Pessar

Hva er det, og hvordan brukes det?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Et pessar er en tynn gummiskål med en tykkere kant rundt. Gummikanten innholder en stålfjær, og denne holder skålen utspilt. Før du har samleie, må du plassere pessaret helt innerst i skjeden. Hvis du setter den inn riktig, skal den dekke åpningen til livmoren, og virke som en barriere mellom den og skjeden. Under samleiet, stopper pessaret sædcellene fra å entre eggcellenes domene: livmoren og egglederne. Sædcellene forblir i skjeden, mens eggcellen vandrer uvitende på den andre siden av veggen. Hvis de to kjønnscellene ikke treffes, kan en befruktning heller ikke skje, og du er beskyttet fra å bli gravid.

For å øke sikkerheten må du alltid smøre et sæddrepende middel over hele pessaret, og på begge sidene, før du setter det inn i skjeden.

Det er også viktig at du ikke fjerner pessaret for tidlig. Etter at du har hatt samleie, bør du vente minst seks timer før du tar pessaret ut igjen. Da er du nemlig helt sikker på at det ikke er noen levende sædceller igjen i skjeden. Pessaret må ikke sitte inne lenger enn et døgn.

Pessaret kan brukes om igjen. Etter samleie vasker du det i lunket vann, og sjekker samtidig at det ikke er lekk. Deretter tørker du det før du legger det tilbake i etuiet. Da er det klart for bruk igjen.

Fordeler På samme måte som kondom, gir ikke pessaret deg noen spesielle bivirkninger. De eneste som vil kunne få plager av å bruke pessar, er de som er allergisk mot gummi (latex) eller mot sæddrepende midler. Pessaret overlater alt ansvaret for prevensjon til kvinnen. Dette er helt klart en fordel hvis du er kvinne og i et forhold der mannen ikke er så motivert for å bruke prevensjon.

UlemperPessaret krever motivasjon og forberedelse før samleie. Det er mer tungvint å bruke enn for eksempel kondom. Det kan være omstendelig å få satt pessaret ordentlig på plass, og hvis det ikke sitter riktig, er du heller ikke så godt beskyttet mot graviditet. På grunn av at pessaret stiller såpass høye krav til motivasjon og riktig innsettelsesteknikk, kommer det ikke så godt ut når det gjelder sikkerhet. Hvis 100 kvinner bruker pessar som prevensjonsmiddel gjennom et helt år, vil mellom 4 og 18 av disse bli gravide. Til sammenligning ligger dette tallet mellom 60 og 80 hos par som ikke bruker prevensjon i det hele tatt.

Hvem passer det for?Fordi pessar har så få bivirkninger, kan i prinsippet de aller fleste kvinner bruke det. Grunnen til at såpass få benytter seg av det, er ulempene som følger med. At du må forberede deg før samleie, at det er litt vanskelig å få satt på plass og at sikkerheten ikke er så høy, gjør det mindre populært. Pessar anbefales først og fremst til par som lever i stabile forhold og som ikke stiller så store krav til sikkerhet. Du må også være veldig motivert for å bruke pessar som prevensjonsmiddel.

Å anskaffe seg pessarHvis du vil ha pessar, er det bare å kontakte nærmeste lege eller legekontor. Legen vil fortelle deg om pessaret, hvordan det brukes og hvordan det virker. Deretter vil hun ta en underlivsundersøkelse av deg. Det er viktig at pessaret tilpasses kroppen din, slik at du får en størrelse som passer til deg. Legen finner frem prøvepessarer eller prøveringer i forskjellige størrelser. Du får lov til å kjenne etter hvordan det føles og bevege deg rundt med det. Det pessaret som sitter best uten at det er ubehagelig for deg, er det rette.

Du vil også bli instruert i hvordan du skal sette pessaret på plass, og du får øve deg i å ta det inn og ut. Det er viktig at pessaret dekker hele livmorhalsen, og derfor vil legen lære deg hvordan du skal kunne kjenne om det sitter riktig eller ikke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring