Gonoré femdoblet siste ti år

Stadig flere får gonoré i Norge. Folkehelseinstituttet frykter en omfattende spredning av gonoré i Norge.

GONORÈ: Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot gonoré. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GONORÈ: Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot gonoré. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. Gonoré kan være smitteførende i 3-12 måneder, hvis man ikke behandler sykdommen.

Frem til 2010 var gonoré en nokså sjelden sykdom i Norge (omtrent 200 tilfeller per år), men har etter dette hatt en femdobling de siste 5 årene.

– Gonoréforekomsten i den generelle befolkningen har nå nådd et nivå der vi frykter at vi igjen kan stå overfor en mer omfattende spredning av gonoré i Norge slik de nå opplever i mange andre land, blant annet i Danmark og Sverige, varsler Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet på Folkehelseinstituttets nettsider i dag.

LES OGSÅ: Gonore: Symptomer, smitte, test og behandling

Øivind Nilsen, Senior rådgiver, FHI Foto: Fhi.no
Øivind Nilsen, Senior rådgiver, FHI Foto: Fhi.no Vis mer

Øker både blant homofile menn og hetroseksuelle

I 2016 ble det diagnostisert 1 096 gonorétilfeller i Norge mot 851 tilfeller i 2015.

Den betydelige økningen av gonoré blant menn som har sex med menn (msm) som startet i 2010 fortsatte i 2016.

Også blant heteroseksuelle menn og kvinner fortsatte gonoré å øke. Av de 1 096 tilfellene var det 876 menn og 220 kvinner. Av mennene var 598 smittet homoseksuelt, mens 276 var smittet heteroseksuelt.

Spesielt sterk har økningen av gonoré vært blant kvinner i Norge. Meldte tilfeller er firedoblet på få år.

Flest tilfeller i Oslo

Økningen av gonoré i 2016 ses særlig i Oslo og Akershus. Av de 1 096 tilfellene meldt med gonoré i 2016 er 768 (70 %) født i Norge og 58 % var bosatt i Oslo.

LES OGSÅ: Her kan du teste deg for kjønnssykdommer

Bekymring for resistens

– Antibiotikaresistente gonokokker er et raskt økende problem, og internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen i lys av den økende forekomsten av gonoré, sier Nilsen.

Også i Norge er det allerede påvist tilfeller der gonorébakterien har utviklet resistens mot dagens standardbehandling.

BAKTERIEINFEKSJON: En illustrasjon av bakterien Neisseria gonorrhoea, som forårsaker kjønnssykdommen Gonoré.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BAKTERIEINFEKSJON: En illustrasjon av bakterien Neisseria gonorrhoea, som forårsaker kjønnssykdommen Gonoré. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kondom beskytter

Kondom beskytter mot gonoré. Det finnes ingen vaksine mot gonoré. Her kan du bestille gratis kondomer på nett

Komplikasjoner ved ubehandlet gonoré

Kvinner har ofte mindre symptomer på sykdommen enn menn, og kan derfor gå lenge med sykdommen uten at den oppdages. Hos kvinner kan ubehandlet gonoré spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Når dette skjer, kalles det akutt bekkeninfeksjon, som igjen kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Det er mer sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt.

Også økning i antall tilfeller med syfilis

MSIS fikk i 2016 meldt 188 tilfeller av syfilis mot 172 tilfeller i 2015. Av de 188 tilfellene i 2016 var 150 (80 %) homoseksuelt smittet og 38 (20 %) heteroseksuelt smittet.

Kilder: Lommelegen, Fhi.no, Felleskatalogen, SML

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring