Avbrutt samleie

Tidligere var dette en av de mest brukte prevensjonsmetodene. Metoden går ganske enkelt ut på at mannen trekker seg ut av kvinnen rett før han får utløsning. Hvis han greier dette, vil kanskje ingen sædceller komme inn i skjeden til kvinnen, og dermed er hun beskyttet fra å bli gravid.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Avbrutt samleie er prevensjonsmetodenes -sorte får-. Dette kommer i hovedsak av at metoden har vist seg å være ganske så usikker i praksis. Det finnes mange forskjellige tall på hvor godt denne metoden beskytter mot uønsket graviditet. Hvis en følger 100 par som (bare) bruker avbrutt samleie som prevensjonsmiddel gjennom et helt år, vil mellom 8 og 25 av disse oppleve å bli gravide. Årsaken til at det er så stor spredning i tallene, kommer av at metodens sikkerhet er veldig personavhengig. Hvis du har selvdisiplin nok til å avbryte samleiet i tide, vil sjansen for å bli gravid være lavere. Problemet er bare at det kan være vanskelig å styre seg når en er opphisset og like ved å nå klimaks. Det er vanskelig å kontrollere akkurat når sæduttømningen kommer.

At du må stole fullt og helt på mannens handlekraft i ett bestemt øyeblikk, kan skape en spent situasjon under samleiet. Kanskje er det særlig kvinnene som kan føle på denne nervøsiteten. Den store fordelen med å bruke avbrutt samleie som prevensjonsmetode, er at du ikke trenger å forberede deg, eller å bruke noe spesielt utstyr.

Avbrutt samleie kan være en mulighet hvis du kommer i en nødsituasjon, men anbefales ikke hvis det er viktig for deg å ikke bli gravid. Til det er nemlig metoden for usikker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring