Minipiller

Mens p-pillene inneholderkjønnshormonene østrogen og gestagen, inneholder minipiller kun et gestagen.

FORDEL OG ULEMPER MED MINIPILLER: Fordelen er at de inneholder mindre hormoner enn p-piller, og ikke øker risiko for blodpropp. Ulempen er at de ofte medfører uregelmessige blødninger, og at de svakeste minipillene må tas på samme tid hver dag for å gi størst sikkerhet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORDEL OG ULEMPER MED MINIPILLER: Fordelen er at de inneholder mindre hormoner enn p-piller, og ikke øker risiko for blodpropp. Ulempen er at de ofte medfører uregelmessige blødninger, og at de svakeste minipillene må tas på samme tid hver dag for å gi størst sikkerhet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Minipillen inneholder kun hormonet gestagen, mens p-piller inneholder både østrogen og gestagen.

Minipillen er dermed et østrogenfritt prevensjonsalternativ. Minipillen kan brukes når du ammer, og den kan brukes av deg som ikke bør ta østrogen. Minipillen øker ikke risikoen for blodpropp, slik p-piller gjør. Østrogen og progesteron er kvinnelige kjønnshormoner. Gestagen er en kunstig form for progesteron.

Les også: Hormonspiral

To typer minipiller

Det som omtales som minipillen, er Conludag. Den inneholder gestagenet Noretisteron. Det finnes også tre andre typer piller som inneholder kun gestagen og ikke østrogen, disse heter Cerazette/Desogestrel/Vinelle og inneholder begge gestagenet desogestrel. Effekten av minipillen er å gjøre slimet i livmorhalsen ugjennomtrengelig for sædceller. I tillegg vil Cerazette/Desogestrel/Vinelle hindre eggløsning. Dette øker sikkerheten mot graviditet ytterligere. Cerazette/Desogestrel/Vinelle gir like god beskyttelse mot graviditet som østrogenholdige p-piller, dersom tatt riktig. Minipillen Conludag gir litt dårligere beskyttelse mot graviditet enn p-pillen og Cerazette/Desogestrel/Vinelle.

BESKYTTER IKKE MOT SEKSUELT OVERFØRBARE SYKDOMMER: Minipiller beskytter bare mot graviditet. Benytt kondom for beskyttelse mot kjønnssykdommer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BESKYTTER IKKE MOT SEKSUELT OVERFØRBARE SYKDOMMER: Minipiller beskytter bare mot graviditet. Benytt kondom for beskyttelse mot kjønnssykdommer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan brukes minipiller?

Du tar en pille regelmessig hver dag. Det er ikke opphold mellom brettene. Dersom man starter første dag i syklus, er det beskyttelse fra første dag, dersom det ikke startes første dag i syklus, er man ikke beskyttet mot graviditet før etter syv dager. Dette gjelder for både Conludag og Cerazette/Desogestrel/Vinelle.

Dette bør du gjøre hvis du glemmer en pille.

Dersom man tar Conludag mer enn 3 timer senere enn man pleier, bør man bruke en annen prevensjon, f.eks kondom, de neste 7 dagene, i tillegg til Conludag. For Cerazette /Desogestrel er det slik at dersom man tar pillen mer enn 12 timer senere enn man pleier, bør man bruke kondom de neste 7 dagene, i tillegg til minipillen man bruker. Dersom man glemmer en pille, skal denne tas så snart som mulig og neste pille skal tas til vanlig tid. De samme forholdsregler gjelder ved diaré og/eller oppkast.

Å miste menstruasjonen kan være en bivirkning av prevensjon som kun inneholder gestagen, men det kan også skyldes graviditet. Det anbefales derfor at man tar en graviditetstest dersom menstruasjon uteblir. Dersom den er negativ, trenger man ikke gjenta testen, med mindre man har mistanke om graviditet.

LES OGSÅ: Alt om P-stav

Hvem passer minipiller for?

Svært mange kvinner kan bruke Conludag, Cerazette og Desogestrel og disse kan være aktuelle for flere som ikke kan bruke p-piller. Hvis du er nybakt mamma, kan du begynne å bruke de allerede 6 uker etter fødselen.

Disse bør ikke bruke minipiller

Hvis du tilhører noen av gruppene nedenfor, vil kanskje et annet prevensjonsmiddel passe bedre for deg. Det gjelder hvis du har:

Hvis du har diabetes, bør du huske å nevne dette for legen din. Kan hende vil et annet prevensjonsmiddel være bedre for deg. Det samme gjelder hvis du går på antibiotika, eller bruker medisin mot epilepsi, sopp eller tuberkulose.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen er uregelmessige blødninger. Dette blir ofte bedre etter at du har brukt minipillen en stund. Andre bivirkninger er kvalme, akne, ømme bryster, hodepine, endringer (ofte forbigående) i seksuell lyst, ufarlige cyster på eggstokker, samt at det ved graviditet er større risiko for graviditet utenfor livmor. Dette er dog en samlet sett svært lav risiko. I felleskatalogen.no listes også opp flere bivirkninger.

Hvis du skulle bli veldig plaget, bør du kontakte lege. Da kan dere snakke sammen, og finne ut om det er bedre for deg å bytte til et annet prevensjonsmiddel.

LES OGSÅ: Kobberspiral

Sikkerhet

Ved korrekt bruk vil Conludag gi en Pearl index på 0,3-4, som er høyere enn for p-pillen. Cerazette og desogestrel beskytter noe mer mot graviditet, og like mye som p-pillen (kombinasjonspillen) med en pearl indeks på 0,2-3. Dette forutsetter også at man tar pillen etter anvisning. Pearl index er et mål for prevensjonseffekten for alle prevensjonsmetodene. Den er definert som det antall svangerskap som oppstår i løpet av 12 måneder blant 100 kvinner som bruker metoden. Jo lavere verdi, dess sikrere er prevensjonsmiddelet.

Husk at minipiller ikke beskytter deg mot seksuelt overførbare sykdommer. Det eneste prevensjonsmidlet som kan hindre smitte av kjønnsykdommer som klamydia, gonoré, herpes, kjønnsvorter og hiv, er kondomet.

LES OGSÅ: Her kan du bestille gratis kondomer på nett

Å anskaffe seg Conludag / Cerazette/ Desogestrel / Vinelle

Du kan ringe legen din og avtale en time. Minipiller kan også fås hos helsesøster eller jordmor. Under konsultasjonen vil legen stille deg noen spørsmål om helsen din og fortelle deg litt om bruk, virkninger og bivirkninger av de ulike metodene.

Underlivsundersøkelse er ikke nødvendig for å få Conludag, Cerazette eller Desogestrel, men anbefales generelt hvis du har plager fra underlivet, hvis du kan være smittet med en seksuelt overførbar sykdom eller hvis det er på tide å ta en celleprøve fra livmorhalsen (tas hvert 3. år for deg mellom 25 og 70 år).

Første gang skrevet av lege, Cecilie Arentz-Hansen, Fredag 21. april 2006. Artikkelen er en oppdatert og nyskrevet versjon av en tidligere artikkel av stud. med. Heidi Lindland. Artikkelen ble oppdatert i sin helhet av lege Katharina Eimind, 01.12.2016.

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet 21.04.2004 av Cecilie Arentz-Hansen, lege. Kilder: Produktbeskrivelser i Felleskatalogen -Bergsjø P, Maltau JM, Molne K, Nesheim BI. Obstetrikk og gynekologi. Kapittel 30 Prevensjon. Gyldendal Akademisk, 2004 -Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell. L3.11.2.1 Perorale gestagener.
Revisjon av Elisabeth Lofthus, sykepleier, 06.11.2018. Kilder ved oppdatering: Norsk legemiddelhåndbok 2016

Revisjon av Mette H. Moen, mai 2019, gynekolog.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring