Jetlag - derfor blir du døgnvill

Har du fått døgnet snudd? Dette kan hjelpe mot jetlag.

DØGNVILLHET ETTER FLYREISE: Jetlag oppstår i forbindelse med reiser over tidssoner. Foto: Scanpix
DØGNVILLHET ETTER FLYREISE: Jetlag oppstår i forbindelse med reiser over tidssoner. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når du reiser med fly gjennom flere tidssoner kan du oppleve jetlag (døgnvillhet). Det er fordi du tar med deg døgnrytmen du hadde da du dro, som ikke passer med stedet du reiser til. Jo flere tidssoner du har reist gjennom, jo lengre tid tar det for kroppen å tilpasse seg.

Symptomer på jetlag:

 • dårlig søvn (innsovningsvansker og urolig søvn)
 • tretthet på dagtid
 • nedsatt prestasjonsnivå
 • mage-tarmplager
 • generell uvelhetsfølelse
 • endringer i appetitt

Kilde: Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer, Helse Bergen

BEST Å FLY VESTOVER: En USA-reise er ofte forbundet med lite jetlag for B-mennesker. Foto: Silje Ulveseth
BEST Å FLY VESTOVER: En USA-reise er ofte forbundet med lite jetlag for B-mennesker. Foto: Silje Ulveseth Vis mer

– Disse symptomene kan være spesielt alvorlige for flygere og andre som er avhengige av å fungere optimalt. Turister kan få de første dagene av ferien ødelagt. Kroppen trenger tid på å omstille seg fra en døgnrytme til en annen, sier professor Bjørn Bjorvatn til Lommelegen.no.

Bjorvatn er søvnekspert ved Haukeland Universitetssykehus, og har forsket på søvn i over 20 år.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til søvnproblemer

Behandling av jetlag

Jetlag går normalt over av seg selv etter 2-3 dager. Ifølge undersøkelser tar det 1 - 1,5 timer per døgn for å korrigere døgnrytmen.

– Det er store individuelle forskjeller i evnen til å tilpasse seg til en ny døgnrytme. Noen mennesker har plager som varer i over en uke, mens andre snur døgnrytmen uten vansker i løpet av få dager, forklarer Bjorvatn.

Tips til å unngå jetlag:

 • Hold deg våken til det blir mørkt når du reiser vestover.
 • Unngå alkoholholdig drikke. De virker vanndrivende, og kroppen mister væske. Det kan gjøre at du føler deg verre.
 • Spis små måltider på riktige tidspunkter for det stedet du oppholder deg.
 • Få deg litt lett mosjon, for eksempel gange eller sightseeing, på dagtid.

Kilde: Helsenorge.no/Helsebiblioteket/BMJ

Bjørn Bjorvatn: Forsker på søvnproblemer
Bjørn Bjorvatn: Forsker på søvnproblemer Vis mer

LES OGSÅ: Økt helserisiko ved å jobbe natt

«Verst» jetlag ved å reise øst

Hvor stor jetlagen blir avhenger også om du reiser øst- eller vestover.

– De fleste opplever det som verre å reise østover, uavhengig av om det er hjem- eller utreise. Dette kan forklares ut fra hvordan døgnrytmen fungerer, opplyser Bjorvatn.

Når du flyr vestover forlenger du døgnet, mens østover taper du timer. Da blir også tidspunktet for å legge seg blir tidligere enn vanlig, som kan gjøre innsovningen vanskelig.

– Et annet viktig moment som forklarer at reiser østover er verre, er at den innebygde døgnrytmen hos de fleste er på over 24 timer. Faktisk viser undersøkelser at døgnrytmen under vanlige forhold i gjennomsnitt ligger på nærmere 25 timer. Det forklarer hvorfor reiser vestover oppleves mindre plagsom, forklarer Bjorvatn.

Han forteller at en reise til USA er ofte forbundet med lite jetlag blant B-mennesker, som lett kan forlenge døgnet. Ekstreme A-mennesker kan derimot synes at reiser vestover er verre enn reiser østover.

LES OGSÅ: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Ikke alle trenger behandling

Hvis du klarer å snu døgnrytmen i løpet av et par dager er det lite hensiktsmessig å gjøre endringer, ifølge søvneksperten.

– Opplever du derimot symptomene som alvorlige, og sliter i flere dager med å kunne fungere normalt, vil behandling kunne være til stor hjelp. Ved moderne behandling av jetlag benyttes lys og/eller melatonintabletter, sier Bjorvatn.

Melatonin er et hormon som utskilles i hjernen, og som påvirker døgnrytmen. Preparatet reseptfritt er reseptfritt i blant annet USA, mens i Norge er det reseptbelagt. Melatonin gir vanligvis lite bivirkninger, men det kan gi hodepine, kvalme, svimmelhet og forvirring.

Hvis du har epilepsi eller bruker blodfortynnende legemidler som warfarin, bør du ikke ta melatonin, ifølge Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

DØGNVILL: Det er helt normalt å bruke et par dager på å regulere døgnrytmen. Foto: Scanpix
DØGNVILL: Det er helt normalt å bruke et par dager på å regulere døgnrytmen. Foto: Scanpix Vis mer

Sovetabletter mot jetlag?

Sovetabletter kan også hjelpe ved jetlag, men også disse kan gi bivirkninger som hodepine, rennende nese og diaré.

En annen ulempe er at sovetabletter er avhengighetsskapende, derfor bør de ikke tas mer enn noen få dager. Ved lenger bruk kan du få abstinenssymptomer som panikkanfall og søvnproblemer når du slutter, advarer Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Anstrengt forhold til søvn

Lysbehandling mot jetlag

Lysbehandling kan også brukes for å regulere døgnrytmen, men her er timingen viktig.

– Lysbehandling gitt på feil tidspunkt av døgnet vil forverre plagene. Undersøkelser viser at korrekt lyseksponering vil kunne korrigere den biologiske klokken til en hvilken som helst fase i løpet av 1-3 dager, påpeker Bjorvatn.

Behandling med lys og melatonin kan være til stor hjelp for personer som sliter med jetlag. Behandlingen må imidlertid individualiseres, fordi effekten av behandlingen er så avhengig av hver enkelt persons døgnrytme, ifølge søvneksperten.

LES OGSÅ: Melatonin i behandling av søvnproblemer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring