Enkelt grep på mobilen gir bedre søvn

Å endre lyset på mobilskjermen, eller nettbrettet, timene før du legger deg kan hjelpe deg med å sove bedre.

NIGHT SHIFT: Skru på funksjonen! Fungerer på de fleste, nyere mobiltelefoner. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB (innfelt: Lommelegen)
NIGHT SHIFT: Skru på funksjonen! Fungerer på de fleste, nyere mobiltelefoner. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB (innfelt: Lommelegen) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mobilen din har blått lys

Hvordan vi blir eksponert for lys gjennom døgnet har stor betydning for søvn, viser stadig mer forskning. Det gjelder spesielt det blå lyset som vi får store doser ute i dagslys, men også daglyset som når oss gjennom vinduene når vi er innendørs.

Men det er ikke bare sollys som gir oss blått lys. Innendørs blir vi eksponert via ledlys. Det kan være belysning fra lamper, og lys fra skjermer som for eksempel laptop, nettbrett og ikke minst mobiltelefonen.

Sliter du med å sove? Her er 8 viktige prinsipper for god søvn. Video: Lommelegen.no Vis mer

Slik påvirker blått lys søvnen din

- Blått lys er nødvendig for å holde oss våken, men blått lys på «feil» tid i forhold til sin biologiske døgnrytme kan føre til at døgnrytmen forskyves, forteller Siri Waage, søvnforsker.

Dette fremmer søvn:

  • Å bli eksponert for blålys på dagtid
  • Å redusere eller unngå blålys de siste timene før du legger deg.

Slik reduserer du blålyset på kvelden

Rådet om å unngå helt skjermbruk siste timen før du legger deg, har du sikkert hørt tidligere. Og for mange fungerer det bare ikke. Plutselig kommer den en melding du må svare på, eller noe annet du må bruke mobilen til.

Heldigvis finnes det råd hvor du kan bruke mobilen og redusere blålyseksponeringen.

- På de fleste mobiltelefoner nå kan du installere nightshift-mode, hvor lyset fra skjermen blir mer varmt og gulhvitt. Det blå lyset reduseres, forteller Tone Henriksen. Hun er psykiater og overlege ved Valen Sykehus og har forsket på blått lys og søvn.

Dette kan være lurt å gjøre de siste 2-3 timene før du skal legge deg.

Slik gjør du det:

Reduser også lysstyrken

Men det er ikke nok, du bør gjøre et viktig grep til.

- Hvis du likevel har full lysstyrke på mobilen din vil ikke nightshift hjelpe så mye. Du må derfor i tillegg skru ned lysstyrken på skjermen din, råder Henriksen.

Et annet grep, og effektivt grep, som faktisk kan fjerne blålyset fullstendig, er blåblokkerende briller som Lommelegen har skrevet om tidligere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring