Røyker fortsatt 12 sigaretter om dagen

Nå er det 11 år siden det var lov å røyke inne på alle serveringssteder.

FÆRRE RØYKER, MEN: Dagens røykere røyker i gjennomsnitt 12 sigaretter hver dag.  Foto: Scanpix
FÆRRE RØYKER, MEN: Dagens røykere røyker i gjennomsnitt 12 sigaretter hver dag. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Verdens tobakksfrie dag har blitt markert i Norge den 31. mai hvert år siden 1988. Målet er å skape oppmerksomhet om den død og de skader nikotin medfører.

1. juni 2004 kom røykeloven i Norge, som gjorde det forbudt å røyke inne på alle serveringssteder.

– Røyking er fortsatt den viktigste risikofaktoren både for tidlig død og tap av friske leveår i Norge, og fører til om lag 6600 dødsfall i Norge hvert år. Røykere taper i gjennomsnitt 11 leveår. Ny forskning viser at to tredeler av dem som røyker over lang tid, vil dø av røykerelaterte sykdommer, sier Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

FØR: Det var helt vanlig å røyke inne på caféer, restauranter og barer for 11 år siden.  Foto: Scanpix
FØR: Det var helt vanlig å røyke inne på caféer, restauranter og barer for 11 år siden. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Stadig flere får skrumplever

Så mange røyker og snuser

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) røyker 13 prosent av den norske befolkningen. I tillegg røyker rundt 9 prosent av og til. Det utgjør til sammen rundt 1 million mennesker.

Etter at røykeloven slo i kraft har antall dagligrøykere blitt halvert, men selv om stadig færre nordmenn røyker, røyker de ikke mindre enn tidligere.

Dagens røykere røyker i gjennomsnitt 12 sigaretter hver dag, som er like mange sigaretter per dag som røykerne på 1980- og 90-tallet røykte.

Den daglige snusbruken i befolkningen har derimot gått opp de siste årene, og det ser i hovedsak ut til å skyldes økningen blant unge, ifølge Helsedirektoratet.

Nå snuser 9 prosent av den voksne befolkningen daglig, mens blant unge i alderen 16-24 år er det 18 prosent som sier at de snuser daglig. 18 prosent tilsvarer cirka 110 000 personer.

LES OGSÅ: Alvorlig psykisk syke er mest utsatt for rusavhengighet

RØYKTE PÅ UTESTEDER: Nå er det 11 år siden vi kunne røyke inne på serveringsteder. Foto: Scanpix
RØYKTE PÅ UTESTEDER: Nå er det 11 år siden vi kunne røyke inne på serveringsteder. Foto: Scanpix Vis mer

Slik slutter du å røyke

Selv om mange klarer å slutte på egenhånd, øker man likevel sjansen for å lykkes ved å benytte seg av dagens hjelpemidler.

«Slutta – din røykeslutt» har over 40.000 følgere på Facebook, og over 300 000 har lastet ned Slutta-appen, som er gratis. En samtale med en veileder på Røyketelefonen 800 400 85 kan også være nyttig.

Fastlegen din kan også gi råd om røykeslutt og informere om legemidler som kan være en hjelp i slutteprosessen.

Her er en oversikt over hjelpetilbud for befolkningen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring