Når bør du teste deg for gonoré?

Det er en sterk økning av gonoré i Norge, særlig blant unge, heteroseksuelle kvinner. Kun halvparten av kvinnene får symptomer.

TEST FOR GONORÉ: Hvis du har fått påvist gonoré bør partneren din også teste seg. Foto: BlurryMe / Shutterstock / NTB
TEST FOR GONORÉ: Hvis du har fått påvist gonoré bør partneren din også teste seg. Foto: BlurryMe / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

FHI melder om sterk økning av gonoré det siste året. I 2022 ble det meldt 1857 tilfeller av gonoré, mot 555 tilfeller i 2021. Økningen ses både hos menn som har sex med menn, og heteroseksuelle, spesielt hos unge kvinner.

Når bør du teste deg for gonoré?

De fleste infeksjoner med gonoré hos menn gir symptomer. Bare halvdelen av smittede kvinner får symptomer, så det er altså mulig å ha en infeksjon uten at du selv er klar over det.

Følgende personer bør teste seg for gonoré:

  • Personer med symptomer på gonoréinfeksjon, som svie når du tisser eller utflod.
  • Kvinner med symptomer eller tegn på bekkeninfeksjon. Det kan være symptomer som smerter i nedre del av magen, smerter under samleie, blødninger under eller etter samleie, illeluktende utflod eller hyppig og smertefull vannlating.
  • Menn med symptomer eller tegn på infeksjon i bitestikkelen. Det er typisk symptomer som smerter i den ene siden av pungen, hoven og rød pung, svie ved vannlating og feber.
  • Nyfødte med øyekatarr. Her bør både mor og barn testes.
  • Personer som har hatt seksuell kontakt med en person med gonoré innenfor de siste tre månedene.
  • Personer som har hatt seksuell kontakt med personer i miljøer eller land med høy smitterisiko.
  • Etter kjøp eller salg av seksuelle tjenester.
  • Menn som har sex med menn bør undersøke seg for alle kjønnssykdommer hvert år, og oftere dersom du har flere partnere.

Hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, kan det også være lurt å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Symptomene på gonoré

Symptomer hos kvinner
Kun halvparten av kvinnene får symptomer. Symptomene kan være gul eller grønnlig utflod fra skjeden, brennende smerter når du tisser, smerter i nedre mageregion eller blødninger mellom menstruasjonene.

Gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne hos kvinner. Rundt 15 prosent av alle kvinner med gonoré får bekkeninfeksjon eller egglederbetennelse. Det kan føre til tette eggledere og problemer med å bli gravid.

Symptomer hos menn

Menn får ofte symptomer når de er smittet med gonoré. Symptomene er svie eller brennende smerte når du tisser, væske eller puss som kommer ut av penis, ømme testikler eller rødhet på tuppen av penis.

Andre symptomer

Gonoré kan også forekomme i hals eller endetarm. Det gir ofte ingen symptomer, men du kan oppleve smerter i halsen eller smerte, kløe eller utflod fra endetarmen. Ved alvorlige infeksjoner kan man få feber, utslett og smerter i store ledd.

Hvor kan du teste deg?

Du kan teste deg hos fastlegen, helsestasjoner, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. Det er gratis å teste deg for kjønnssykdommer.

Er du smittet med gonoré er det viktig at du kontakter de du har hatt seksuell kontakt med de siste tre månedene, slik at de også kan teste seg.

Gjør det vondt å teste seg?

Testing for seksuelt overførbare sykdommer er ikke vondt. Prøven tas enten med en urinprøve eller en vattpinneprøve fra skjeden. Noen menn synes det er litt ubehagelig når det skal testes direkte fra urinrøret, men det gjør sjelden vondt. Noen ganger blir det også tatt prøve fra anus og halsen.

Det blir tatt kontrollprøve tidligst to uker etter behandling. Hvis du er testet positiv for gonoré, bør du avstå fra sex til det foreligger et negativt prøvesvar.

Hvorfor er det viktig at du tester deg?

Ubehandlet kan gonoré føre til alvorlige komplikasjoner. Omkring 20 prosent av ubehandlet gonoré hos kvinner fører til bekkeninfeksjon og økt risiko for ufrivillig barnløshet, svangerskap utenfor livmoren og kroniske magesmerter.

Hos menn kan ubehandlet gonoré være årsak til innsnevring av urinrøret, infeksjon i bitestikkelen og kronisk betennelse i prostata.

Behandling av gonoré

Rask og vellykket behandling gir god prognose. Behandlingen er, i likhet med undersøkelsen, gratis i Norge. Gonoré blir behandlet med antibiotika. Den blir ofte gitt som en engangsdose med en sprøyte.

Dessverre utvikler gonorébakterien lett resistens mot ulike antibiotika, og dette er et økende problem i hele verden. Det er derfor svært viktig å forsøke å unngå å bli smittet i første omgang. Den beste beskyttelsen mot gonoré er å bruke kondom ved sex. Du bør bruke kondom både ved oralt-, vaginalt -og analt samleie.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring