Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

Nei, oralsex er langt ifra risikofritt. Flere seksuelt overførbare sykdommer smitter på denne måten.

BRUK KONDOM: Kondom er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer. Foto: Scanpix
BRUK KONDOM: Kondom er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange tror at oralsex er trygt eller tryggere enn vaginalt eller analt samleie, men er det egentlig det?

– Det er alltid en risiko å få kjønnssykdommer via oralsex. Det bør man være klar over, sier Marius Johansen, tidligere medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet og nå redaktør for metodebok for seksuell helse, tidligere fortalt til Lommelegen.no.

Fem potensielle kjønnssykdommer

For å beskytte seg best mulig mot seksuelt overførbare infeksjoner, er det kondom som gjelder - også ved oralsex.

Følgende kjønnssykdommer kan du få av oralsex:

  • Gonoré
  • Herpes
  • Syfilis (sjelden kjønnssykdom som kan smitte via oralsex)
  • HIV (Smitterisikoen er til stede ved oralsex, men er veldig mye lavere enn ved vaginalt eller analt samleie)
  • Klamydia (teoretisk mulig, men testes sjelden ut i praksis)

Det er først og fremst gonoré og herpes som er de vanligste kjønnssykdommene man kan få av oralsex. Syfilis er fortsatt sjelden, men det er generelt sett en viss økning. I 2019 ble det diagnostisert 206 tilfeller av syfilis, mot 231 tilfeller i 2018. Tilfellene fordeler seg på 192 menn og 14 kvinner.

Fortsatt smittes de fleste menn som har sex med menn ved tilfeldig sex i Oslo, men også utviklingen de siste år med mer smitte i det øvrige Norge fortsetter. Man blir særlig smittet i større byer eller på feriereiser til europeiske storbyer i følge Folkehelseinstituttet.

Blant heteroseksuelle kvinner og menn er forekomsten av syfilis nå vesentlig høyere enn for ti år siden, men den har holdt seg nokså stabil de siste årene.

HERPES OG GONORÉ: Disse to kjønnssykdommene kan man lett få via oralsex. Foto: Scanpix
HERPES OG GONORÉ: Disse to kjønnssykdommene kan man lett få via oralsex. Foto: Scanpix Vis mer

Gonoré i halsen

– Disse kjønnssykdommene bør man være obs på. Gonoré er på fremmarsj her i Norge og er svært vanlig i utlandet, opplyser Johansen.

I 2019 ble det meldt 1703 gonorétilfeller i Norge, mot 1659 tilfeller i 2018. Situasjonen i Norge følger en internasjonal trend der gonoré øker kraftig i mange vestlige land. (1)

Etter flere års sammenhengende økning gikk forekomsten av gonoré i 2019 noe ned blant menn som har sex med menn, men den holder seg fortsatt på et høyt nivå. Blant heteroseksuelle kvinner og menn fortsatte gonoré å øke i 2019.(1)

Du kan bli smittet ved å utføre oralsex på en person som har genital gonoré.

– Man behøver ikke å ha symptomer, men hvis man får kan man ha halsbetennelse, hovne lymfeknuter på halsen og smerter - forteller Johansen.

Antibiotikaresistent gonoré er et økende problem. Internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen, forsterket av den økende forekomsten av gonoré.(1)

Smitte: Herpesutbrudd på leppe - kan smitte til genitalslimhinne ved oralsex. Foto: Domaskina / Shutterstock / NTB
Smitte: Herpesutbrudd på leppe - kan smitte til genitalslimhinne ved oralsex. Foto: Domaskina / Shutterstock / NTB Vis mer

Genital herpes

Herpes på kjønnsorganene er en vanlig infeksjon man kan få via oralsex. Bare et fåtall av de smittede vet at de er rammet - og at de kan overføre sykdommen til sine partnere. Bruk av kondom ved samleie reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt.(2)

– Noen vil aldri få utbrudd selv om de har fått viruset, mens andre vil få det én gang eller flere. Viruset smitter fra munn til kjønnsorgan eller omvendt, forklarer Johansen.

Symptomene på genital herpes kan være små og svake, som for eksempel:

  • Svie eller kløe på kjønnsorganet eller ved endetarmsåpningen
  • Et lite sår.
  • Små rifter på forhuden, i skjedeinngangen, ved endetarmåpningen eller i huden mellom kjønnsorgan og endetarmsåpninga
  • Utflod fra urinrøret og i skjeden.
  • Noen opplever kraftige symptomer ved første utbrudd, som feber, forstørrede lymfeknuter og smertefulle blemmer i genitalområdet.

LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?

Kilder:

Artikkelen er oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 13.12.20. Kilder ved oppdatering: 1) FHI: Seksuelt overførbare infeksjoner i 2019 2) Sex og Samfunn: Seksuelt overførbare infeksjoner, herpes

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring