Amfetamin

Amfetamin er et narkotisk stoff som virker stimulerende på hjernen. Også kalt "speed".

AMFETAMIN: Finnes i pilleform, pulver og kan også inntas i sprøyteform. FOTO: NTB scanpix / Shutterstock
AMFETAMIN: Finnes i pilleform, pulver og kan også inntas i sprøyteform. FOTO: NTB scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Amfetamin er et kjemisk fremstilt narkotisk stoff. Her kan du lese om amfetamin og rusmiddelets virkning på kroppen.

Hva er amfetamin?

Amfetamin er et hvitt pulver som virker sentralstimulernde på kroppen, på samme måte som kokain. Uren amfetamin har ofte en gulaktig farge, kan lukte ille og kan være fuktig. (2)
Amfetamin kan sniffes, spises eller injiseres.

Hvilken rusvirkning får man av amfetamin?

Rusvirkningen er avhengig av ulike faktorer, som for eksempel mengden som inntas, erfaring man har med stoffet fra eventuelle tidligere inntak med mer (2). Rusvirkningen oppstår som regel fort og varer få timer, vanligvis i 3 – 6 timer (3), men avhengig av dosen kan effekten også vare lengre enn det.

SENTRALSTIMULERENDE MIDLER: Amfetamin er beslektet med metamfetamin og crystal meth (ica). Her bilde av norsk politibeslag. FOTO: NTB scanpix / Kallestad, Gorm
SENTRALSTIMULERENDE MIDLER: Amfetamin er beslektet med metamfetamin og crystal meth (ica). Her bilde av norsk politibeslag. FOTO: NTB scanpix / Kallestad, Gorm Vis mer

Dersom man ruser seg på amfetamin opplever man som regel en «opptur» når det gjelder stemningsleie. Man føler seg som regel blid, selvsikker og full av energi. Man blir ofte mer pratsom og snakkesalig samtidig som man kan bli rastløs og nervøs. Konsentrasjonsvansker oppstår ofte samtidig som vurderingsevnen minker. Dette fører som regel til en økt generell risikoberedskap med økt risiko for alvorlig ulykke som ytterste konsekvens (1).

LES OGSÅ: Tegnene på rusmisbruk

Hvilke fysiske symptomer og bivirkninger får man?

Amfetamin stimulerer det vegetative nervesystemet som fører til økt blodtrykk, økt puls og økt pustefrekvens. Siden blodtrykk og puls øker kan det føre til påfølgende alvorlige fysiske sykdommer:

  • I hjertet kan det føre til hjerterytmeforstyrrelser og til hjerteinfarkt.
  • I hjernen kan det oppstå blødning og/eller andre hjerneskader på grunn av det økte blodtrykket. I følge helsenorge.no er slike virkninger også blitt observert ved lave doser (1).

Siden stoffet er stimulerende opplever man vanligvis også et tydelig mindre behov for søvn samt redusert appetitt som kan føre til uhensiktsmessig lite søvn og matinntak. Som konsekvens kan man bli utmattet og underernært. Etter inntak av amfetamin blir pupillene ofte store. Reaksjonen av pupillene på lys er ofte langsommere (3).

LES OGSÅ: GHB: Voldtektsdopet

NARKOTIKA SOM KAN SNIFFES: Amfetamin kan sniffes gjennom nesen. FOTO: NTB scanpix / Shutterstok
NARKOTIKA SOM KAN SNIFFES: Amfetamin kan sniffes gjennom nesen. FOTO: NTB scanpix / Shutterstok Vis mer

Hvilke psykiske symptomer og bivirkninger får man?

Amfetamin kan føre til rastløshet og nervøsitet. Rastløsheten kan ofte føre til aggresjon og sinne. Konsentrasjonsvansker oppstår ofte samtidig som vurderingsevnen minker. Dette fører som regel til en økt generell risikoberedskap med økt risiko for alvorlig ulykke som ytterste konsekvens (1).

Amfetamin kan utløse depresjoner og psykotiske symptomer (=vrangforestillinger). Sistnevnte forsvinner ofte 1-3 dager etter at man har sluttet å ta amfetamin, men hos noen kan psykotiske symptomer bli langvarige (2).

Ved kronisk bruk opplever man hyppig panikkangst, søvnvansker og underernæring. Amfetamin skaper avhengighet gjennom toleranseutvikling. Dette betyr at kroppen venner seg til stoffet og krever etter hvert økte doser for å oppnå samme effekt.

LES OGSÅ: Hvorfor blir noen alkoholikere?

Symptomer på forgiftning:

Abstinenssymptomer

  • Psykiske abstinenssymptomer: Depresjon, angst og uro er kjente abstinenssymptomer. Depresjonen kan bli dyp og øke faren for selvmord. Når det gjelder søvnforstyrrelser kan det gjerne ta opptil 6 – 8 uker før det forsvinner (2).
  • Fysiske abstinenssymptomer: Det pleier å oppstå lite fysiske abstinenssymptomer, men man kan oppleve smerter i muskler og ledd. Man kan også oppleve utmattelse (3).

Amfetamin som legemiddel

Amfetamin blir også brukt som legemiddel slik at man kan få det på resept. Det forskrives som regel som tabletter eller kapsler. Amfetamin blir brukt i behandling mot ADD og ADHD samt narkolepsi. I terapeutiske doser (= doser forskrevet av lege) med tilsvarende oppfølging fra lege er det trygt å bruke amfetamin.

LES OGSÅ: De nye rusmidlene: Hva er «designerdop»?

Kilder: (1) Helsenorge.no (2) Motstoff.no (3) Rustelefonen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring