Hvem smittes av HPV?

HPV er et vanlig virus som overføres seksuelt. 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet i løpet av livet.

HVEM KAN BLI SMITTET AV HPV? Både menn og kvinner, hetro- og homoseksuelle, kan bli smittet. Foto: KT Stock photos / Shutterstock / NTB
HVEM KAN BLI SMITTET AV HPV? Både menn og kvinner, hetro- og homoseksuelle, kan bli smittet. Foto: KT Stock photos / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste som har sex vil bli smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Generelt er smitterisiko 10 prosent for hver ny partner. Det vil si at de som har sex med mange oftere smittes av HPV enn de som bare har en partner i løpet av livet, men også de som bare har en partner kan bli smittet dersom deres partner har hatt sex med andre.

HPV er vanligst hos unge voksne

Siden unge kvinner og menn oftere har nye partnere enn eldre, vil risiko for smitte være høyere hos yngre enn hos eldre.

Selv om 90 prosent av alle HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, vil mange unge ha flere enn en partner i løpet av to år.

Mens rundt 30 prosent av kvinner og menn under 30 år har en pågående HPV-infeksjon, vil bare 6,5 prosent av kvinner i alderen 34-69 år ha positiv HPV-test og dermed være bærer av viruset.

Kan de som har tatt HPV-vaksine bli smittet av HPV?

HPV-vaksinen gir 90 prosent beskyttelse mot de HPV-typene som dekkes av vaksinen. Det finnes tre ulike HPV-vaksiner.

  • En vaksine dekker to HPV-typer (16 og 18)
  • En HPV-vaksine dekker fire HPV-typer (6, 11, 16 og 18)
  • Den nyeste HPV-vaksinen dekker ni ulike HPV-typer (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58).

De HPV-testene som brukes i Livmorhalsprogrammet undersøker for 14 ulike HPV-typer. Det vil si at selv om du har tatt den HPV-vaksinen som dekker ni ulike HPV-typer, kan du bli smittet av HPV og få positiv HPV-test.

Kan jeg bli smittet av HPV selv om jeg bruker kondom?

Bruk av kondom gir 50-70 prosent beskyttelse mot HPV, men kondom gir ikke full beskyttelse fordi din partner kan ha HPV i hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet. HPV-vaksine er derfor mer effektivt enn kondom når det gjelder å forebygge smitte av HPV-typer som dekkes av vaksinen.

Kan HPV smitte mellom to kvinner?

Ja. HPV smitter først og fremst seksuelt, men kan også smitte ved annen slimhinnekontakt eller hvis fingre eller sexleketøy er i kontakt med flere slimhinner.

Det anbefales derfor at lesbiske kvinner følger Livmorhalsprogrammet på samme måte som kvinner som har sex med menn.

Kan HPV smitte mellom to menn?

Ja. Menn som har analsex, oralsex eller runker hverandre, kan overføre HPV. Menn som har sex med menn har høyere risiko for analkreft enn kvinners risiko for livmorhalskreft. Det finnes ingen screeningprogrammer for kreft som skyldes HPV. HPV-vaksine er derfor i praksis den eneste måten å forebygge kreft som skyldes HPV hos menn.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring