P-ring

En vaginalring som inneholder samme hormoner som noen av P-pillene er et relativt nytt prevensjonsalternativ for norske kvinner. P-ringen beskytter mot graviditet, men ikke mot HIV eller andre seksuelt overførbare sykdommer.

PREVENSJON: P-ring er et hormonelt prevensjonsmiddel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PREVENSJON: P-ring er et hormonelt prevensjonsmiddel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Før P-ringen ble godkjent som prevensjonsmiddel, ble den prøvd ut av 2300 kvinner mellom 18-40 år i ett år. Mindre enn 1 % ble gravide i løpet av det året studien pågikk. Tallet er det samme som for bruk av P-piller. Studien avdekket at 85 % av de som deltok i undersøkelsen var fornøyd med P-ringen. Like mange brukte prevensjonsmiddelet riktig. Resultatene fra utprøvingen av P-ringen er publisert i Journal of Obstetrics and Gynecology i september 2002.

Hormoner - igjen

P-ringen er et prevensjonsmiddel for kvinner som inneholder hormoner. Hormonene som skilles ut i vagina (og tas opp i blodet derfra) er et østrogen og et gestagen. Bivirkningene ved bruk av prevensjonsmiddelet kan være uregelmessige blødninger og småblødninger mellom menstruasjonen hos cirka 5 %. Andre vanlige bivirkninger er hodepine, humørsvingninger og vektøkning. Fordelen med P-ringen er at brukeren ikke får like høye doser hormoner i blodet som ved bruk av P-piller.

LES OGSÅ: Prevensjon: Hva bør jeg velge?

Ikke blant prevensjonsmetodene Legemiddelverket anbefaler som førstevalg til nye brukere

Selv om P-ringen oppgi å ha god Pearl Index, så er Legemiddelverkets anbefaling for kvinner som skal begynne med hormonell prevensjon, at de starter med et av prevensjonsmidlene nevnt nedenfor:

P-plaster og vaginalring er ikke blant de som oppgis. Likevel skriver Legemiddelverket anbefaler at det finnes mange flere prevensjonsmidler som også er trygge å bruke. Kvinner som er fornøyd med prevensjonsmidlet de har brukt bør fortsette med det, selv om det ikke er nevnt ovenfor.

PLASSERES ØVERST I SKJEDEN: P-ringen vil skille ut hormoner som forhindrer graviditet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PLASSERES ØVERST I SKJEDEN: P-ringen vil skille ut hormoner som forhindrer graviditet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik settes den inn

P-ringen er en liten plastikkring som skal settes direkte inn i vagina. Her skal den sitte i tre uker og skille ut hormoner. Deretter skal kvinnen være uten i en uke. I denne uken kommer menstruasjonen. Deretter settes en ny P-ring på plass.

De aller fleste kvinnene som deltok i studiet synes at det gikk greit å bruke P-ringen. Prevensjonsmiddelet settes på plass av kvinnen selv. Så mange som 90 % ville anbefale andre å prøve den.

Kilder:

Revisjon 21.11.2018 av Elisabeth Lofthus.
Tidligere oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde:
- Dieben TOM, et al. Efficacy, cycle control and user acceptability of a novel combined contraceptive vaginal ring. Obstetrics & Gynecology; 2002;100:585-93.
- Produktinformasjon om NuvaRing i Felleskatalogen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring