Hvordan smitter HPV?

Smitter på forskjellige måter ut fra type HPV-virus. Kan smitte både via hudkontakt, via kontaktflater og ved seksuell kontakt.

Tatiana Shepeleva / Shutterstock / NTB
Tatiana Shepeleva / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Humant papillomavirus (HPV) utgjør en stor gruppe vortevirus. Noen HPV-typer kan gi vorter på hender og føtter, noen HPV-typer kan gi kjønnsvorter og noen HPV-typer kan gi celleforandringer og kreft. HPV-typer som rammer vanlig hud smitter på andre måter enn HPV-typer som rammer slimhinner.

Kjønnsvorter

HPV-typer som gir kjønnsvorter smitter først og fremst seksuelt. Vortene opptrer vanligvis på eller rundt kjønnsorganer eller rundt endetarm (anogenitalt), men man kan også få vorter i munnhule og svelg.

Kjønnsvorter forsvinner som regel av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men mange vil foretrekke å behandle dem med pensling, frysing, laser eller kirurgi.

Nyfødte som smittet av HPV av mor under fødsel kan få kjønnsvorter i luftveiene som kan bli så store at de kan få problemer med å puste. Dette kalles respiratorisk papillomatose. Slike papillomer i luftveiene må opereres bort, men ofte kommer de tilbake. HPV-vaksine som beskytter mot kjønnsvorter vil også redusere risiko for respiratorisk papillomatose.

Celleforandringer og kreft

HPV-typer som rammer slimhinner og som kan gi celleforandringer og kreft smitter seksuelt.

Det vanligste er samleie (vaginalt, analt eller oralt), men HPV kan også smitte via sexleketøy eller fingre når det går kort tid mellom kontakt med slimhinnene.

Kondom beskytter delvis (50-70 prosent), men HPV kan også smitte fra hud og slimhinne som ikke er dekket av kondomet.

Generelt er smitterisiko 10 prosent for hver ny partner, men HPV forekommer hyppigere hos unge enn hos eldre.

Hos kvinner under 30 år vil rundt 30 prosent ha positiv HPV-test ved undersøkelse av livmorhalsprøve. Hos kvinner 34-69 år vil 6,5 prosent ha positiv HPV-test og dermed være bærer av viruset. Heldigvis går 90 prosent av alle HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av 6-24 måneder.

Dersom en HPV-infeksjon vedvarer i mange år, gir dette økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft (livmorhals, vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg). HPV-vaksine kan forebygge de fleste tilfeller av kreft som skyldes HPV.

Vorter på hender og føtter

HPV-typer som rammer vanlig hud kan gi vorter på hender og føtter. Disse HPV-typene smitter både ved hudkontakt og kan smitte via flater. Barn i barnehage og på barneskolen får ofte synlige vorter på hendene som forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder.

HPV-typer som gir vorter på hender kan smitte via håndtrykk og dørhåndtak. Både barn og voksne kan få fotvorter, og noen kan ha fotvorter i flere år før de forsvinner.

HPV-typer som gir fotvorter kan smitte gjennom garderober, dusj og gulvet i svømmehaller der det er vanlig å gå barbent. Det er foreløpig ikke utviklet noen vaksine som beskytter mot vorter på hender og føtter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring