Slik påvirker anabole steroider penis, testikler og fruktbarhet

Bruk av anabole steroider vil blant annet påvirke ereksjon, sexlyst, sædkvalitet, testikler, hormonproduksjon og evnen til å få barn.

ANABOLE STEROIDER: Bruken av anabole steroider kan ha katastrofale følger, sier ekspert. Foto: Shutterstock/NTB Scanpiz
ANABOLE STEROIDER: Bruken av anabole steroider kan ha katastrofale følger, sier ekspert. Foto: Shutterstock/NTB Scanpiz Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Anabole steroider er den syntetiske formen av testosteron, det mannlige hormonet som produseres i testiklene. Det vil gi større muskler i løpet av kort tid, dersom det kombineres med trening. De fleste bruker det for å få en trent kropp, eller for å forbedre idrettsprestasjoner.

Anabole steroider kan også brukes for å behandle sykdommer som er forårsaket av androgen hormonmangel, slik som forsinket pubertet, noen typer impotens, og sykdommer som gir tapt muskelmasse (for eksempel kreft og AIDS).

Alvorlig folkehelseproblem

Dominic Sagoe, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, har tidligere uttalt til Lommelegen at bruk av anabole steroider for å øke muskelmasse, er et alvorlig og utbredt folkehelseproblem. Han har skrevet en doktoravhandling om utbredelsen av anabole steroider (i 2015, med 2055 deltakere), som viste at én prosent av nordmenn i alderen 17-19 år hadde brukt anabole steroider, mens nesten 20 prosent kjente til minst én bruker. Det er hovedsakelig menn som bruker anabole steroider.

- Generelt sett er det sånn at steroider, som er syntetisk testosteron, undertrykker testosteronproduksjonen i kroppen. Ettersom en del av testosteronproduksjonen foregår i testiklene, vil det ofte føre til at testiklene krymper som følge av steroidebruk, sier Maha Kamran, rådgiver ved forebygging og folkehelse, ved Antidoping Norge.

I miljøer hvor det er vanlig å bruke anabole steroider, er det flere som hevder at bruken gir økt sexlyst. Det kan ha positiv effekt for seksualdriften, men dette er svært individuelt.

- Dette skjer fordi man får høyere nivåer av testosteron enn man i utgangspunktet produserer selv. Graden av økt sexlyst varierer avhengig av preparattype, dosering og genetiske forskjeller, sier Kamran.

Vanlige bivirkninger

Vanlige bivirkninger ved bruk av anabole steroider er blant annet depresjon og redusert energinivå, noe som ikke bidrar positivt til sexlysten.

- Høye doser testosteron vil undertrykke hormonsystemet og forstyrre testosteronet kroppen selv produserer. Det kan ta lang tid, kanskje flere måneder, for enkelte å få tilbake normal testosteronproduksjon. Det vil føre til lav sexlyst, sier Kamran.

Sexolog: Haakon Aars.
Sexolog: Haakon Aars. Vis mer

Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars forklarer at det ikke skjer så mye med selve penisen ved bruk av anabole steroider, men det påvirker ereksjon, sexlyst, sædkvalitet, testikler og fertilitet.

- Når man begynner med anabole steroider vil man først få en skikkelig boost i hele kroppen – man får en følelse av mestring, noe som vil gir mer lyst og energi. Men om bruken vedvarer, vil testiklene skrumpe inn og til slutt bli som små erter, sier han, og tilføyer:

- De fleste får mindre sexlyst, og noen mister ereksjonsevnen. De som bruker anabole steroider over tid vil kunne oppleve vedvarende ereksjonssvikt, og enkelte blir infertile, og mister dermed evnen til å få barn. Det er ganske katastrofalt, sier han.

Svært individuelt

Oslo universitetssykehus jobber med «Steroideprosjektet», hvor målet er å forbedre kompetanse på behandling av brukere av anabole steroider med helseproblemer, og deres pårørende. De har blant annet snakket med 600 brukere om deres erfaringer.

- Vi er ikke kjent med at anabole steroider påvirker størrelsen på penis, men testiklene kan påvirkes. Penis kan påvirkes på den måten at brukeren kan oppleve endret sexlyst eller seksuell funksjon ved bruk av anabole steroider, men dette er individuelt. Endret sexlyst er noe veldig mange rapporterer, da er det ofte slik at sexlysten er økt når man bruker, og redusert når man ikke bruker. Langtids bruk gir typisk nedsatt fertilitet, midlertidig eller varig, sier Marie Lindvik Jørstad, prosjektmedarbeider i Steroideprosjektet.

Jørstad forklarer at anabole steroider påvirker mennesker ulikt, og det kan avhenge av mange forskjellige ting – for eksempel debutalder, lengde på bruk, hvilke preparater som benyttes, hvilke doser, hvordan det brukes (i kurer eller kontinuerlig) genetikk, bruk av rusmidler også videre.

Prosjektmedarbeider i Steroideprosjektet: Marie Lindvik Jørstad. Foto: OUS
Prosjektmedarbeider i Steroideprosjektet: Marie Lindvik Jørstad. Foto: OUS Vis mer

- Det er dessverre derfor ingen fasit på hva som er minst og mest skadelig. Noen få har brukt bare én kur, men fått varige endringer i testosteronproduksjonen, andre har brukt i mange år og får relativt raskt normalisert hormonnivå etter å ha sluttet.

Vi ser likevel at det er flest av dem som har brukt over lang tid som får varige endringer.

Langvarig bruk mest skadelig

Det er ofte slik at personene har økt dosene etter hvert for å få større effekt, så om det er lengde på bruk eller mengde av bruk som påvirker, vet man ikke.

- Jo lenger man bruker, jo større sannsynlighet er det for at man opplever bivirkninger, og særlig da dette som går på endret testosteronproduksjon, som igjen kan gå utover sexlyst, problemer med å få ereksjon, redusert spermieproduksjon og dermed redusert fertilitet. Marie Lindvik Jørstad

Jørstad mener at bruk av anabole steroider blir som et eksperiment: Du vet aldri hvordan kroppen din vil reagere.

- Noen får mange plager raskt, andre færre, eller etter lang tids bruk, og det kan være mange ulike faktorer som spiller inn i den ene eller andre retningen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring