Har type madrass noen betydning ved ryggplager?

God komfort er viktig for å få god søvn, som igjen er viktig for helsa. Men vet vi egentlig noe om hvilken madrasstype som er best for vonde rygger?

VELG RIKTIG MADRASS: Hvor mye kan søvnen påvirkes av madrassen du sover på? Trolig vil kun smak og behag være avgjørende. Foto NTB Scanpix
VELG RIKTIG MADRASS: Hvor mye kan søvnen påvirkes av madrassen du sover på? Trolig vil kun smak og behag være avgjørende. Foto NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En voksen person trenger syv til ni timer søvn per natt, men antall timer varierer fra person til person. Noen klarer seg fint med noen få timer søvn, mens andre ikke fungerer optimalt med mindre de får nok søvn.

Det er mye som tyder på søvnvansker og langvarige perioder med lite søvn kan øke risikoen for alvorlig sykdom.

- Mer og mer data viser at søvnproblemer er koblet til utvikling av psykiske lidelser, slik som depresjon, men også til andre tilstander, som for eksempel overvekt, diabetes, hjerte-karlidelser og økt dødelighet, har Bjørn Bjorvatn tidligere uttalt til Lommelegen.

Finnes ikke forskning

Søvn er viktig for helsa, og skal man sove godt, er man avhengig av å ha en god seng – med riktig madrass.

Ifølge Erik Werner, spesialist i allmennmedisin, ryggforsker, professor i allmennmedisin ved UiO, og kommuneoverlege i Arendal, finnes det ikke mye forskning på sammenhengen mellom madrass og ryggplager.

- Det som finnes, dreier seg hovedsakelig om mykhet i madrassen. Kort oppsummert viser resultatene at man ikke finner sikre sammenhenger, sier han, og fortsetter:

- Personlig tenker jeg at man må finne den type madrass som man trives best med, og sover best med. Jeg liker veldig myk madrass, mens andre trives best på hardt underlag. Det er ikke sannsynlig at noe av dette påvirker ryggen. Hvis man derimot har en madrass som kjennes ubehagelig, som fører til dårligere søvn, så vil jo det kunne påvirke ryggen - ikke på grunn av madrassen, men på grunn av søvnforstyrrelsene.

RYGGFORSKER OG LEGE: Erik Werner. Foto: Privat
RYGGFORSKER OG LEGE: Erik Werner. Foto: Privat Vis mer

Madrassvalg har lite betydning

Allmennlege Brynjulf Barexstein sier at leger sjelden eller aldri opplever «madrass-problematikk» med sine pasienter.

- Dette er ikke «rocket-science», og det finnes ingen som helst dokumentasjon på at hverken helse, søvn eller holdning blir bedre eller verre avhengig av hvilken madrass man velger. Det handler kun om subjektivt velvære. Noen liker å ligge hardt, andre kjempemykt. En stund var vannseng det eneste saliggjørende, og ble av selgere påstått å være bra for både det ene og det andre.

De siste åra har det kommet mange nye madrass-varianter på markedet, som visstnok skal sørge for bedre søvnkvalitet. Barexstein er skeptisk til dette.

- Vi har sovet aldeles utmerket og fungert fint, uten dårlig holdning, i århundrer på århundrer på halm, høy, lyng, mose, granbar, gulv, bjørneskinn, skumgummi. Hvordan det påvirker søvnen, ble ikke et tema før madrasser ble et kommersielt tilgjengelig produkt.

Dette påvirker holdningen

- Kan dårlig sovestilling påvirke holdningen?

- Man får ikke dårlig eller god holdning av madrasser. Det er andre ting som for eksempel styrken i ryggmusklene, som vi påvirker med trening og fysisk aktivitet, og med alderen kommer sammenfall av ryggvirvler inn som en viktig årsak, sier Barexstein, og fortsetter:

ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein
ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Vis mer

- Det finnes mennesker som synes det er best å sove på gulvet. Disse har ikke dårligere helse eller dårligere holdning enn de som kjøper de nyeste madrassene. Det hele koker ned til subjektive valg, og ikke til medisinske begrunnelser.

Andre årsaker til ryggsmerter

Ryggsmerter er svært utbredt. 60-80 prosent av befolkningen får ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet, ifølge Folkehelseinstituttet. Disse smertene kan ha mange forskjellige årsaker, men måten du sover på, vil ikke ha betydning:

– Noen ganger kan ryggmusklene bli slitne, spesielt dersom du har løftet tungt eller jobbet i en stillestående stilling, men det vil vanligvis gå over fort, uansett årsak. For de fleste vil smertene ha forsvunnet i løpet av noen dager eller uker, har Erik Werner uttalt til en tidligere lommelegen-artikkel.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring