Prevensjon: Oversikt over prevensjonsmidler

Her er oversikten over tilgjengelige prevensjonsmidler i Norge.

PREVENSJONSMIDLER: P-piller er mest benyttet, kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PREVENSJONSMIDLER: P-piller er mest benyttet, kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Prevensjonsmidler beskytter i hovedsak mot uønsket graviditet. Det er bare kondom som beskytter mot både graviditet og kjønnssykdommer. Statens Legemiddelverk anbefaler kobberspiral, hormonspiral eller p-stav for best beskyttelse mot graviditet.

Det finnes i dag totalt 13 typer prevensjonsmidler:

 1. P-piller/Kombinasjonspiller (250 000 brukere i 2015)
 2. P-plaster
 3. P-ring
 4. P-sprøyte
 5. P-stav
 6. Hormonspiral
 7. Kobberspiral
 8. Kondom
 9. Minipille (90 000 brukere i 2015)
 10. Nødprevensjon
 11. Pessar (Nesten ikke brukt, ifølge Legemiddelverket)
 12. Gestagenpille
 13. Naturmetoder (ikke anbefalt, ukjent antall brukere)

Sterilisering

I tillegg er sterilisering et alternativ.

Les mer:

Angrepiller

Nødprevensjon blir ofte kalt for «angrepille» og bør brukes kort tid etter ubeskyttet samleie. Angrepiller er ingen langsiktig prevensjonsmetode, og skal kun brukes hvis du har hatt samleie uten prevensjon eller der annen prevensjon har sviktet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring