Naturmetoder

Til naturmetodene hører avbrutt samleie, amming, sikre perioder og databeregning.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Til prevensjonsmetodene tilhører også en gruppe av såkalte naturmetoder. Den mest kjente av disse er "avbrutt samleie", som går ut på at mannen trekker seg ut av kvinnen rett før han får utløsning.

At naturen har vært så hensynsfull å gjøre ammende kvinner ufruktbare, må vel gjøre dette til den desidert eldste prevensjonsmetoden. Kvinner som fullammer og hvor barnet ikke er mer enn et halvt år gammelt, har veldig høy beskyttelse mot graviditet. Faktisk er de like god beskyttet, som kvinner som bruker minipiller eller kobberspiral som prevensjon.

Etter hvert som vitenskapen tråkket sin veg fremover, også når det gjaldt kvinnefysiologi, sluttet de to metodene "sikre perioder" og "databeregning" seg til selskapet. Begge disse metodene tar utgangspunkt i kvinnens menstruasjonssyklus, og prøver å beregne de dagene da hun kan bli befruktet, og de dagene hun kan ha samleie uten å bekymre seg for å bli gravid.

Det er stor spredning i sikkerheten mellom de ulike naturmetodene. Mens amming og databeregning gir deg relativt god beskyttelse, vil nok ingen anbefale deg å bruke metodene "avbrutt samleie" eller "sikre perioder" som eneste prevensjon. I alle fall ikke hvis det er viktig for deg å unngå å bli gravid. Til det er nemlig metodene altfor usikre.

Oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilder:
-Bergsjø P, Maltau JM, Molne K, Nesheim BI. Obstetrikk og gynekologi. Kapittel 30 Prevensjon. Gyldendal Akademisk, 2004

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring