Glemt p-pille?

Glemmer du p-pillen enten i begynnelsen eller på slutten av ett brett, kan det være større sjanse for uønsket graviditet.

HVA NÅ? Glemte å starte på nytt brett? Vil jeg bli gravid? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVA NÅ? Glemte å starte på nytt brett? Vil jeg bli gravid? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

P-piller/kombinasjonspiller er et av de mest populære prevensjonsmidlene i Norge, og virker ved at hormonene hindrer eggløsning.

Ulempen med p-piller er at du må huske å ta én pille hver dag.

– Det er dessverre vanlig at p-piller glemmes. Hos unge kan glemte piller redusere sikkerheten fra 99-100 prosent ved ideell bruk, til cirka 90 prosent ved bruk i praksis. Det medfører nok en del uønskede graviditeter, sier Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen.S

Prevensjon i pilleform fungerer langt dårligere i virkeligheten enn prevensjonsmidler som spiral, p-stav og p-sprøyte, ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.

– En norsk studie viste at 40 prosent av dem som søkte abort hadde prevensjon tilgjengelig, men ble gravide på bakgrunn av ulike former for feilbruk og manglende bruk, forteller Madsen.

Kvinner som ofte glemmer piller bør rådes til å bytte til en langtidsvirkende prevensjonsmetode, råder Sex og Samfunn i sin eMetodebok.

LES OGSÅ: Alt om p-piller

Hva bør du gjøre hvis du har glemt p-pille?

Det er størst fare for eggløsning dersom kvinnen glemmer p-piller i nærheten av den pillefrie uka, det vil enten i begynnelsen eller på slutten av ett brett. Glemmer hun piller på slutten av brettet, kan hun bøte på dette ved å sløyfe den hormonfrie uka, ifølge Sex og Samfunn.

LEGE: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk. Foto: Statens Legemiddelverk
LEGE: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk. Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Det er forskjell på å glemme piller på et énfasebrett (Microgynon, Loette, Oralcon, Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle, Yaz og Zoely) og et flerfasebrett (Synfase og Qlaira).

– Anbefalingene spriker faktisk en god del. Det er såpass kompliserte retningslinjer for hva en jente skal gjøre dersom hun glemmer en p-pille at det ikke kan beskrives på en kortfattet måte. Det varierer fra pille til pille og etter hvor langt man er kommet på pillebrettet, og om man har glemt én eller to piller, sier Madsen i Legemiddelverket.

Han vil råde kvinner å lese pakningsvedlegget til den p-pillen hun bruker. Dette kan du også gjøre på nettet via Felleskatalogen.no.

– Dette kan det være vanskelig å forstå. Hvis jenta er usikker bør hun kontakte lege, helsesøster eller jordmor for å få råd, råder Madsen.

Minipiller krever enda større nøyaktighet til fast tidspunkt å ta pillen, for å oppnå beskyttelse mot gravidiet.

Mellomblødninger kan oppstå ved uregelmessig p-pillebruk.

Glemt pille på énfasebrett

Bruker du énfasebrett (21 piller på brettet) og glemmer én p-pille (det har gått mer enn 24 timer, men mindre enn 48 timer siden forrige pille) regnes du fortsatt som beskyttet mot graviditet uansett hvor langt du er på brettet, ifølge Sex og Samfunn.

Da rådes du til å ta pillen du glemte, og også ta dagens pille litt senere på dagen - selv om det betyr to piller på samme dag.

Eksempel: Hvis det er torsdag morgen og du oppdager at du glemte å ta onsdagspillen, tar du onsdagspillen med én gang. Torsdagspillen tar du så til kvelden. Fra fredag fortsetter du å ta pillene til vanlig tid.

Du trenger ikke å ta nødprevensjon eller bruke kondom hvis dette skjer.

Hvis du glemmer to eller flere piller, og det har gått mer enn 48 timer siden forrige pille, er det stor sjanse for at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet.

Da bør du ta den siste pillen du har glemt, og så tar du dagens pille litt senere. De andre glemte pillene kan du kaste.

Hvis du har hatt samleie de siste syv dagene, anbefales det at du tar nødprevensjon i tillegg. Du blir også anbefalt å bruke kondom de neste syv dagene, ifølge Sex og Samfunn.

LES OGSÅ: Når kan jeg slutte med prevensjon?

Nødprevensjon (angrepille) og p-piller

Hvis du har glemt å ta p-pille og hatt sex, skal du ikke bruke hormonell prevensjon før fem dager etter at du har tatt ulipristalacetat (angrepille). Det er fordi hormonell prevensjon svekker virkningen av nødprevensjonen.

LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn.  Foto: Sex og Samfunn
LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn Vis mer

– Tar du nødprevensjonen Ella One fordi du har glemt p-piller, må du derfor vente i fem dager før du kan starte på pillene igjen, opplyser Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn.

I tillegg er du ikke sikker før syv dager etter at du har startet på pillene sine igjen.

– Hvis du har glemt to eller flere p-piller betyr det at du må bruke kondom, eller ikke ha sex i 12 dager, før du er sikker mot graviditet, råder Aarvold.

Tar du nødprevensjon som heter NorLevo eller Postinor, må du avstå fra samleie eller bruke kondom i syv dager etter at du har tatt nødprevensjon. Dette er fordi det tar syv dager før p-pillen har effekt og du er beskyttet mot graviditet igjen etter at du har tatt Norlevo eller Postinor.

– Det kan oppstå to problemer: P-piller reduserer virkningen av angrepillen og angrepillen reduserer effekten av p-piller. Dette er ganske komplisert og jenter som er i tvil om hva de skal gjøre må snakke med lege, helsesøster eller jordmor. Men dette er nok også noe som helsepersonell ikke alltid er klar over, påpeker Madsen i Legemiddelverket.

LES OGSÅ: Disse p-pillene blir anbefalt

Oppkast, kraftig diaré kan svekke p-pillens virkning

Hvis kvinnen kaster opp innen to timer etter at hun har tatt en p-pille skal hun ta en ny pille, råder Sex og Samfunn.

Kaster hun opp på nytt skal hun ikke ta flere enn to piller på én dag. Hun regnes fortsatt som sikker mot graviditet. (Unntakene fra denne regelen er flerfasepillene Synfase og Qlaira. Dersom hun kaster opp pille nr. 2, skal hun følge prosedyrene for glemt pille).

Om kvinnen har oppkast eller svært kraftig diaré i mer enn 24 timer, skal hun følge prosedyren for «glemt 2 eller flere piller».

Enkelte medisiner kan også redusere p-pillens effekt.

Kilder:

Opprinnelig skrevet i 2016. Revisjon av sykepleier 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring