Lavt testosteron: påvirker først og fremst sexlysten

Dette gjør lavt testosteron med kroppen din. Behandling er mulig for noen, men vær klar over bivirkningene.

LAVT TESTOSTERON: Påvirker først og fremst sexlysten. Man mangler motivasjon og mister kåtheten. Foto: NTB Scanpix
LAVT TESTOSTERON: Påvirker først og fremst sexlysten. Man mangler motivasjon og mister kåtheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Testosteron er et hormon som produseres hos både kvinner og menn. Ifølge Store Medisinske Leksikon starter produksjonen av testosteron hos menn allerede når guttefosteret er 2 måneder gammelt. Hos mannen dannes testosteron i spesialiserte celler i testiklene.

LES OGSÅ: Spørsmålene om sex menn ikke tør spørre legen. Her er svarene.>

Symptomer på lavt testosteronnivå

Lege og biokjemiker Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo har jobbet med menn som har lavt testosteronnivå i 40 år. Han har nylig utgitt boka ”Testosterone, The male elixir” som handler om testosteron og testosteronbehandling.

Purvis forteller at menn med lavt testosteron kan ha en rekke symptomer:

 • Manglende seksuell interesse
 • Redusert ereksjonsevne
 • Manglende initiativ, ”drive” og energi til å jobbe og trene
 • Vektøkning (særlig rundt magen) til tross for kostholdstiltak og trening
 • Humørforandringer og irritabilitet
 • Søvnforstyrrelser
 • Konsentrasjonsvansker

- Det er mange som kommer til meg med ereksjonssvikt, men ingen av de andre symptomene. Da er det lite sannsynlig at det er lavt testosteron som er årsaken, sier Purvis.

SYMPTOM: Manglende initiativ, ”drive” og energi til å jobbe og trene, er symptomer på lavt testosteron. Foto: NTB Scanpix
SYMPTOM: Manglende initiativ, ”drive” og energi til å jobbe og trene, er symptomer på lavt testosteron. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lite sexlyst

Testosteronnivået faller med alder.

- Mellom 30 og 40 år begynner det å synke. Menn kommer i en overgangsalder, og for de fleste går dette gradvis. Men vi ser at det kan komme veldig brått hos noen, for eksempel hvis mannen har vært utsatt for mye fysisk eller psykisk stress, depresjon, sorg eller blitt utbrent. Da går overgangsprosessen raskere, sier Purvis.

Han forteller at rundt 30 prosent av alle 60-åringer har lavere testosteronnivå enn normalbefolkningen.

UROLOG: Lege Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo har jobbet med menn som har lavt testosteronnivå i 40 år. Foto: NTB Scanpix
UROLOG: Lege Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo har jobbet med menn som har lavt testosteronnivå i 40 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Lavt testosteron påvirker først og fremst sexlysten. Man mangler motivasjon og mister kåtheten. Menn kan mangle seksuell fantasi og tar ikke initiativ, forklarer Purvis.

- Bra lyst, men ereksjonssvikt, skyldes ikke lavt testosteron.

Av de som har lavt testosteron er det kun 20 prosent som har ereksjonssvikt.

Kontakt lege

Han anbefaler at menn som har hatt flere av symptomene ovenfor over tid, bør ta kontakt med lege.

- Ofte er det kvinnelig partner som anbefaler lege. Menn oppsøker ikke lege før de er døden nær, det er for mange menn skamfullt.

Han presiserer at hvis du har flere av symptomene ovenfor, er det ikke nødvendigvis testosteronnivået som er problemet.

- 50 prosent som kommer hit, blir skuffet. Det kan være B12-mangel, stoffskifte problemer eller depresjon som forklarer symptomene.

Vanlige misforståelser om testosteron-behandling

Purvis forteller at det er en del misforståelser rundt testosteronbehandling.

- Det finnes en del myter;

 • Hvis man tar testosteron kan man få prostatakreft. - Det viser forskning er feil.
 • Hvis man tar testosteron blir man aggressiv. – Det er feil, man får mer ro i seg.
DOPING: De fleste anabole androgene steroider er syntetiske derivater av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Foto: NTB Scanpix
DOPING: De fleste anabole androgene steroider er syntetiske derivater av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik måles nivå av testosteron

Å få behandling med testosteron er et diskutert tema, og Purvis forteller at behandlingen har en rekke bivirkninger.

- Det er mye diskutert hvor viktig det er at menn beholder testosteronnivået. For å få testosteronbehandling bør man ha tre eller fire symptomer i tillegg til test med lavt testosteron, sier legen.

En testosterontest utføres ved blodprøve, og bør gjøres tidlig om morgenen fordi nivået er fallende utover dagen.

- Måling bør gjøres mellom 08.00 og 10.00. Nivået faller veldig raskt etter 11.00, og du kan få en unaturlig lav måling.

Hvis man oppfyller kriteriene for testosteronbehandling, er det viktig å sette seg inn i mulige bivirkninger.

Lavt testosteron behandles kun ved påvist mangel og kliniske symptom

Enkelte studier har funnet økt risiko for hjerteinfarkt ved testosteronbehandling av menn med testosteronmangel. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har konkludert med at studiene ikke entydig dokumenterer en slik risiko.Resultatene i studiene spriker, og flere studier har metodologiske svakheter som gjør det vanskelig å trekke sikre konklusjoner, skrive Statens Legemiddelverk. I tillegg kan mangel på testosteron i seg selv øke risiko.

Substitusjonsbehandling (Behandling ved å tilføre kroppen stoffer som organismen mangler, eller har for lite av) med testosteron er bare indisert når testosteronmangel er bekreftet både ved kliniske symptomer og laboratorieundersøkelser. Statens Legemiddelverk gir følgende råd for å få testosteronbehandling:

 • Følg med på testosteronnivå, hemoglobin, hematokrit, PSA (prostatakreft prøve), leverfunksjon og lipidprofil. Ved behandling hos pasienter med høyt blodtrykk, må blodtrykket følges nøye.
 • Behandlingen kan gi ødemer hos pasienter med nedsatt hjerte-, lever- eller nyrefunksjon og hos pasienter med koronar hjertesykdom.
 • Det er begrenset erfaring med slik behandling hos menn over 65 år.

Behandlingen gjør deg steril

I tillegg forklarer Purvis at man blir steril ved testosteronbehandling.

- Det er menns p-piller, og man blir steril. Mange opplever at testiklene skrumper når man bruker testosteron. Det er en alvorlig avgjørelse å ta, sier Purvis. Menn må også være klar over at vi ofte snakker om en livstids behandling.

Hvis man har kreft er det ikke anbefalt, da det kan øke celledelingen og akselerer tumorvekst.

Ifølge Purvis er dette normale bivirkninger ved testosteronbehandling som gir et normalnivå:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring