Hvor skadelig er festrøyking?

Selv få sigaretter i måneden kan gi helserisiko, viser ny forskning.

SEKS SIGARETTER I MÅNEDEN: Et så lite antall sigaretter kan gi helseskade og tidligere død. Foto: Kateryna Deineka / Shutterstock / NTB
SEKS SIGARETTER I MÅNEDEN: Et så lite antall sigaretter kan gi helseskade og tidligere død. Foto: Kateryna Deineka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Stadig færre nordmenn røyker, men andelen som festrøyker eller røyker av og til er stabil.

– Rundt 9–10 % av den voksne befolkningen røyker av og til, dette har vært stabilt siste årene, mens andelen som røyker daglig har gått jevnt nedover. Hvorfor av-og-til-røykingen holder seg stabil vet vi ikke, forteller Marianne Lund, forsker ved avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet.

Hvor lenge og hvor mye har stor betydning

Skadeomfanget knyttet til røyking er knyttet til tre forhold:

  • Hvor tidlig i livsløpet man starter å røyke
  • Hvor lenge man røyker
  • Hvor mye man røyker
Marianne Lund, forsker ved Folkehelseinstituttet.
Marianne Lund, forsker ved Folkehelseinstituttet. Vis mer

– Varighet av røyking har betydning, og det er mer skadelig å røyke med lav intensitet i en lengre periode enn å røyke med høy intensitet i en kort periode for blant annet utvikling av lungekreft. Risikoen ved å røyke daglig er høyere enn den er for av-og-til-røyking, men av-og-til-røyking innebærer også en helserisiko. Hos noen er røykingen konsentrert til helg og fest, og det ukentlige forbruket av sigaretter er da like høyt som hos en dagligrøyker, sier Lund til Lommelegen.

LES OGSÅ: Seks helseskader forårsaket av røyking

FESTRØYKING: Mye festrøyk og stort antall sigaretter kan tilsvare helseskade som ved dagligrøyking. Foto: oneinchpunch / Shutterstock / NTB
FESTRØYKING: Mye festrøyk og stort antall sigaretter kan tilsvare helseskade som ved dagligrøyking. Foto: oneinchpunch / Shutterstock / NTB Vis mer

Men det er ikke lett å beregne hvor høy risikoen er for festrøyking.

– Å beregne risiko ved av-og-til- røyking er komplisert, da det ofte er variasjon i mengde over livsløpet, for eksempel kan noen veksle mellom å være dagligrøyker og av-og-til- røyker, eventuelt av-og-til- røyker og ikke-røyker, understreker Lund.

Dette sier forskningen

Lund viser til en nylig publisert studie fra USA som sammenlignet av-og-til røykere med ikke-røykere. Studien viste at et forbruk på 6–10 sigaretter per måned økte risikoen for tidlig død, og risikoen økte med forbruket.

Et forbruk på 6-10 sigaretter i måneden øker risikoen for tidlig død.

De fant forhøyet risiko for av-og-til-røykere sammenlignet med ikke-røykere for en rekke dødsårsaker som for eksempel lungesykdommer, kreft og hjerte og karlidelser.

Lund viser også til andre norske studier som viser forhøyet risiko for tidlig død blant av-og-til røykere sammenlignet med ikke-røykere, og helsekonsekvenser ved å røyke 1-4 sigaretter per dag.

Forskjellig genetisk utgangspunkt

En som daglig møter pasienter som har utviklet skader og sykdom som følge av røyking, er Olav Kåre Refvem spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved LHL-klinikken Oslo på Ullevål Stadion.

– Røyking rammer forskjellig hos forskjellige personer. Vi har forskjellige utgangspunkt genetisk, og dette kan bestemme hvor utsatt vi er for å utvikle skader. Skader inntrer i større grad ved mye og hyppig røyking, gjerne over mange år. Den enkeltes disposisjon er dessverre uforutsigbart, bortsett fra at man vet noe om forekomst av lungesykdom og hjertesykdom i slekten, forteller Refvem.

Hvis du er en av-og-til røyker bør du derfor sjekke ut om det er forekomst av astma, kols eller hjerte- og karsykdom i slekten. Det kan gi deg informasjon om din risiko.

– Daglig røyking over lang tid er klart mer skadelig enn å røyke av og til, for eksempel såkalt festrøyking. Men jo flere år vi røyker, jo større er sjansen for å få skader.

LES OGSÅ: Slutt å røyke på 10 dager

Olav Kåre Refvem er spesialist i lungesykdommer og indremedisin. Foto: privat
Olav Kåre Refvem er spesialist i lungesykdommer og indremedisin. Foto: privat Vis mer

De første tegnene på helseskade etter røyking

Refvem forteller at de fleste får symptomer først etter flere år med røyking, men det finnes unntak:

  • Noen merker ved oppstart av trening at pusten er dårligere ved anstrengelser, og det er vanskelig å få full effekt av trening.
  • Noen får økt slimdannelse fra bronkiene, hos noen kombinert med hoste.
  • Noen får oftere bronkitter og eventuelt lungebetennelser.
  • Noen får angina pectoris på grunn av trange blodkar til hjertemuskelen, dette merkes som brystsmerter når hjertet pumper raskere ved anstrengelser.

Slimhoste er et varselsignal

– Det er særlig luftveiene (bronkiene) og lungevevet (lungeblærene) som kan skades. I tillegg blir det elastiske vevet i lungene dårligere. Slimhinnen i bronkiene blir irritert og hovner opp og gir økte mengder slim. Dette kalles kronisk bronkitt. Som del av dette er også flimmerhårene i bronkiene skadet, og derved blir den automatiske slimtransporten fra luftveiene dårligere. Da må vi hjelpe til med å hoste opp slimet, forteller Refvem.

KOLS

En vanlig sykdom hos de som har røkt i mange år er KOLS.

– Ved langvarig røyking kan det utvikles kols, og det innebærer en kronisk irritasjon i slimhinnen i luftveiene som gir trangere luftveier og utvikling av pusteplager uten særlig effekt av medisiner. Det ligner på en astma som har blitt kronisk. Når lungevevet rammes blir lungeblærene dårligere og mange blærer forsvinner. Da blir opptaket av surstoff dårligere, og pusten blir kortere, det vil si at du må puste raskere ved anstrengelser. Dette kalles emfysem, og dette kan måles ved pusteprøver og dessuten ses på CT-bilder av lungene. I praksis skjer det en raskere aldring av lungene.

Lungekreft

– I tillegg vet vi at røyking fører til en økt fare for å utvikle kreft i flere organer, men mest i lungene. Noen går tilsynelatende helt fri, mens andre kan rammes mer eller mindre hardt, selv ved begrenset røyking, forteller Refvem.

LES MER: Lungekreft

Rynker

Refvem nevner også at de elastiske fibrene i kroppen påvirkes negativt.

– Blant annet også i huden, som derved kan bli mer preget av rynker.

Hjerte- og karsykdom

Hjerte og karsykdom er også vanlige helseskader av røyking.

– Vi skal heller ikke glemme effekten av røyking på hjertet og på blodkar. Vi snakker her om arteriosklerose med utvikling av trange koronarkar og vanlige blodkar (pulsårer), avslutter Refvem.

LES MER: De første symptomene på hjertesykdom

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring