Nedsatt sexlyst hos kvinner

Det kan være mange årsaker til at kvinner har lite eller mangler sexlyst. En av de vanligste årsakene er at kvinner ikke tar seg tid til å bli skikkelig tent.

NEDSATT SEXLYST: Nedsatt sexlyst er mest utbredt blant kvinner, rundt 30 prosent av alle kvinner har nedsatt sexlyst. Foto: NTB Scanpix
NEDSATT SEXLYST: Nedsatt sexlyst er mest utbredt blant kvinner, rundt 30 prosent av alle kvinner har nedsatt sexlyst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Kvinner tror rett og slett at de skal være like raske til å tenne som menn. Normalt sett gjør ikke kvinner det. De får ikke nok stimulering og gir seg ikke nok tid, sier Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder.

- Kvinnen trenger tid til å samle seg og fokusere, sier Almås.

LES OGSÅ: Lite sexlyst hos menn

EKSPERT: Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Privat
EKSPERT: Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Privat Vis mer

Årsaker til nedsatt sexlyst

- Kvinnen er ofte opptatt av samspill og relasjoner. Hvis hun opplever at mannen ikke stiller opp, ikke er oppmerksom, har forandret seg eller er fjern kan dette resultere i nedsatt sexlyst, sier Almås.

Nedsatt sexlyst kalles ofte av fagpersoner tap av libido. Ifølge professor i sosiologi ved universitetet i Chicago, Edward Laumann, er tap av libido "å ha hatt nedsatt sexlyst gjennom flere måneder det siste året".

Manglende sexlyst har mange mulige forklaringer:

 • Biologi: - Graviditet er en potensielt truende tilstand for kvinner - de blir utsatte, og kan ikke komme seg så raskt unna farer som ellers. Menn derimot, kan alltid - biologisk sett - tillate seg å ha sex når det skulle være, hevder Laumann.
 • Forholdets betydning: Lysten hos kvinner oppstår i og med forholdet, mens for menns del oppstår lysten i og med sex. Hvis ikke kvinner flest opplever gode samtaler og samhørighet, ønsker de heller ikke å ha sex, hevder flere av ekspertene.
 • Hormonelle forhold: Hormonelle forandringer som følger med graviditet, amming og som oppstår i tiden rundt overgangsalderen, kan føre til at sexlysten blir mindre. Skjedetørrhet, som ofte skyldes at kroppens østrogennivå blir lavere, kan både føre til at det blir smertefullt å ha sex og at lysten i stor grad forsvinner.
 • Overganger og stress: Forandringer i kvinners livssituasjon, ikke minst den som følger med en barnefødsel - kan føre til at kvinner får mindre lyst på sex. Mange kvinner opplever at årene med småbarn fungerer som en "lysttyv". Andre bekymringer som vanskelig jobbsituasjon eller dårlig økonomi, spiller også inn.

Kilde:www.webmd.com

NEDSATT SEXLYST: Eksperter mener at det å ha småbarn kan sette en stopper for et aktivt sexliv. Foto: NTB Scanpix
NEDSATT SEXLYST: Eksperter mener at det å ha småbarn kan sette en stopper for et aktivt sexliv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Medisinske og fysiske årsaker til nedsatt sexlyst

Ifølge Haakon Aars, lege, psykiater og sexolog, og Lommelegens spesialist på sex og samliv henger ofte psykologiske og fysiske årsaker til nedsatt lyst sammen.

Han ramser opp:

 • Overgangsalder.
 • Stoffskiftesykdommer
 • Diabetes
 • Kreft – eggstokk, livmor og bryster
 • Nevrologiske sykdommer.
 • Nedsatt funktighet i skjeden
 • Hjerte- og karsykdom.
 • Revmatiske lidelser.
 • Medisiner: Nesten alle medisiner man putter i seg kan gi redusert lyst. Mange depresjonsmedisiner kan slukke sexlysten. Det samme skjer med mange andre medisiner som er gitt ved kronisk sykdom.

- Når man tennes seksuelt får menn ereksjon og kvinner får fuktighet i skjede. Nedsatt fuktighet i skjeden kan oppleves smertefult ved samleie, og naturlig nok nedsette den seksuelle lysten, sier Aars.

Småbarn og familieliv

Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert seksualiteten som en integrert del av hvert menneskes personlighet, som et aspekt ved det å være menneske, et aspekt som ikke kan skilles fra andre aspekter ved livet. I tråd med dette synet er seksualiteten noe langt mer enn samleie mellom mann og kvinne. Den omfatter et bredt spekter av følelsesmessige relasjoner mellom mennesker, og påvirker tanker, følelser, handlinger og mellommenneskelig respons – og dermed vår psykiske og fysiske helse.

Som nevnt tidligere mener eksperter at det å ha småbarn kan sette en stopper for et aktivt sexliv.

- Omsorgen for barn er den største fienden for sex. Når barna er lagt og man endelig har fri, vil man bare være i fred. Man er sliten og vil bare ha litt tid for seg selv, sier Almås.

Det er flere kvinner enn menn som mangler eller har nedsatt sexlyst, og flere studier viser at mellom 25-30 prosent av alle kvinner rapporterer dette som et problem.

- Nedsatt sexlyst er mest utbredt blant kvinner, rundt 30 prosent av alle kvinner har nedsatt sexlyst. Det er en generell økende trend at menn mangler sexlyst, sier Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder.

En befolkningsstudie utført av Bente Træen og Hein Stigum fra 2009 viser at 13 prosent av norske menn mellom 18 og 67 år har nedsatt sexlyst hele tiden, eller nesten hele tiden. I gruppen 60–67 år er tallet 27 prosent.

Tenner ikke like raskt som mannen

En annen årsak som kan ramme sexlivet er ifølge Almås at menn og kvinner normalt bruker ulik tid til å bli kåt.

- Menn går gjerne rett på sak, da er det ikke lett for kvinnen å finne den rette stemningen. Man må bruke litt tid og være innstilt på det.

Almås trekker også fram hvordan man som par snakker til hverandre.

- Man må snakke pent og høflig til hverandre. Det er ikke særlig erotikkfremmende hvis man er kritisk og ufin mot hverandre.

SEXLYST: Sex skal gi livsglede og overskudd. Foto: NTB Scanpix
SEXLYST: Sex skal gi livsglede og overskudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan få mer lyst?

Almås anbefaler alle kvinner som har nedsatt eller ingen sexlyst om å være ærlig.

- Hva trenger jeg? Hvor er jeg i livet? Sex skal gi livsglede og overskudd. Hvis man er utslitt og på villspor i livet er det ikke enkelt å finne overskudd til dette. Prøv å ta vare på seg selv i stort og smått.

Almås forteller at hvis man er i en vanskelig eller krevende livssituasjon, bør man se på sitt handlingsmønster.

- Mange lærer seg kompenserende metoder. Man utvikler strategier som shoppe, TV, drikke og spise. Til slutt klarer man ikke å stoppe eller komme seg ut av det. Man må da evt se på hva som er bakenforliggende, sier Almås.

Det kan være komplekse ting, og det kan være lurt å oppsøke hjelp.

- Hvis man kjenner at det er noe galt er det lurt å oppsøke lege. Man må kjenne etter hva man tror er feil, noen bør snakke med en psykolog, noen fastlegen og andre kan ha god hjelp av en sexolog, sier Almås.

- Det viktige her er å kjenne etter at man tar vare på seg selv. Prøve å komme et sted i livet der man trives. For noen er sexlyst kjempeviktig, for andre er det ikke så viktig, sier Almås.

LEGENE HAR BESVART SPØRSMÅL OM MANGLENDE SEXLYST HOS KVINNER:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring