Dårlig sæd hos røykere

At røyking kan føre til kreft har vi visst lenge. Nå viser nye studier at mannens forplantningsevne kan blir redusert av tobakksrøyk.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tidligere forskning tyder på at røyking fører til færre spermier totalt, flere spermier med unormal form og dårligere bevegelighet. Nå viser undersøkelser at evnen til reproduksjon kan bli lavere for menn som røyker fordi røyken kan føre til DNA-skader.

Tysk studie
Michael Zitzmann ved universitetet i Münster presenterte nylig resultater fra en undersøkelse. I studien ble sæd fra røykere sammenliknet med sæd fra ikke-røykere. Det forskerne så etter var sædcellenes evne til å befrukte egg og føre til vellykket graviditet. Alle kvinnene som deltok i undersøkelsen var ikke-røykere. Resultatet var oppsiktsvekkende. 38 prosent av svangerskapene etter såkalt intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (graviditet der en sædcelle mekanisk er dyttet inn i eggcellen), var vellykket med sædceller fra ikke-røykende menn. Tilsvarende tall for røykere var 22 prosent.

Når forskerne hadde brukt vanlig prøverørsteknikk førte det til vellykket graviditet i 32 prosent av tilfellene for ikke-røykerne og i 18 prosent av tilfellene for røykerne.

Canadiske funn
Maria Zenzes ved University of Toronto har vist at benzo(a)pyrene, et stoff i sigaretter, er meget skadelig. Stoffet kan føre til DNA-skader i sædcellene. Zenzes har rapportert at sædceller med slike skader ved hjelp av prøverørsteknikk klarte å befrukte eggceller. Imidlertid føres DNA-skaden videre til embryoet.

På laboratoriet viste det seg at befruktning med sædceller med mange DNA-skader førte til tidlig stans i utviklingen av embryoet.

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring