Nedsatt sexlyst hos menn

Det kan være mange årsaker til at en mann mangler eller har nedsatt sexlyst, og problemet er økende blant menn.

NÅR FORELSKELSEN GIR SEG: Det klassiske er at ved forelskelse har man økte nivåer av dopamin og noradrenalin, og lavere nivåer av serotonin i hjerne –  dette skaper økt seksuell lyst.  Foto: NTB Scanpix
NÅR FORELSKELSEN GIR SEG: Det klassiske er at ved forelskelse har man økte nivåer av dopamin og noradrenalin, og lavere nivåer av serotonin i hjerne – dette skaper økt seksuell lyst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Det er en generell økende trend at menn mangler sexlyst, sier Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder.

En befolkningsstudie utført av Bente Træen og Hein Stigum fra 2009 viser at 13 prosent av norske menn mellom 18 og 67 år har nedsatt sexlyst hele tiden, eller nesten hele tiden. I gruppen 60–67 år er tallet 27 prosent.

LES OGSÅ: Nedsatt sexlyst hos kvinner

Årsaker til nedsatt sexlyst

SPESIALIST: Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Privat
SPESIALIST: Elsa Almås, professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: Privat Vis mer

Årsakene til at man har nedsatt sexlyst kan være sammensatte og mange. Ifølge Almås er det også forskjell på kvinner og menn.

- Det klassiske er at ved forelskelse har man økte nivåer av dopamin og noradrenalin, og lavere nivåer av serotonin i hjerne – dette skaper økt seksuell lyst. Det er stoffer i kroppen og hjernen som gjør at man blir kåt uansett. Etter noen år som par er det en annen dynamikk og en annen lyst. Hvis man ikke vet dette, kan man føle at man ikke har lyst. Man er ikke nyforelsket etter fem år, det er helt normalt, men man må vite det. Det finnes mange metoder for å hente fram lysten, sier Almås.

Hun ramser opp vanlige årsaker til nedsatt eller manglende sexlyst:

  • Personlig: Manglende tenning, at man rett og slett ikke tenner på partneren. Det kan være feil kjønn eller feil person.
  • Sosiale: Økende problematikk hos menn. De føler mer press og stress. Menn jobber mye, blir slitne. Menn har også blitt mer oppmerksomme på hva de egentlig føler.
  • Psykologiske konflikter: Maktkamper i forholdet, man skal straffe partner. Konflikt med parter, det kan være hverdagslige eller mer dype og komplekse årsaker.

- Hvis den nedsatte sexlysten kommer plutselig og litt uforklarlig bør man oppsøke lege for å avklare at det ikke er en alvorlig sykdomsprosess, sier Almås.

NEDSATT SEXLYST: Manglende tenning, at man rett og slett ikke tenner på partneren. Det kan være feil kjønn eller feil person. Foto: NTB Scanpix
NEDSATT SEXLYST: Manglende tenning, at man rett og slett ikke tenner på partneren. Det kan være feil kjønn eller feil person. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Medisinske og fysiske årsaker til nedsatt sexlyst

Medisinske og fysiske årsaker til nedsatt sexlyst

Ifølge Haakon Aars, lege, psykiater og sexolog, og Lommelegens spesialist på sex og samliv henger ofte psykologiske og fysiske årsaker til nedsatt lyst sammen.

Han nevner:

- Når man tennes seksuelt får menn ereksjon og kvinner får fuktighet i skjede. Nedsatt fuktighet i skjeden kan oppleves smertefult ved samleie, og naturlig nok nedsette den seksuelle lysten. Menn som sliter med liten seksuell lyst kan oppleve problemer med erekjsonen, sier Aars.

LES OGSÅ: Lavt testosteron gir nedsatt sexlyst

Forandrer seg

Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert seksualiteten som en integrert del av hvert menneskes personlighet, som et aspekt ved det å være menneske, et aspekt som ikke kan skilles fra andre aspekter ved livet. I tråd med dette synet er seksualiteten noe langt mer enn samleie mellom mann og kvinne. Den omfatter et bredt spekter av følelsesmessige relasjoner mellom mennesker, og påvirker tanker, følelser, handlinger og mellommenneskelig respons – og dermed vår psykiske og fysiske helse.

Naturlig nok forandrer man seg i tiden man lever i et parforhold, både fysisk og psykisk. Vekt kan ifølge Almås gi utfordringer.

- Man legger på seg eller blir veldig tynn. Folk blir tykkere, og uansett bør alle passe på helsa si. Overvekt kan bli et problem for partneren også. Det er vanskelig å moralisere, og menn vil antakelig føle seg slemme hvis de tar dette opp med partneren sin. Her må man trå varsomt, og ofte er det gjerne et felles problem, sier Almås.

Hun forteller at hvis den ene legger mye på seg, kan det være et uttrykk for depresjon eller savn.

Passiv aggresiv reaksjon

En annen årsak til at mannen ikke har eller har redusert sexlyst er en dominerende partner, ifølge Almås.

- Hun sjefer og vet best. Mannen trekker seg seksuelt som en passiv aggresiv reaksjon, forklarer Almås.

Andre psykologiske årsaker kan være:

  • Han mistenker henne for utroskap.
  • Dårlig selvbilde, kan ha oppstått lenge før hun kom inn i bildet. Det å ikke føle seg god nok er ganske vanlig.
  • Dårlig kommunikasjon i forholdet.

- Det kan være vanskelig å håndtere, sier Almås.

SEXLYST: - Tenk positivt, tenk lyst på sex, anbefaler Elsa Almås.  Foto: NTB Scanpix
SEXLYST: - Tenk positivt, tenk lyst på sex, anbefaler Elsa Almås. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan øke sexlysten?

Er det håp, kan dette endres? Heldigvis er det mulig å hente fram lysten igjen, men det kan kreve litt egeninnsats.

- Kjenn på egne følelser i kroppen. Og det er lurt å kommunisere med partneren. Stimuler hverandre fysisk og kroppslig. Begge må få tid til å tennes. Mannen tennes ofte raskere enn kvinnen, og dessverre begynner man før kvinnen er skikkelig våt. Bruk tid, gi hverandre positive kjærtegn og si hyggelige ting, oppfordrer Almås.

LEGENE VÅRE HAR SVART PÅ SPØRSMÅL OM MANGLENDE SEXLYST:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring