Søvnproblemer etter 60

Mange eldre sliter med søvnen. Søvnvanskene kan ofte forklares av underliggende årsaker som det er mulig å behandle.

SØVNPROBLEMER: Mange eldre sliter med å falle i søvn og våkner mange ganger om natten. Foto: amenic181 / Shutterstock / NTB
SØVNPROBLEMER: Mange eldre sliter med å falle i søvn og våkner mange ganger om natten. Foto: amenic181 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange eldre sliter med søvnen. Med alderen skjer det endringer i blant annet hjernen og hormonproduksjonen som kan bidra til endringer i døgnrytmen. Likevel oppstår ofte søvnproblemene på grunn av underliggende årsaker, som det er mulig å behandle.

Søvnen endrer seg med alderen

Med alderen endrer ofte søvnen seg. Det kan være flere forklaringer på dette. Blant annet skjer det en naturlig aldring av området i hjernen som regulerer døgnrytmen, samt mindre utskillelse av søvnhormonet melatonin. Mange eldre oppholder seg ofte også for lite i naturlig lys, noe som kan virke inn på døgnrytmen.

Med alderen endrer søvnmønsteret seg ofte på følgende måte:

 • Døgnrytmen blir framskyndet: Mange eldre opplever å bli trøtt tidligere på kvelden og våkne tidlig om morgenen, for eksempel allerede klokka fire eller fem.
 • Søvnen blir mindre dyp: objektive målemetoder viser at den dype restituerende søvnen reduseres hos eldre. Søvnen blir i stedet mer oppstykket og mindre dyp. Hos eldre over 90 år kan den dype søvnen være nesten fraværende.
 • Flere oppvåkninger: eldre mennesker har flere oppvåkninger om natta enn yngre. I tillegg har mange eldre behov for å gå på toalettet flere ganger om natta, eller har sykdommer som forstyrrer nattesøvnen.
Sliter du med å sove? Her er 8 viktige prinsipper for god søvn. Video: Lommelegen.no Vis mer

Insomni

Omkring 50 prosent av den eldre befolkningen forteller om symptomer på insomni. Insomni er kjennetegnet av problemer med innsovning, redusert evne til å sove sammenhengende og/eller for tidlig oppvåkning.

På dagtid kan dette føre til trøtthet, konsentrasjonsvansker, humørsvingninger og nedsatt funksjon.

For personer over 65 år er risiko større for å utvikle søvnproblemer hvis man er kvinne eller aleneboende, har depresjon eller et handikap.

Vanlige årsaker til søvnvansker hos eldre

Selv om søvnen endrer seg naturlig med alderen, er det ofte en underliggende årsak til søvnproblemene.

Det kan blant annet være:

 • Psykologiske eller psykiatriske tilstander som stress, angst eller depresjon er vanlige årsaker til søvnproblemer. Kroniske søvnproblemer kan også i seg selv utløse depresjon, så påvirkningen går begge veier.
 • Dårlig søvnhygiene, for eksempel på grunn av stimulanser, blått lys, støy, sult eller overmetthet.
 • Vaneskapte søvnproblemer. Når man blir eldre og pensjonist, endrer ofte søvnrutinene seg. Kanskje har du begynt å ta en ettermiddagslur, eller du går mindre ut i dagslyset? Sosial isolasjon og ensomhet er heller ikke uvanlig hos eldre. Det kan bidra til angst og depresjon, noe som igjen kan ha en negativ effekt på søvnen.
 • Du inntar for mye alkohol, eller alkohol for sent på kvelden.
 • Bivirkninger av medisin. Mange eldre får ulike medisiner, og disse kan påvirke søvnen. For eksempel kan antihistaminer og opioider bidra til søvnighet på dagtid, og antidepressiver og steroider kan bidra til insomnia. Interaksjoner mellom flere ulike medisiner kan også ha effekt på søvnen.
 • Sykdommer, som for eksempel urinveisproblemer, smertetilstander, søvnapné eller rastløse ben.
 • Forstyrrelser av døgnrytmen på grunn av nattevakter, konstant sengeleie på grunn av sykdom eller demens.
 • Du oppholder deg for lite utenfor i naturlig lys, eller du har nedsatt syn, uklar linse, eller andre øyesykdommer som gjøre at mindre lys når fram til de områder av hjernen som regulerer døgnrytmen.
 • Du sover for lang ettermiddagslur. Ettermiddagsluren bør ikke være på mer enn 20 til 30 minutter. Hvis du har søvnproblemer bør du helst ikke sove på dagen.

Noen har søvnproblemer uten kjent årsak.

Råd for bedre søvn

Det finnes mange råd for bedre søvn. Blant annet bør du unngå alkohol, kaffe og nikotin flere timer før sengetid, unngå for mye blått lys, være fysisk aktiv og utenfor i naturlig dagslys hver dag, og ha faste søvnrutiner hvor du står opp og går i seng til samme tid hver dag.

Les mer om hva du kan gjøre for bedre søvn her.

Unngå langvarig bruk av sovemedisiner

Sovemedisiner løser ikke årsaken til søvnproblemene. Det er derfor viktig å se på årsaken til søvnvanskene, og forsøke å behandle disse i samarbeid med legen.

Sovemidler kan være effektive i en kortere periode, men er ikke gagnlige ved kroniske søvnproblemer. Dette er fordi effekten avtar ved langvarig bruk, og det er risiko for avhengighet. Mange eldre opplever også svimmelhet, forvirring og økt falltendens med risiko for beinbrudd. Det er derfor viktig å unngå langvarig bruk av sovemedisiner.

Snakk med legen din om hvilke behandlingsmuligheter du har. For mange vil det hjelpe å endre søvnrutinene, og utføre ulike avspenningsteknikker før sengetid. Lysbehandling kan også anvendes ved enkelte søvnlidelser, blant annet ved tidlig morgenoppvåkning. Flere opplever at melatonin bedrer søvnproblemene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring