case beregninger, så andre personer kan være edru tidligere, men det er slik en må regne for å være på den sikre siden.

En kvinne drikker en flaske øl, og fire halvlitere:

En kvinne på 70 kg drikker fire halvlitere øl og en liten flaske øl (0,33 dl) = 2,33 liter fra klokken 20 til 01. En alkoholenhet øl er 0,33 liter og inneholder 12 gram alkohol. 2,33 liter øl er følgelig 7 alkoholenheter = 12 gram x 7 = 84 gram alkohol.

Hva har hun i promille neste morgen klokken 10?

84 gram alkohol fordelt på 35 kg kroppsvann (altså 50 % av totalvekten) minus (0,10 x 14 timer fra drikkestart) = 84 delt på 35 minus 1,4 (0,1 promille i time i ti timer) = 2,4 minus 1,4 = 1,0 i promille neste morgen klokken 10.

Med forbrenningshastighet 0,1 promille/t så vil det ta ytterligere 10 timer før hun har 0 i promille, altså klokken åtte på kvelden.

En mann drikker seks halvlitere

En mann på 100 kg drikker seks halvlitere øl = 3 liter = 9 alkoholenheter = 12 gram x 9 = 108 gram alkohol. Han starter å drikke klokken 20. Hva har han i promille klokken ti neste dag, 14 time etter drikkestart? 108 gram alkohol fordelt på 60 kg kroppsvann (altså 60 % av totalvekten 100 kg) minus (0,10 x 10 timer fra drikkestart) = 108: 60 minus 1,4 (0,1 promille i time i 14 timer) = 1,8 minus 1,4 = 0,4 i promille klokken 10. Det vil da ta ytterligere fire timer før han har null i promille, altså klokken 14.

Hvorfor kan utregning av promille gi feil resultat?

Individuelt variabel forbrenning: Forbrenningshastigheten er i snitt 0,15 promille i timen, men kan variere mellom 0,10 og 0,25.

Mat: Opptaket av alkohol kan forsinkes av mat i magen. Jo mer mat og jo fetere mat, jo senere alkoholopptak. Dette har både fordeler og ulemper: En kan unngå å bli for beruset mens man drikker, men samtidig kan det forsinke opptaket av alkohol i blodet, slik at promillen en oppnår, forskyves i tid, og følgelig kanskje kan medvirke til at alkoholvirkningen henger lenger i. En annen fordel med mat i magen, er at opp til 20 % av alkoholen kan da bli brutt ned i magesekken før den når blodbanen og fører til promille. Enzymer i mage og lever bryter ned alkoholen. Noe har et mer aktivt enzymsystem, og forbrenner alkohol raskere, andre saktere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring