Fortsatt dyrere for kvinner å sterilisere seg

​Kvinner må betale 4811 kroner mer for inngrepet enn menn. – Urimelig, mener gynekolog.

DYRERE FOR KVINNER: – Sterilisering av kvinner er mer komplisert og derfor også mer kostnadskrevende, opplyser seniorrådgiver Cathrine Slaaen i HOD. Foto: Scanpix
DYRERE FOR KVINNER: – Sterilisering av kvinner er mer komplisert og derfor også mer kostnadskrevende, opplyser seniorrådgiver Cathrine Slaaen i HOD. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å sterilisere seg koster. I hvert fall hvis du er kvinne.

I statsbudsjettet for 2002 ble det vedtatt fulle egenandeler for sterilisering, og prisen er fortsatt den samme i dag:

  • Egenandel for menn er: 1268 kroner
  • Egenandel for kvinner: 6079 kroner

​Kvinner må betale 4811 kroner mer for inngrepet.

– Departementet mener at det er riktig at egenandelen er ulik, da det er mer komplisert og kostnadskrevende inngrep hos kvinner. Det er altså snakk om to ulike operasjoner, opplyser seniorrådgiver Cathrine Slaaen, ved kommunikasjonsenheten i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), til Lommelegen.no.

Stortinget har så langt ikke vurdert endre prisene, til tross for at egenandelsordningen ble satt for 13 år siden.

LES OGSÅ: Vurderer du å bli sterilisert?

– Urimelig at kvinner skal betale mye mer

Gynekolog Per E. Børdahl i Steriliseringsrådet mener at egenandelsordningen burde vært likt.

– Jeg mener det er urimelig at kvinner skal betale mye og at det skal være billigere for menn. Det burde være likt mellom kjønnene. Den som skal steriliseres skal gjøre det fordi han/hun ikke ønsker flere barn og ikke la en økonomisk avgjørelse stå som grunn, påpeker Børdahl.

Han har selv sterilisert mange i sin karriere, og er nå pensjonert som klinikkoverlege og professor.

Selve steriliseringen er en mindre operasjon for menn enn for kvinner, men forskjellen er ikke så avgjørende at man kan bruke det som et argument, mener gynekologen:

– Sterilisering er en operasjon du får foretatt for livet, og da betyr det ikke så veldig mye hvorvidt operasjonen varer i en halvtime eller time.

LES OGSÅ: Sterilisering av kvinner - Sterilisering av menn

STERILISERINGSEKSPERT: Gynekolog Per E. Børdahl er pensjonert som klinikkoverlege og professor. Foto: VG/NTB Scanpix
STERILISERINGSEKSPERT: Gynekolog Per E. Børdahl er pensjonert som klinikkoverlege og professor. Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

Stadig færre kvinner steriliserer seg

Ifølge tall fra Norsk pasientregister (NPR) var det totalt 1115 kvinner og 861 menn som steriliserte seg i 2014 ved norske somatiske sykehus. (Tallene er basert på antall pasienter i innrapporterte avdelingsopphold ved offentlige norske somatiske sykehus, men sier ikke noe om privatfinansiert aktivitet.)

På 1980- og 90-tallet var det i høy grad kvinner som lot seg sterilisere. Endringen kom med egenandelen, ifølge Børdahl.

– På 80-tallet levde vi ikke i et prevensjonssupermarked, slik som vi gjør i dag. Da fantes det ikke p-piller, spiraler eller angrepiller. Siden det dukket opp, har steriliseringen falt betydelig, påpeker han.

Det var i tillegg mange menn som fryktet at steriliseringen skulle påvirke seksuallivet deres, som også ble årsaken til at flere kvinner lot seg operere.

Etter at egenandelen ble satt 1. januar 2002 har færre kvinner sterilisert seg. Til sammenligning var det totalt 6166 kvinner og 2070 menn som steriliserte seg i 1990, mens etter 2002 sank tallene for kvinner drastisk.

I 2002 var det 1477 kvinner som steriliserte seg.

Fortsatt dyrere for kvinner å sterilisere seg

LES OGSÅ: Færre tar abort i Norge

Operasjonene er tidsmessig relativt like

I dag benyttes det to forskjellige steriliseringsmåter for kvinner i Norge. Begge krever innleggelse og begge utføres i Norge under generell anestesi:

  • «Kikkehullsoperasjon» gjennom bukveggen (laparoskopi) - Den vanligste måten. Operasjonen tar vanligvis 15-20 minutter.
  • Operasjon ved åpning av bukveggen (laparotomi) Operasjonen tar vanligvis cirka en halv time.

Ved sterilisering hos mannen (vasektomi) kuttes sædlederne over slik at det ikke kommer sædceller ved utløsning, ifølge Helsedirektoratet. Denne operasjonen tar cirka 15 minutter, og kan utføres poliklinisk i lokalbedøvelse.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

Dette lurer pasienter på før steriliseringen

– Det er viktig at den som steriliserer seg betrakter inngrepet som endelig. Å sterilisere seg har mange fordeler, men du må være helt sikker på at du ikke vil ha flere barn, sier Børdahl i Steriliseringsrådet.

Han forteller at det er spesielt tre ting pasienter lurer på før de bestemmer seg for å bli sterilisert:

  • Hvordan vil det påvirke seksuallivet deres i etterkant?
  • Hvor stor er sjansen for å bli syk av inngrepet, og hvis det skulle skje, hva risikerer man?
  • Hva gjør jeg hvis dette forholder går i stykker og jeg senere ønsker barn i annet forhold?

– Svaret på det siste spørsmålet er: Du skal regne beslutningen om sterilisering for endelig. Det finnes i dag mange andre gode prevensjonsmetoder, forteller Børdahl.

LES OGSÅ: Hva bør du ta med deg på sykehuset?

Lang ventetid på sterilisering

Dersom du ønsker å sterilisere deg, må du belage deg på litt venting.

Tall fra Norsk pasientregister (NPR) viser at ventetiden på sterilisering i norske sykehus har økt de siste årene:

  • I 2012 var gjennomsnittlig ventetid for sterilisering av kvinner 126 dager
  • I 2013 var ventetiden 131 dager og i 2014 var ventetiden 142 dager

NPR understreker at tallene er basert på innrapportert aktivitet og at NPR ikke inneholder privatfinansiert aktivitet.

Hvis du lurer på hvor lang behandlingstid ditt nærmeste sykehus har på sterilisering, kan du finne en oversikt på Frittsykehusvalg.no. Ventetiden for å bli sterilisert varierer fra sykehus til sykehus.

Hva skjer med kroppen når du tar en abortpille?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring