Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

For mange er det vanskelig å slutte å røyke. Her er en oversikt over den helsemessige gevinsten av å stumpe røyken. Kanskje det kan gi en ekstra motivasjon?

BÅDE RASKE OG LANGVARIGE EFFEKTER: Nikotin brytes ned ganske raskt i kroppen. Foto: Scanpix
BÅDE RASKE OG LANGVARIGE EFFEKTER: Nikotin brytes ned ganske raskt i kroppen. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Når du slutter å røyke, virker det akutt positivt på hjerte og kar. Fordelene ved å minske kreftrisiko kommer litt senere, oppsummerer Bjørn Andreas Bang ved Helsedirektoratet.

Smokefree, som er Englands versjon av Slutta.no og Helsenorge.no så kan det å slutte å røyke kan gi drastisk forbedring av din helse. Når du har sluttet vil noen helsemessige gevinster opptre kjapt, andre vil du få senere i livet.

LES MER: De beste metodene for røykeslutt

FORDELER: Allerede etter 20 minutter synker pulsen. Etter 5 og 10 år synker kreftrisikoen dramatisk. Foto: Ntb Scanpix, tekst: Lommelegen.no
FORDELER: Allerede etter 20 minutter synker pulsen. Etter 5 og 10 år synker kreftrisikoen dramatisk. Foto: Ntb Scanpix, tekst: Lommelegen.no Vis mer

20 minutter etter røykeslutt

Din puls vil gå ned til normalt. Du begynner å få igjen varmen i hender og føtter.

LES OGSÅ: Hva er normal puls?

Etter 8 timer

Nikotin og karbonmonoksid i blodet er redusert med femti prosent. Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen. Kort tid etter røykeslutt vil den sammentrekkende effekten avta. Karbonmonoksid fra røyken fortrenger ikke lenger oksygenets plass i blodet.

- Nikotin brytes ned ganske raskt i kroppen. Det vil ikke være noen målbar rest etter 2-3 dager, sier Bang.

LES OGSÅ: Slik overvinner du plagene og abstinensene etter røykeslutt

EKSPERT: Bjørn Andreas Bang Foto: Privat
EKSPERT: Bjørn Andreas Bang Foto: Privat Vis mer

48 timer

Smaks- og luktesansen vil bedres.

- Dette skjer allerede etter noen få døgn, sier Bang

72 timer

Lungekapasiteten øker.

- Det er vanskelig å si når folk kjenner det på kroppen, og det kan variere veldig. Det kan ta fra noen uker til noen måneder før man merker bedring på lungene, sier Bang.

28 dager

En milepæl.

- Du har fem ganger så stor sjanse for å slutte for godt, viser kunnskap fra England, sier Bang.

1-9 måneder

Flimmerhårene som har vært lammet av røyken begynner nå å fungere igjen.

- Du er mindre utsatt for luftveisinfeksjoner. Det henger sammen med at flimmerhårene kvikner til, som fører til bedre rensing av lunger og luftveier.

LES OGSÅ: Medisinene som kan hjelpe deg med røykeslutt

2-12 uker

Blodsirkulasjonen forbedres. Er du kvinne, har du fått økt mulighet til å bli gravid om du ønsker det. Er du mann, har det betydning for ereksjonen at blodomløpet er bedret.

RØYKTE PÅ UTESTEDER: Nå er det 11 år siden vi kunne røyke inne på serveringsteder. Foto: Scanpix
RØYKTE PÅ UTESTEDER: Nå er det 11 år siden vi kunne røyke inne på serveringsteder. Foto: Scanpix Vis mer

1 år

Immunforsvaret har blitt bedre, og du unngår lettere forkjølelser og andre sykdommer. Risikoen for luftveisinfeksjoner er mindre.

- Faren for hjerteinfarkt og innsnevring i blodårene er halvert, sier Bang.

5 år

Faren for hjerteinfarkt og hjerneslag er betydelig redusert. Risikoen for å utvikle kreft i munn, hals, strupe, urinblære, nyrer, livmorhals og bukspyttkjertel er betraktelig redusert.

- Prognosene ved kreftsykdom er også bedre, sier Bang.

10 år

Risikoen for å utvikle lungekreft er halvert, og risikoen for mange andre krefttyper fortsetter å synke de nærmeste årene.

- For mange er lungekreft det mest skremmende, sier Bang.

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2015. Kilde: Bjørn Andreas Bang, Helsenorge.no, Smokefree.uk

Revisjon 10.01.2018 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring