Hvit snus er farligere enn mange tror

Trodde du hvit snus ikke kan skade helsen din? Det er en myte som slett ikke stemmer.

HVOR FARLIG ER SNUS? Helhvit snus inneholder varierende mengder av nikotin, som definitivt er helseskadelig. Foto: Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
HVOR FARLIG ER SNUS? Helhvit snus inneholder varierende mengder av nikotin, som definitivt er helseskadelig. Foto: Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Stadig færre røyker, mens antall snusere øker. 19 % av norske menn og 7 % av norske kvinner brukte snus i 2019, ifølge Norgeshelsa. Hvit snus er et nytt produkt på markedet som mange tenker at er et mindre helseskadelig alternativ enn brun snus. Men stemmer det egentlig?

Hva er brun snus?

Brun snus er basert på tobakk, og kalles også «svensk snus», fordi opphavet til snusen er stammer fra Sverige. Den brune snusen inneholder både tobakk og nikotin.

Hva er hvit snus?

Produktet kommer i porsjonerte snusposer, og har flere navn: «All white», «super white» og «helhvit» brukes om denne typen snus.

Hvit snus er en type snus som i noen land selges uten innhold av tobakk, men den hvite snusen du kjøper i Norge inneholder likevel en liten mengde tobakk. Hvit snus er tilsatt nikotin.

Hvit snus må ikke blandes sammen med begrepet «white portion». Det er brun snus med hvit pose.

Hvorfor er det tobakk i den hvite snusen du kan kjøpe i Norge?

Fordi regelverket ikke tillater nye nikotinprodukter på det norske markedet, blir den hvite snusen som selges her i landet tilsatt en veldig liten del tobakk. Dermed unngår den hvite snusen å havne i kategorien «nytt nikotinprodukt», men kan selges i samme kategori som den brune snusen.

Er hvit snus helseskadelig?

Svaret er ja. Nikotin kan skade helsa di.

– Det er beskrevet økt risiko for flere helseskadelige utfall som sannsynligvis skyldes innholdet av nikotin i snus. Dette inkluderer blant annet skader på hjerte- og karsystemet, med økt dødelighet etter hjerneslag og hjerteinfarkt, risiko for diabetes type 2 og risiko for fosteret ved bruk i svangerskapet, forteller Rune Becher, forsker ved Område for klima og miljø i Folkehelseinstituttet.

RUNE BECHER, forsker ved Folkehelseinstituttet. Foto FHI
RUNE BECHER, forsker ved Folkehelseinstituttet. Foto FHI Vis mer

Er hvit snus mindre helseskadelig enn brun snus?

– Dersom du får i deg samme mengden nikotin ved bruk av hvit snus som ved bruk av tradisjonell brun snus, vil risiko for de helseskadelige utfallene knyttet til nikotin sannsynligvis være tilsvarende, sier Becher.

Nikotin er altså helseskadelig – uansett om den kommer fra hvit eller brun snus. Og hvit snus kan inneholde like mye nikotin som brun snus, les mer om det i neste avsnitt.

Nikotinen i hvit snus er avhengighetsskapende og helseskadelig. Rune Becher, FHI

Fordelen med hvit snus er at den inneholder minimalt med tobakk, i motsetning til brun snus.

– Brun snus fører sannsynligvis til økt risiko for noen kreftformer. Den økte kreftrisikoen skyldes at man får i seg kreftfremkallende stoffer fra tobakken.

Både WHO og FN har klassifisert noen stoffer fra tobakk i snus som kreftfremkallende for mennesker.

Fordelen med hvit snus er at den inneholder minimalt med tobakk, i motsetning til brun snus, og gir derfor lavere kreftrisiko. Rune Becher, FHI

– Siden hvit snus inneholder lite tobakk vil sannsynligvis mengden av disse kreftfremkallende stoffene være mye lavere. En fullstendig overgang fra brun snus til hvit snus vil kunne medføre en reduksjon i risiko for ny kreftsykdom, sier Becher.

Hvor mye nikotin inneholder hvit og brun snus?

Når vi sjekker snusprodukter som selges på nett i Norge, ser vi at den oppgitte nikotinmengden i porsjonssnus også varierer svært mye:

  • Vi fant hvit porsjonssnus som inneholdt nikotin mellom 5 til 24 mg/g.
  • Vi fant brun porsjonssnus som inneholdt nikotin mellom 5 til 45 mg/g

De sterkeste snustypene vi fant inneholdt 45 mg/g.

Det er ingen automatikk i at hvit snus inneholder mindre nikotin enn brun snus.

Det er ingen automatikk i at hvit snus inneholder mindre nikotin enn brun snus. Det finnes hvit snus som har høyt innhold av nikotin, og det finnes brun snus som har lavere innhold av nikotin.

Hvordan finne ut hvor mye nikotin snusen inneholder?

Hvor mye nikotin man får i seg avhenger av hvilken type hvit snus man bruker. Det urovekkende er at du sannsynligvis ikke har peiling på hvor mye nikotin det er i den snusen du bruker.

FÅ OPPGIR ANDEL: Her er et eksempel på snusboks som faktisk oppgir andel nikotin. Men dette ser ut til å være mer unntak enn regel. Foto: Lommelegen.no
FÅ OPPGIR ANDEL: Her er et eksempel på snusboks som faktisk oppgir andel nikotin. Men dette ser ut til å være mer unntak enn regel. Foto: Lommelegen.no Vis mer

Når Lommelegen sjekker snusbokser i en tilfeldig dagligvarebutikk, viser stikkprøven at kun tre av femten bokser opplyser mengde eller prosentvis innhold av nikotin på boksene. De andre boksene oppgir nikotin som ingrediens, men ikke andel. Butikken forteller at de har en oversikt på nikotinmengde for alle snusprodukter, så du kan få oppgitt nikotininnholdet hvis du spør i butikk.

Finnes det snus helt uten nikotin og tobakk?

Både ja og nei. Det finnes urtebaserte produkter. Men da heter det ikke snus, men har ulike andre produktnavn.

– Start med hvit snus kan lede til bruk av andre tobakksprodukter

Becher påpeker at bruk av hvit snus kan føre til nikotinavhengighet hos personer som ikke tidligere har brukt tobakksprodukter.

– Vi vet ikke om bruk av hvit snus vil føre til økt bruk av andre tobakks- eller nikotinholdige produkter eller være til hjelp for nåværende tobakks brukere som synes det er vanskelig å slutte. Vi vet også lite om hvilken betydning de nye produktene og ulike smakstilsetninger vil ha med hensyn til hvor attraktive de oppfattes som, spesielt blant unge.

Generelt ønsker ikke helsemyndighetene å åpne for produkter som kan gjøre at unge begynner med et produkt som kan lede til overgang til snusprodukter som inneholder tobakk og/eller nikotin.

Becher forteller at FHI sitt viktigste råd, spesielt til ungdom, er å unngå å begynne å bruke tobakks- og nikotin produkter.

– Det er spesielt viktig at unge gravide kvinner er klar over at bruk av nikotinprodukter medfører økt risiko for skadelige effekter på det ufødte barnet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring