Slik gjenkjenner du alkoholforgiftning

Hvert år dør nordmenn av akutt alkoholforgiftning. Dette bør du gjøre hvis du ser en som er svært påvirket av alkohol.

SHOTS: Stort inntak av alkohol på kort tid kan føre til alkoholforgiftning. Illustrasjonsfoto: vectorfusionart / Shutterstock / NTB
SHOTS: Stort inntak av alkohol på kort tid kan føre til alkoholforgiftning. Illustrasjonsfoto: vectorfusionart / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet i Norge. Forgiftning med alkohol er en alvorlig, og potensielt dødelig, konsekvens av å drikke store mengder alkohol på kort tid. Dette bør du vite om tegnene på alkoholforgiftning, og hva du bør gjøre hvis du ser en person som er påvirket av alkohol.

Tegnene på alkoholforgiftning

Tegnene på alkoholforgiftning avhenger av alvorlighetsgraden, og varierer fra person til person. Risikoen for å utvikle alkoholforgiftning avhenger blant annet av tidligere erfaring med alkohol, din kroppsstørrelse og helsetilstand, om du nylig har spist, og hvilken type og mengde alkohol du drikker.

Symptomene kan være:

 • Forvirring, trøtthet eller sløvhet
 • Dårlig koordinasjon av bevegelser og dårlig balanse
 • Snøvlete tale
 • Nedsatt hukommelse og samarbeidsevne
 • Nedsatt kontroll over vannlating og avføring
 • Oppkast
 • Kramper
 • Langsom pust eller uregelmessig pust
 • Blåaktig eller blek hud
 • Lav kroppstemperatur
 • Påvirket bevissthet, og i verste fall koma

Alkoholforgiftning oppstår når man drikker større mengder alkohol enn kroppen kan fjerne fra blodet. Når blodets alkoholnivå stiger påvirker dette organene i kroppen, som hjernen, hjertet, og leveren.

Gjør dette!

 • Vurder personens tilstand. Er personen våken, eller lar personen seg vekke lett? Hvordan er pusten? Har personen hatt ufrivillig vannlating eller avføring?
 • Etterlat aldri personen alene. Personen bør overvåkes slik at man kan se om tilstanden blir verre. Hvis personen er våken bør vedkommende sitte. Hvis personen er bevisstløs bør du legge vedkommende i stabilt sideleie og ringe lege. Hold personen varm, og gi dem litt vann de kan drikke små slurker av.
 • Sørg for at personen ikke skader seg selv eller andre
 • Forsøk å kartlegg hvor mye alkohol personen har drukket, hvor lang tid det er siden og hvor lenge personen har drukket. Kartlegg også om personen har inntatt annet enn alkohol, for eksempel narkotiske stoffer.
 • Vurder om personens tilstand kan skyldes skade eller sykdom. Se etter tegn på kramper, for eksempel tungebitt. Se etter tegn på hodeskade eller andre skader. Vet du om personen er kjent med annen sykdom, for eksempel diabetes? Alkoholinntak hos diabetiker øker risikoen for føling.
 • Ring legevakten eller 113 hvis personen har tegn på alkoholforgiftning (for eksempel bevisstløshet, kramper, påvirket pust) eller tilstanden blir verre. Hvis du er usikker på om tilstanden er alvorlig, eller det ikke er noen som kan passe på personen, bør du også ringe lege.

Ikke gjør dette!

Det finnes noen myter omkring hvordan man raskere blir edru. Det finnes imidlertid ingen medisiner som kan framskynde en edru tilstand.

 • Forlat aldri en person som er alvorlig påvirket av alkohol.
 • Ikke gi personen en kald dusj – en kald dusj gjør ingenting med alkoholnivået i blodet, og sjokket av kulden kan i verste fall påvirke kroppstemperaturen negativt, eller bevisstheten.
 • Forsøk ikke å behandle alkoholforgiftning med kaffe eller annen koffeinholdig drikke – kaffe påvirker ikke alkoholnivået i blodet, og bidrar ikke til at man blir raskere edru. Kaffe kan derimot virke dehydrerende, og ved alkoholforgiftning er man allerede i risiko for dehydrering.

Behandling av alkoholforgiftning

For de aller fleste som et lett til moderat påvirket av alkohol er tiden den beste medisinen, da kroppen selv eliminerer alkoholen. Som hovedregel blir alkohol eliminert fra blodet med en hastighet på 0,15 promille per time. Ved alvorligere alkoholforgiftning er det imidlertid nødvendig med behandling og overvåkning på sykehuset.

På sykehuset kan det være aktuelt med «pumping» hvis det er kort tid siden inntak av alkohol. Annen behandling kan være væskebehandling, behandling med vitamin B, glukosetilførsel i form av søt drikke eller som infusjon, eller behandling av eventuelle kramper med medisin. I tillegg blir hjerterytmen, pusten og bevisstheten overvåket. Barn som er påvirket av alkohol bør alltid tilses av lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring