16 gode råd for god søvn

Får du ikke sove? De fleste har søvnvansker fra tid til annen. Her får du 16 gode råd for bedre søvn.

SØVNVANSKER: Hvis du sliter med å få sove, kan det å sove godt og våkne uthvilt virke umulig. Det er sterkt å anbefale at du først prøver disse anerkjente rådene, før du vurderer sovemedisin. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SØVNVANSKER: Hvis du sliter med å få sove, kan det å sove godt og våkne uthvilt virke umulig. Det er sterkt å anbefale at du først prøver disse anerkjente rådene, før du vurderer sovemedisin. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du god søvnhygiene? Man snakker ofte om søvnhygiene: vaner og rutiner rundt det å sove. Det kan være vanskelig å legge fra seg arbeidet, bekymringer og stress. Vi vil så gjerne være effektive og få allting unnagjort. Men få ting kan påvirke effektiviteten din så mye som søvnmangel!

Så mange timer søvn trenger du.

Her er gode råd for bedre søvn:

1) Prioriter søvnen!

Gi deg selv lov til å legge deg! Gjør søvnen til en prioritert oppgave på listen over ting som skal gjøres. Selv om du føler at det er masse du skulle ha gjort, blir det lite effektivt dersom du ikke sover nok. Samtidig bør du ikke oppholde deg i sengen lengre enn forventet søvnlengde.

2) Legg fra deg det vanskelige

Slapp av i god tid før du går til sengs. Prøv å unngå å skulle hanskes med vanskelige problemer eller bekymringer rett før leggetid, -ta tak i det tidligere på dagen, ellers er det lett å bli liggende og gruble.

LES OGSÅ: Innsovningsproblemer - når du bruker mer enn en halvtime på å få sove

3) Innarbeid faste kveldsritualer

Kan du huske hvordan du ble trøtt av kveldsrutinene som barn? Dersom du venner deg til å gjøre de samme tingene rett før du legger deg, får kroppen og hjernen din signaler om at det nærmer seg sovetid.

ENKLE GREP FOR BEDRE SØVN: Innarbeid gode rutiner og regelmessig døgnrytme, det er det beste rådet. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst: Lommelegen.
ENKLE GREP FOR BEDRE SØVN: Innarbeid gode rutiner og regelmessig døgnrytme, det er det beste rådet. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst: Lommelegen. Vis mer

4) Lev regelmessig

I perioder med dårlig søvn er dette ekstra viktig. Din biologiske klokke fungerer best når du legger deg og står opp til omtrent samme tid, også i helgene! Selv om du kom deg sent i seng kvelden før, og selv om du har hatt vanskelig for å sove. Det virker nok nådeløst, men om kvelden vil du være trøtt, kanskje trøtt nok til å sove natten gjennom. Når du har klart å holde ut slik i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene.

5) Unngå små "høneblunder"

Begrens søvnen til natten, eventuelt kan man tillate seg en høneblund på maksimalt 20 minutter.

LES OGSÅ: Misforståelsene rundt søvn

6) Tren litt hver dag

Regelmessig trening hjelper deg med å kvitte deg med anspenthet og stress og gir en behagelig ro etterpå. Men ikke tren for tett opptil leggetiden, da kan det være vanskelig å falle i søvn

Sliter du med å sove? Her er 8 viktige prinsipper for god søvn. Video: Lommelegen.no Vis mer

7) Ha avslappende omgivelser

Skap et beroligende sted å sove: Sørg for et mørkt, kjølig og rolig soverom.

8) Ligg godt!

Har du søvnproblemer, kan det lønne seg å investere i en komfortabel madrass som gir bra støtte. Det kan være vanskelig å få sove godt på en madrass som er for hard eller for bløt, klumpete eller for liten!

LES OGSÅ: Våkner du stadig om natten?

9) Ikke legg deg stappmett

Spis litt, men ikke for mye kveldsmat.

10) Unngå stimulanter

Unngå kaffe, te og cola de siste fire timene før sengetid. Begrens røyking om kvelden, nikotin gjør det vanskeligere å få sove.

TELLE SAUER? Nei, det er ikke et av rådene våre. Det har du sikkert allerede prøvd... Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock.
TELLE SAUER? Nei, det er ikke et av rådene våre. Det har du sikkert allerede prøvd... Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

11) Ikke bruk alkohol som sovemiddel

Alkohol er et dårlig sovemiddel. Selv om en drink gjør det lettere å sovne inn om kvelden, gjør alkoholen søvnkvaliteten dårligere. Du vil også lettere våkne tidligere og får vansker med å sovne inn igjen.

12) La soverommet være reservert for søvn og sex

Sex kan imidlertid både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene ofte kan kvikne til. Ikke bruk soverommet som hobbyrom, kontor eller tv-stue.

13) Unngå regelmessig bruk av sovemidler

Sovepiller fører ikke til en normal søvn, det er fort gjort å bli avhengig av dem slik at du stadig trenger høyere dose. Noen sovemedisiner gjør deg dessuten trøtt dagen etterpå.

LES MER: Sovemedisiner

14) Prøv å lese i en virkelig kjedelig bok

Prøv å lese i en virkelig kjedelig bok. Slukk lyset når du merker at øyelokkene blir tunge. Hvis du ikke har sovnet i løpet av en halv time skal du stå opp igjen istedenfor å ligge og vri deg. Sett deg i en stol, les litt, slapp av, og legg deg igjen etter en halvtimes tid. Det er viktig at man lærer å assosiere sengen med søvn og ikke med å ligge våken.

LES OGSÅ: Melantonin mot søvnproblemer

15) Sky snorkeren

Dersom partneren snorker, er det bedre å sove hver for seg enn å lide av kronisk søvnmangel!

16) Lys til riktig tid

Prøv å få minst 30 minutter med dagslys hver dag, helst innen to timer etter at du har stått opp. Dette påvirker døgnrytmen. Hvis man må stå opp om natten, bør man unngå å ha på sterkt lys, og unngå å kikke på mobiltelefonen eller annen liknende skjerm. Det finnes forskning som viser en sammenheng mellom skjermtid den timen før leggetid hos elever og kortere søvnlengde.

Viktig: Grip fatt i årsaken!

Det er mange årsaker til søvnmangel, både psykiske og fysiske sykdommer. Dersom søvnproblemene har en bestemt årsak, er det viktig å ta fatt i den!

Det finnes også flere alternativer for ikke-medikamentell behandling for søvnvansker, slik som kognitiv terapi (en type samtaleterapi), søvnrestriksjon, avslapningsteknikker og stimuluskontroll. Dette kan man ta opp med fastlegen. Før gjerne en søvndagbok i forkant av time hos fastlegen. Det finnes også selvhjelpsprogrammer, både i bokform og på internett.

Kilder:

Oppdater 18.01.2021 av elisabeth Lofthus, sykepleier. Oppdatert 19. mars 2018 av Katharina Eimind, lege. Publisert første gang 29. januar 2003 av Ann Cathrin Reichelt, lege. Kilder ved revisjon: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring