Fyllesyke:

Kjerringrådene for dagen derpå som slett ikke hjelper

Bare et råd som faktisk har effekt.

TØMMERMENN: Uvel og kvalm er vanlige tegn på for mye alkohol dagen før, forteller lege. Foto: Aller Media og Billion Photos / Shutterstock / NTB
TØMMERMENN: Uvel og kvalm er vanlige tegn på for mye alkohol dagen før, forteller lege. Foto: Aller Media og Billion Photos / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bakrus etter alkohol kan være svært ubehagelig, og til og med være til hinder for arbeid og konsentrasjon. Det kjennetegnes blant annet av hodepine, kvalme, tørste, angst og uro, uvelhet, og hjertebank.

Mange fysiologiske prosesser er involvert, og fenomenet er ikke fullt ut vitenskapelig beskrevet.

Oppsummert regnes det egentlig som en alkoholabstinens i hjernen. Det bekreftes også av det faktum at det eneste som virkelig er effektivt mot bakrus, er mer alkohol, altså å «reparere». Det bør man imidlertid sterkt fraråde, da slik adferd gir vesentlig økt fare for avhengighet.

Kjerringrådene mot bakrus er tallrike og like gamle som alkoholen selv. Det de alle har felles, er at det ikke finnes noen dokumentasjon på at de faktisk virker.

Her er en del av de mange uvirksomme rådene:

Allergitabletter

Allergitabletter har ingen effekt, med mindre man er allergisk mot innholdsstoffer i det man har drukket.

Svette ut alkoholen

Myten sier at en kan «svette ut» alkoholen, men det er ikke korrekt. En forbrenner alkohol i et konstant tempo 0,15 promille uansett hva man gjør og hvor man oppholder seg. Derfor hjelper hverken i badstu eller trening.

Kaffe og Cola

Kaffe og Cola har ingen effekt, og kan faktisk forverre uro, hjertebank og angst.

B-vitaminer og gjærekstrakt

B-vitaminer eller gjærekstrakt hjelper ikke. Myten om at det kan hjelpe, kommer kanskje av at b-vitaminet Tiamin brukes ved medisinsk behandling av alvorlig alkoholabstinens.

Salt

Noen tenker at salt hjelper ved å binde vann i kroppen, og at det er nyttig siden alkohol er vanndrivende. Det har imidlertid ingen effekt, og kan naturligvis forverre kvalme.

Melk

Melk har ingen dokumentert effekt.

Fruktsukker

Fruktsukker kan øke hastigheten på alkoholforbrenningen, men reduserer ikke plagene dagen derpå i seg selv. Forøvrig frarådes det også, da det forbrennes i leveren akkurat som alkohol, og kan gi en økt belastning på leveren.

Vann

Vann hjelper mot tørste, om alkoholinntaket har ført til at man har blitt dehydrert, men et stort vanninntak dagen derpå har ingen effekt mot fyllesyke.

Det er imidlertid et godt råd å drikke ett glass vann for hver enhet alkohol mens en inntar alkohol, da det motvirker dehydrering, og det kan også hindre en i bli for beruset, ved at det tar tid å drikke vann, slik at totalinntaket blir lavere.

Dette hjelper!

Det eneste som faktisk virker mot «tømmermenn», er et lavere alkoholinntak.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring