Tryllemidler for bedre sex

Afrodisiakum er fellesnavnet på stoffer, mat og drikke som har stimulerende effekt på sexlivet. Men finnes de virkelig? Finnes det naturlige stoffer som øker ereksjon, lyst, orgasme og kjærlighet? Les videre og avgjør selv!

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Til alle tider har vi ønsket å bedre våre seksuelle prestasjoner, og selv om øvelse gjør mester, så har menneskene søkt etter snarveier i form av mat og drikke som raskt skal øke prestasjonene. Gjør et søk på Internett og du vil finne tusenvis av web-butikker som tilbyr tenkelige og utenkelige midler til dette formålet. Det finnes nok lite medisinsk dokumentasjon på de fleste slike midler, men man vet jo aldri-¦..

Matvarer
Alle sorter mat som likner på kjønnsorganer har vært forsøkt som afrodisiaka. Asparges, selleri, løk, egg og østers er eksempler på dette. Casanova spiste angivelig 60 østers hver dag for å opprettholde evnen til å tilfredsstille kvinner. Østers inneholder sink, som kanskje var et godt tilskudd til et ensidig kosthold. Et slikt tilskudd kan godt tenkes å ha økt generell velvære og kanskje også sexlysten?
Krydrede matvarer har også tradisjonelt vært pirrende mat, kanskje på grunn av enkelte stoffer som gir økt hjertefrekvens og svetting, ikke ulikt en seksuell stimulering.

Nytelsesmiddel?
Den samme Casanova skal også ha vært en storeter av sjokolade, og mange sverger til slike søtsaker for å øke lysten. Sjokoladen ble oppdaget i Sør-Amerika og hadde mytiske og stimulerende egenskaper i følge både Maya- og Aztecerfolket. Da sjokoladen ble introdusert i Europa hang denne mystikken rundt kakaobønnene og ble en herskapelig gave til kvinner ved adel og hoff. Kanskje det er historien som har gjort sjokolade til et pirrende nytelsesmiddel? Det har imidlertid vist seg at sjokolade inneholder mange substanser, deriblant fenyletylamin og serotonin, som begge har evne til å stimulere humøret i positiv retning. Stoffene er involvert i hjernens humørskiftninger og frigjøres ved glede, lidenskap og muligens også lyst. Stoffene har også et visst avhengighetspotensiale, noe sjokoholikerne vet en del om.

Sjeldne oppskrifter
I letingen etter perfekte afrodisiaka har man forsøkt utallige stoffer og kombinasjoner av disse. En kinesisk keiser hadde en egen rådyrflokk, slik at han kunne drikke blodet deres for å øke lysten. Også deler av det menneskelige legeme har vært forsøkt, sannsynligvis uten hell; menstruasjonsblod, deler av kjønnsorganer fra dyr og slagne fiender, det berettes om kinesiske evnukker som spiste hjernemasse fra halshugde kriminelle i håp om å få tilbake sin tapte lyst. -Sæd fra unge menn blandet med ekskrementer fra hauker eller ørner, i tablettform- er en annen slik bisarr kinesisk oppskrift som ikke anbefales.

Urter
Heldigvis har naturen også mer lettvinte og positive stoffer å tilby. Ginseng er kanskje det mest kjente av disse. Det er foreløpig ingen vitenskapelig dokumentasjon på en seksuell effekt av ginseng, men ordet betyr -mann-rot- og har vært brukt i årtusener.

Yohimbin er et annet stoff som også brukes i medisinen og som av noen kalles urte-Viagra. Stoffet stimulerer og gir ereksjon, men uten å gi effekt på seksuell lyst. Bivirkningene er imidlertid plagsomme og stoffet anbefales ikke.

Søreuropeiske insekter
Spansk flue må selvfølgelig nevnes. Stoffet utvinnes fra tørket billeavføring (!), og gir en økt blodstrøm til kjønnsorganene. Stoffet er legendarisk, men farlig da det gir sår og brenning i munn og hals, urinveisinfeksjoner, arrdannelse i urinveiene og er potensielt dødelig.

Andre veier til partnerens hjerte?
Det finnes legemidler som kan stimulere ereksjonssvikt, selv om både trøfler, neshornhorn, roseblader og en lang rekke andre stoffer påstås å gi god effekt.

Et trygt forhold, ro og tid, opplagte og motiverte par samt ømhet og kjærlighet er nok også viktige brikker i puslespillet. Men kanskje du kan glede din partner med sjokolade?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring