Blør det fra tannkjøttet?

Så godt som «alle» vil oppleve betennelse i tannkjøttet i løpet av livet. Slik blir du kvitt problemet.

BRUK TANNTRÅD: Manglende rengjøring mellom tennene fører ofte til en overfladisk betennelse i tannkjøttet.  Foto: Samfoto/Scanpix
BRUK TANNTRÅD: Manglende rengjøring mellom tennene fører ofte til en overfladisk betennelse i tannkjøttet. Foto: Samfoto/Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når tannkjøttet blir rødt, hovent, ømt, lettblødende eller sår, skyldes det ofte en betennelse i tannkjøttet, eller gingivitt, som det heter på det medisinske fagspråket. Noen kan oppleve at tennene løsner, utseende på tannkjøttet forandres og at de stadig har dårlig ånde.

Det er svært vanlig å oppleve betennelse i tannkjøttet. Faktisk er det en sykdom som rammer 90-100 prosent av oss uten av vi vet om det.

Mer enn 50 prosent av alle personer over 40 år har hatt periodontitt, som er en betennelse i tannfestet rundt tennene.

– Manglende rengjøring mellom tennene fører ofte til en overfladisk betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet blir ømt og hovent og litt rødlig i fargen og du kan merke at det blør ved tannpuss eller når du rengjør mellom tennene. Tannkjøttbetennelsen vil forsvinne ved godt renhold. Noen ganger vil man trenge hjelp av tannlegen for å få renset skikkelig, opplyser Camilla Steinum, president i Den norske tannlegeforeningen (NTF), til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Rengjør mellom tennene før du legger deg

Ved å gjøre rent mellom tennene én gang om dagen kan man unngå hull i tennene (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitt).

– Vi vet at de aller fleste er veldig flinke til å pusse tennene, men fortsatt er det veldig mange som ikke er flinke til å rengjøre mellom tennene. Det er viktig å lage seg en rutine, slik at man en gang om dagen også rengjør mellom tennene, råder Steinum.

Om du bruker tråden før eller etter tannpussen har ikke så mye å si, så lenge jobben blir gjort.

– Det beste er at du benytter tanntråd om kvelden, for det er viktig at tennene er rene før du legger deg. Det er mye belegg, bakterier og matrester som fester seg på og mellom tennene i løpet av dagen, og dersom de blir liggende i mange timer over natten er det lettere at det danner seg hull og infeksjoner, forklarer Steinum.

LES OGSÅ: Blemmer i munnen

Flere alternativer enn tanntråd

Du kan bruke ulike hjelpemidler for å få gjort rent mellom tennene.

– Tanntråd er en av disse. Tannstikker eller mellomromsbørster er andre alternativer. Tanntråd er ofte mest praktisk for de yngste, mens det etterhvert vil være enklere å bruke tannstikker eller mellomromsbørster for mange. Da vil tannkjøttet ha trukket seg mer tilbake og det vil være mer plass mellom tennene, sier Steinum.

Hun vil råde alle til å snakke med tannlegen, som kan gi tips om hvilke hjelpemidler som passer akkurat for deg og ditt bruk, og hvordan det skal brukes.

Andelen regelmessige brukere av tanntråd i Norge har vist seg å være lav, ifølge en fagartikkel på tannlegetidende.no. I to norske undersøkelser av 25-åringer på Vestlandet var andelen daglige brukere stabilt lav på 11 prosent over en tiårsperiode fra 1997 til 2007.

Hvorfor er det så få som bruker regelmessig tanntråd i befolkningen? En av grunnene kan være at bruk av tanntråd kan være teknisk vanskelig, ifølge artikkelen.

LES OGSÅ: After - sår i munnen

Ubehandlet betennelse kan føre til at tennene løsner

Hvis du har betennelse i tannfestet rundt tennene, periodontitt, kan det forekomme i ulike alvorlighetsgrader.

Mellom 5-10 prosent rammes av alvorlig periodontitt, ifølge Norsk Tannpleierforening (NTpF). For disse personene er det spesielt viktig å gå jevnlig til tannpleier for å kontrollere tannkjøttet.

En ubehandlet betennelse i tannkjøttet, gingivitt, kan gå dypere i vevet og føre til tap av støttevev og bein rundt tennene. En slik betennelse kalles periodontitt, eller tannfestesykdom. I alvorlige tilfeller fører nemlig betennelsen til at tennene løsner.

Symptomene for periodontitt og gingivitt er de samme: ømt og blødende tannkjøtt.

Men det er ikke bare dårlig munnhygiene som kan forårsake betennelse i tannkjøttet. Har du ofte betent tannkjøtt kan det indikere at du har en autoimmun sykdom. Revmatisme og diabetes er eksempler på slike sykdommer som kan gi betennelser i tannkjøttet, ifølge NTpF.

LES OGSÅ: Periodontitt: betennelse i tannkjøttet

Tips til god tannhelse

Her er presidenten i Den norske tannlegeforeningens (NTF) beste tips.

1. Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem.

2. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene.

3. Vær bevisst på at du ikke får i deg for mye sukker gjennom mat og drikke. Bruk vann som tørstedrikk. Unngå småspising.

4. Slutt å røyke og snuse.

5. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring