Røyking og ereksjonsproblemer

Røyker du, har du større sjanse for å få problemer med potensen. I tillegg går røyking utover sædkvaliteten din - så hvorfor ikke slutte?

RØYKING KAN GI IMPOTENS: Menn som røyker og har problemer med potensen opplever ofte bedring av ereksjon etter røykeslutt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RØYKING KAN GI IMPOTENS: Menn som røyker og har problemer med potensen opplever ofte bedring av ereksjon etter røykeslutt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Om man røyker, har man større sjanse for å utvikle problemer med ereksjonen. Røyking har mange negative helseeffekter - det tetter blodårer, og gjør blant annet blodtilstrømningen til penis dårligere. I tillegg går røyking utover sædkvaliteten.

Ereksjonsproblemer - et vanlig problem hos menn

Svært mange sliter med ereksjonsproblemer. Problemet kan ha mange årsaker, som psykiske eller kroppslige tilstander, i tillegg til røyking. Røyking er imidlertid kanskje den faktoren man i størst grad har kontroll over selv, og relativt enkelt kan gjøre noe med.

Andelen av nye personer som begynner å røyke har gått ned i vestlige land de siste årene, men fortsatt er det en betydelig andel voksne som røyker. Man antar at kanskje så mange som opptil halvparten av voksne menn over 40 år sliter med varierende grader av ereksjonsproblemer, og hos de av dem som røyker vil det å slutte med røyking kunne bedre tilstanden betydelig.

Årsaker til ereksjonsproblemer

Ereksjonsproblemer hos menn kan ha mange årsaker, ikke bare røyking. Videre følger en liste av mulige årsaker til ereksjonsproblemer:

Derfor kan røyking gi ereksjonsproblemer

En ereksjon er et resultat av et komplisert samspill mellom mange faktorer som inkluderer en nøye regulert blodforsyning, nervesignaler og hormonelt samspill. For at penis skal bli erigert, må svampelegemene i organet fylle seg ved blod ved at blodtilførselen økes, og videre må utstrømningen av blod reduseres for at ereksjonen skal opprettholdes. Et viktig signalmolekyl i denne prosessen er nitrogenmonoksid (NO).

Røyking påvirker ereksjonen gjennom påvirkning av blodforsyningen, og en av de viktigste årsakene til dette er trolig at røyking fører til en direkte reduksjon i nivåene og effekten av dette signalstoffet. Røyking er også en viktig risikofaktor for åreforkalkning (arteriosklerose), og denne prosessen kan redusere mengden blod som strømmer gjennom blodkarene til penis. Nikotin gjør at blodårer trekker seg sammen, noe som også kan føre til mindre blodtilførsel til penis under en ereksjon og følgelig bidra til ereksjonsproblemer.

SLUTTE Å RØYKE: Det er sannsynligvis det mest effektive tiltaket for bedre ereksjon og sædkvalitet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLUTTE Å RØYKE: Det er sannsynligvis det mest effektive tiltaket for bedre ereksjon og sædkvalitet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Røyking og sædkvalitet

Røyking kan også føre til en dårligere sædkvalitet og en redusert fertilitet. Studier har vist at de fleste aspekter ved sæd og sædproduksjon påvirkes. Menn som røyker har mindre sædvolum ved orgasme, færre sædceller, og en større andel sædceller med unormal form og redusert bevegelighet. Disse effektene har vist seg å være doseavhengige, med en større påvirkning av sædkvaliteten jo mer vedkommende røyker.

LES OGSÅ: Åtte tips for å bli raskere gravid

Bli røykfri

Som man ser finnes det mange gode grunner til å stumpe røyken - og de negative effektene på ereksjon og fertilitet er bare noen få av svært mange grunner. For de fleste mennesker vil det å slutte røyke være det aller viktigste positive tiltaket de kan gjøre for sin egen helse. På Lommelegens kan man lese mer om hvordan man kan få hjelp til å bli røykfri - les mer her.

Kilder:

Revisjon ved Rune Erlandsen, lege, mars 2019. Kilder til revisjon 1) Kovac JR, Labbate C, Ramasamy R, Tang D, Lipshultz LI. Effects of cigarette smoking on erectile dysfunction. Andrologia. 2014;47(10):1087-92. 2) Kovac JR, Khanna A, Lipshultz LI. The effects of cigarette smoking on male fertility. Postgrad Med. 2015;127(3):338-41.
Opprinnelig kortere versjon skrevet av Siri Helen Hauge, lege, 07.04.2008

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring