Mycoplasma genitalium

Genital mykoplasmainfeksjon er en seksuell overførbar infeksjon hvor symptomene ligner på klamydia. Risikoen for å bli steril er trolig liten, men tilstede.

TEST: Ved symptomer på mycoplasma genitalium, kan kvinner testes for sykdommen med via en prøvepinne opp i skjeden, som vist på bildet. Menn testes via en urinprøve. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
TEST: Ved symptomer på mycoplasma genitalium, kan kvinner testes for sykdommen med via en prøvepinne opp i skjeden, som vist på bildet. Menn testes via en urinprøve. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Infeksjon med Mycoplasma genitalium skyldes en bakterie som smitter ved seksuell kontakt. Bakterien ble påvist første gang i 1980, og er den minste bakterien vi kjenner til blant de som fremkaller sykdom.

Hvordan smitter det?

Smittemåten er på samme måten som for klamydia. Menn som har sex med menn ved analsex, har høy forekomst i prøver fra anus. Ved oralsex er smitte til svelget lite kjent, og sannsynligvis av liten betydning.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

Utbredelse

Det finnes ingen gode data for forekomsten av sykdommen blant seksuelt aktive, men det synes som klamydia er dobbelt så hyppig som mycoplasma genitalium. Samtidig er infeksjonen hyppigere enn gonoré. Det er også usikkert som sykdommen øker i omfang.

Symptomer

Du kan ha mycoplasma genitalium uten å ha symptomer (asymptomatisk). Trolig er det lettere å få symptomer av Mykoplasma genitalium enn klamydia. Symptomene er helt like symptomene på klamydia - det er ikke mulig å skille de to sykdommene fra hverandre basert på symptomer.

Plagene er forskjellig fra menn og kvinner, og alle med symptomer testes.

Mykoplasma-plager hos kvinner:

Mykoplasma-plager hos menn:

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod (puss eller slim) fra urinrøret
  • Kløe i urinrøret eller under forhuden
  • Kløe, utslett eller sår under forhuden eller på penishodet
  • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Kløe/svie/ubehag i endetarm er de vanligste plagene ved mykoplasma i anus, og kan forekomme hos både kvinner og menn som har hatt analsex uten kondom.

Hvor lang tid går det fra smitte til symptomer?

Inkubasjonstiden er ukjent, fordi de fleste får lite eller lette symptomer. Hvis du på grunn av plager ønsker test etter ubeskyttet samleie, bør du vente iallfall to uker før prøven tas. Sannsynligvis går dette over av seg selv hos mange, blant de som ikke utvikler plager.

Er en ubehandlet Mycoplasma genitalium farlig?

Siden symptomene ligner på klamydia, er det grunn til å tro at komplikasjonene også kan være like, men sannsynligvis ikke så hyppig. En ubehandlet infeksjon med symptomer kan utvikle seg til bekkeninfeksjon hos kvinner, eller infeksjon i testikler og bitestikler hos menn. Dette kan føre til nedsatt evne til å få barn. Infeksjon med denne bakterien kan også føre til en reaktiv leddbetennelse (LENKE https://www.lommelegen.no/revmatisme/artikkel/reaktiv-leddbetennelse/69101408 ), som en immunreaksjon på bakterien.

Smitte med mycoplasma genitalium til anus kan være en risikofaktor for lettere å bli HIV-smittet ved analt samleie.

Er du gravid er det ingen grunn til bekymring, da det ikke er holdepunkter for at mycoplasma genitalium påvirker fosteret eller graviditeten på noe vis. Det diskuteres i fagmiljøet om det allikevel er nødvendig med behandling i graviditet hvis smitten påvises, så dette praktiseres nok noe ulikt.

Tilstanden gir ikke betennelse i luftveiene. Det finnes en bakterie, Mycoplasma pneumonia LENKE, som gir lungebetennelse, men må ikke forveksles med genital infeksjon.

LES OGSÅ: Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer

Testing

Det ideelle ville vært å teste også for mycoplasma genitalium ved alle klamydiaprøver. Imidlertid er laboratoriekapasiteten begrenset og det er stor risiko for resistensutvikling ved unødig behandling. Regelen er derfor at personer uten plager ikke skal testes. Ved symptomer og funn vil du bli testet hvis det ikke påvises annen åpenbar årsak. Du bør teste deg hvis din seksualpartner har fått påvist smitte. Det gjøres også gjerne testing før abortinngrep.

Testing foregår ved at kvinnen selv føre en prøvepinne opp i skjeden for å ta prøven, mens menn tar en urinprøve (første urinporsjon)

Hvis du får påvist mykoplasma er det viktig at du gir beskjed til til den eller de personene du har sex med, og som du kanskje kommer til å ha sex med på nytt, slik at den eller de får testet seg også.

Behandling

Behandlingen er antibiotika i form av azitromycin , i tablettform, én gang daglig i fem dager.

I de fleste land er resistens mot azitromycin økende, som sannsynligvis skyldes utbredt bruk av engangsdoser mot infeksjoner genitalt og i luftveiene. Det er derfor viktig at du testes på nytt etter 4-5 uker, hvis plagene er tilstede fortsatt.

Selve behandlingen må pasienten betale for selv, siden genital mykoplasmainfeksjon ikke er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven, slik klamydia er.

LES OGSÅ: Symptomer på kjønnssykdommer

SLIK SER GENITAL MYKOPLASTMAINFEKSJON UT: Rødfarget mycoplasma genitalium sett i elektronmikroskop. Foto: Science Photo Library
SLIK SER GENITAL MYKOPLASTMAINFEKSJON UT: Rødfarget mycoplasma genitalium sett i elektronmikroskop. Foto: Science Photo Library Vis mer

Forebygge Mycoplasma genitalium

Det finnes ingen vaksine mot genital mykoplasmainfeksjon, men kondom beskytter ved riktig bruk.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Kjønnssykdommene med størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Kilder:

Revisjon ved Jan-Øivind Homl, hudlege, 19.05.2021, Kilde: OUS: Mycoplasma genitalium

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring