Ny rapport fra FHI:

Seks helseskader
e-sigaretter kan gi

Rapport konkluderer med helseskade på blant annet luftveier, hjerte og kar.

Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock / NTB
Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En ny rapport fra FHI konkluderer med at det er flere skadelige effekter av å bruke e-sigaretter som inneholder nikotin. (1)

Rapporten er et resultat av systematisk litteratursøk, det vil si en gjennomgang av forskning og vitenskapelige artikler som beskriver kunnskapen om innholdet i e-sigarettvæsker og aerosoler, helseeffekter hos mennesker og dyr, samt hvordan foster kan påvirkes.

Dessuten har FHI også gjennomført toksikologiske vurderinger – det vil si sett på hvilke helseskadelige stoffer som e-sigratter inneholder.

Nok kunnskap til å konkludere helsefare

De fleste studiene ble utført på mennesker, men har bare sett på effektene av kortvarig bruk. Langtidsstudier foreligger ikke.

– Likevel er kunnskapsgrunnlaget tilstrekkelig til å konkludere med at bruk av e-sigaretter kan gi helseskader, sier seniorforsker Rune Becher ved FHI. (1)

6 helseskader

FHI skriver at blant annet disse skadene ble funnet ved litteraturgjennomgangen:

  1. Helseskade på luftveier
  2. Helseskade på hjerte og kar.
  3. Risiko for gravide og fostre. I likhet med andre nikotinholdige produkter kan også bruk av e-sigaretter under svangerskapet utgjøre en risiko for mor og barn.
  4. Skader hjernens utvikling. Hjernen er ikke ferdigutviklet for i midten av 20-årene og nikotin kan påvirke denne utviklingen. Derfor er unge mennesker er ekstra utsatt, påpeker FHI.
  5. Forgiftninger etter inntak av e-sigarettvæske. Flere tilfeller rapportert.
  6. Skade etter eksplosjon. Det har vært tilfeller som har skjedd når enheten eller batteriet har blitt overopphetet.

Hvorfor oppstår helseskade?

De vanligste helseskadene oppstår når man puster inn stoffer fra e-sigarettvæsken. Man puster inn aerosoler, som er bitte små dråper fra væsken. Hva denne væsken inneholder har stor betydning for hvilken helseskade som kan oppstå.

FHI påpeker at e-sigaretter ikke bør betraktes som en enhetlig produktgruppe, da innholdet i e-sigaretter varierer svært mye. Hva væsken inneholder avhenger av blant annet type e-sigarett, stoffer som utløses fra oppvarmingsenheten, temperaturen når dråpene dannes og selve e-væsken.

– Bør ikke ses på som et ufarlig nikotinprodukt

– E-sigaretter utgjør ei sammensatt produktgruppe med stor variasjon i produkttyper og innhold i e-sigarettvæsken. Det gjør at det også vil være stor variasjon i hva den enkelte bruker blir eksponert for. E-sigaretter bør ikke ses på som et ufarlig nikotinprodukt, sier Becher. (1)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring