Når kan jeg slutte med prevensjon?

Oppsøk fastlege eller gynekolog før du dropper prevensjon for godt.

NÅR ER DET TRYGT Å DROPPE PREVENSJON? Hva bør man gjøre før man slutter med prevensjon for å være på den sikre siden Foto: Scanpix
NÅR ER DET TRYGT Å DROPPE PREVENSJON? Hva bør man gjøre før man slutter med prevensjon for å være på den sikre siden Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fruktbarheten synker drastisk fra 40-årsalderen.

– Men når er det egentlig trygt for godt voksne kvinner å slutte med prevensjon?

– Fruktbarheten er ikke null før man faktisk er kommet i menopause og den defineres som at man har hatt opphør av menstruasjon i ett år. Det er ingen anbefalt blodprøve som sier at man absolutt ikke kan bli gravid, sier overlege Jone Trovik, som er leder for Norsk Gynekologisk Forening (NGF).

Kvinner som ikke ønsker å bli gravide anbefales derfor å bruke prevensjon frem til de er i menopause.

– Er du blitt sterilisert, har du permanent prevensjon, påpeker Trovik.

Ultralyd kan avsløre fruktbarhet

Før du velger å droppe prevensjon, kan det være lurt å bestille time hos en fastlege eller gynekolog.

– Det jeg pleier å gjøre er å undersøke eggstokkene nøye ved hjelp av ultralyd for å se om det er tegn til aktivitet. Dersom jeg ikke blir overbevist under ultralydundersøkelsen, bestiller jeg blodprøver i tillegg for å vurdere om det er nødvendig med prevensjon, uttalte nylig Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, til en leser på 53 år som vurderer å droppe prevensjon.

Hun har stor forståelse for at kvinnen ønsker å være på den sikre siden.

– Alternativ nummer to kan være å spørre fastlegen om å ta en blodprøve for å kartlegge din hormonsituasjon. Det holder ofte med følgende prøver: FSH, LH og Østradiol. Et tredje alternativ kan jo også være å sette inn en spiral som du bare beholder ett år eller to, til du garantert er ferdig med overgangsalderen. Dette kan gjøres enten hos fastlege eller hos gynekolog, råder Romundstad.

LES OGSÅ: Forløpet til spontanabort

FORDELER MED P-PILLER: Hvis du bruker p-piller til du kommer i menopause, kan du slippe unna kjente plager som hetetokter og hjertebank, ifølge gynekologen.  Foto: Scanpix
FORDELER MED P-PILLER: Hvis du bruker p-piller til du kommer i menopause, kan du slippe unna kjente plager som hetetokter og hjertebank, ifølge gynekologen. Foto: Scanpix Vis mer

Flere fordeler ved å bruke prevensjonsmiddel

I noen tilfeller kan det faktisk være en fordel å bruke p-piller til du kommer i overgangsalderen.

P-piller (kombinasjonsp-piller) kan kontinueres frem til menopause, gitt at man ikke røyker og ikke har noen kjent familierisiko med hensyn til blodpropp. P-piller har høyt nok østrogeninnhold til å motvirke plager i overgangsalderen, som hetetokter og hjertebank, opplyser Trovik ved NGF.

Ved økt blodpropprisiko, for eksempel blant røykere og overvektige, anbefales gestagen p-pille (minipille) eller spiral.

Hormonspiral er spesielt velegnet dersom man har kraftige menstruasjoner, påpeker hun.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

Spiral har god nok effekt

En spiral som er innsatt etter 40-årsalder har god nok effekt også utover fem år, som er godkjent brukstid fra produsent, til at den ikke trengs å skiftes/fjernes før etter menopause, ifølge overlegen.

– Da «balanseres» spiralens gradvis reduserte effekt mot hennes reduserte fruktbarhet og det gir god nok prevensjonseffekt, sier Trovik.

Dersom kvinnen får besværlige blødningsforstyrrelser av spiral, bør hun ikke bruke det.

LES OGSÅ: Disse p-pillene blir anbefalt

Be om vurdering hos gynekolog

Avhengig av kvinnens alder og menopause, kan det i noen tilfeller være helt greit å droppe prevensjon for godt.

Det er likevel vanskelig å kunne gi et klart ja- eller nei-svar uten en individuell undersøkelse.

– Dersom det kjennes best å være 101 prosent sikker, anbefaler jeg enten fastlege eller gynekolog. Vi er ofte litt forsiktige med å garantere noe, selv om vi snakker promille og ikke prosenter, sier gynekolog Romundstad.

LES OGSÅ: Vurderer du å bli sterilisert?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring