Kokain

Kokain er et narkotisk stoff som virker stimulerende på hjernen. De fysiske og psykiske skadevirkningene misbruket kan medføre er skremmende.

KOKAIN: Den vanligste måten å innta rusmidlet på er å sniffe det. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KOKAIN: Den vanligste måten å innta rusmidlet på er å sniffe det. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kokain er et sentralstimulerende middel som stimulerer psykiske funksjoner og demper tretthet, tørste og sultfølelse. (1) Andre kjente sentralstimulerende midler er amfetamin og metamfetamin.

​Her kan du lese om kokain og dens virkning på kroppen.

LES OGSÅ: Tegnene på rusmisbruk

Hva er kokain?

Kokain er et hvitt pulver, men finnes også i krystallform. (1)

Kokain kan:

 • Sniffes. Ofte blir kokain sugd opp via neseborene.
 • Røykes («Crack»)
 • Injiseres i sprøyteform (3).

Hvilken rusvirkning får man ved inntak av kokain?

Rusvirkningen er avhengig av ulike faktorer, som for eksempel mengden som inntas, erfaring man har med stoffet fra eventuelle tidligere inntak med mer (2).

«Crack» virker rask og gir en sterk rusopplevelse (1). Rusvirkningen opptrer vanligvis fort og oppleves som regel ganske intens. Rusvirkningen pleier å avta allerede etter kort tid, man anslår mellom 15 og 60 minutter (2).

Vanligvis opplever man økt energi og økt oppmerksomhet. Man føler seg mer våken og behovet for søvn og matinntak minkes. Ved inntak av større doser kan man oppleve økt selvfølelse.

LES OGSÅ: De nye rusmidlene: Hva er «designerdop»?

KOKAIN: Man kan også misbruke kokain ved injeksjoner fra sprøyte.
KOKAIN: Man kan også misbruke kokain ved injeksjoner fra sprøyte. Vis mer

Hvilke fysiske symptomer og bivirkninger får man?

Kokain stimulerer det vegetative nervesystemet som fører til økt blodtrykk, økt puls og økt pustefrekvens.

 • Kokain kan føre til økt kroppstemperatur og muskelskjelvinger (2).
 • Pupillene blir gjerne store og øyne kan bli røde.
 • Hos menn kan allerede kortvarig bruk av kokain føre til impotens (4), (5).
 • Siden kokain ofte blir suget opp gjennom nesen kan det oppstå hudirritasjon som for eksempel eksem rundt neseborene. Man kan oppleve at nesen renner eller at hyppige neseblødninger kan oppstå (4).
 • Bruk av kokain gjennom nesen kan også gi hull i neseskilleveggen. Dette kalles septumperforasjon. (1), (4).
 • Bruk av kokain kan gi kvalme og kramper (4).

Siden blodtrykk og puls øker kan det føre til påfølgende alvorlige fysiske sykdommer:

 • I hjertet kan det føre til hjerterytmeforstyrrelser, hjertesvikt og til hjerteinfarkt.
 • I hjernen kan det oppstå blødning og/eller andre skader på grunn av det økte blodtrykket.

ØRE, NESE, HALSSPESIALIST SVARER: - Jeg bruker kokain i blant. Har fått hull i neseskilleveggen. Hvor skadelig er det å fortsette?

NESEBLOD: Hyppige neseblødninger kan være et tegn på kokainmisbruk.
NESEBLOD: Hyppige neseblødninger kan være et tegn på kokainmisbruk. Vis mer

Hvilke psykiske symptomer og bivirkninger får man?

Man kan oppleve rastløshet og økt irritabilitet. Det kan oppstår sterk angst og mistenksomhet med paranoia. Samlet sett kan dette resultere i aggresjon med konsekutiv voldelig atferd.

Ved langvarig bruk av kokain kan psykotiske symptomer (vrangforestillinger) komme i tillegg. Kokain skaper sterk avhengighet, men i motsetning til andre rusmidler, for eksempel amfetamin, utvikles det som regel ingen toleranse. Man trenger altså vanligvis etter hvert ikke økte doser for å oppnå samme effekt (2).

Allikevel vil de opplevde positive effekter av kokainrusen minke etter hvert slik at man kan utvikle kronisk nedstemthet (4).

Tegn på forgiftning

Symptomer på forgiftning med kokain er høy hjertefrekvens og høyt blodtrykk som kan føre til hjerterytmeforstyrrelser. Pasienten har som regel økt kroppstemperatur og svetter. Pasienten kan være agitert (3). Rastløshet og økt pustefrekvens kan oppstå ved overdosering (4). Pasienten kan bli bevisstløs (4). Kramper kan forekomme. Plutselige dødsfall er mulig.

Abstinenssymptomer Abstinens er vanligvis preget av psykiske symptomer, særlig depressive symptomer. Abstinens kan føre til økt fare for selvmord.

Kilder: 1) Helsenorge 2) Motstoff.no 3) Helsebiblioteket.no 4) Rustelefonen 5) FMR.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring