Brennende munn-syndrom

Syndromet innebærer en ubehagelig, brennende følelse som er til stede mesteparten av tiden. Årsaken er ikke godt kjent, og det finnes ingen kur.

KJØNNSFORSKJELL: Brennende munn-syndrom sees i all hovedsak hos eldre kvinner, og man tror at hormonelle faktorer kan være en viktig årsak til dette. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
KJØNNSFORSKJELL: Brennende munn-syndrom sees i all hovedsak hos eldre kvinner, og man tror at hormonelle faktorer kan være en viktig årsak til dette. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er brennende munn-syndrom?

«Brennende munn-syndrom», også kjent som burning mouth syndrome på engelsk, er det medisinske begrepet som beskriver en kronisk, stadig tilbakevendende brennende følelse i munnen, uten at man kan påvise en sikker årsak til denne. Det brennende ubehaget kan kjennes i tungen, lepper, på innsiden av kinnene, i ganen, eller i større områder i munnen. Tilstanden kan oppstå ganske så plutselig, eller den kan komme gradvis over tid.

Årsaker

Definisjonsmessig snakker man om brennende munn-syndrom når man ikke kan påvise en bakenforliggende årsak, og således er tilstanden også dårlig forstått, og vanskelig å behandle. Når en underliggende årsak ikke påvises, er dette også kjent som primært brennende munn-syndrom.

Årsaken til syndromet er altså ukjent, men det finnes flere teorier om at plagene kan tilskrives problemer med nervesystemet, og kanskje mer spesifikt ekstra følsomme nerver i munnen. Andre forslag er at faktorer vedrørende hormonsystemet, spyttproduksjonen, og psykiatriske forhold kan spille en rolle. (1) (2)

Forekomst

Tilstanden er relativt sjelden, og det finnes få studier med tanke på hvor vanlig den er i befolkningen. Anslagsvis rammes 1-2%.

Risikofaktorer

Man vet dog at det finnes risikofaktorer som øker sjansen for at man kan få brennende munn-syndrom. Disse inkluderer:

 • Kvinnelig kjønn (kvinner rammes rundt 5 ganger så ofte som menn).
 • Man er over 50 år.
 • Man er ferdig med overgangsalderen.

Selv om tilstanden ofte begynner av seg selv uten at man kan si at det hadde en spesifikk utløsende årsak, er det likevel noen faktorer som sannsynligvis kan bidra til å utløse brennende munn-syndrom. Noen av disse inkluderer:

Symptomer

Ved brennende munn-syndrom opplever man en varm, sår eller brennende følelse i munnen som lokaliseres til munnslimhinnen – nærmest som om munnen har blitt brent med altfor varm drikke. Ubehaget kan kjennes i deler av – eller i det meste av munnen. Ubehaget kan komme i flere mønstre. Det kan komme og gå mer eller mindre tilfeldig, det kan starte rolig hver morgen uten symptomer for så å forverres utover dagen, eller det kan være til stede hele dagen. Det er vanlig at man har få eller ingen symptomer på morgenen, og at plagene er mest intense tidlig på kvelden. I tillegg til den brennende følelsen, som ofte rammer flere deler av munnen, kan man også ha følgende symptomer:

 • En følelse av munntørrhet og økt tørste.
 • Endret opplevelse av smak, og følelse av metalliske eller bitre smaker i munnen.
 • Tap av smakssansen.
 • Følelse av kribling, stikking eller nummenhet i munnen.

Man ser ingen fysiske tegn til sykdom i munnen, og slimhinnen ser helt normal ut. Plagene ved brennende munn-syndrom er kroniske, og varer normalt i flere år. Noen opplever at inntak av mat eller drikke kan bedre plagene midlertidig. Brennende munn-syndrom kan over tid også føre til:

LES OGSÅ: Angst og depresjon – hva er forskjellen?

Diagnostikk

Brennende munn-syndrom er en såkalt eksklusjonsdiagnose, som betyr at det er en diagnose som kan stilles først når alle andre aktuelle årsaker er utelukket. Når dette er gjort, kan diagnosen stilles, om man har brennende smerter lokalisert til munnens slimhinne, med daglige plager og uten at man påviser noe synlig galt i munnen.

SOPPINFEKSJON: Andre årsaker må utelukkes før man kan stille diagnosen brennende munn-syndrom. På bildet sees en soppinfeksjon som gir et karakteristisk belegg på tungen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SOPPINFEKSJON: Andre årsaker må utelukkes før man kan stille diagnosen brennende munn-syndrom. På bildet sees en soppinfeksjon som gir et karakteristisk belegg på tungen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Andre diagnoser

Det finnes dog mange andre tilstander (differensialdiagnoser) som kan gi smerter i munnen, og disse må man altså først utelukke. Når symptomer ved brennende munn-syndrom er forårsaket av en annen tilstand, kan det også kalles sekundært brennende munn-syndrom. Noen av disse tilstandene inkluderer:

 • Sykdommer som rammer munnens slimhinne. Dette kan inkludere ulike infeksjoner (for eksempel herpes simplex eller soppinfeksjoner), lichen planus, med flere.

 • Tørr munn (xerostomi på fagspråket): Tørr munn kan i seg selv ha flere årsaker, som sykdommer (for eksempel Sjøgrens syndrom), medikamentbruk, eller skadde spyttkjertler etter strålebehandling i forbindelse med kreftsykdom.

 • Mangeltilstander: Mangel på næringsstoffer, som B-vitaminer, mineralet sink, med flere, kan gi påvirkning av munnslimhinnen.

 • Nerveskader eller -sykdommer: Sykdom i assosierte nerver kan gi smerteplager i munnhulen. Hvordan dette arter seg symptommessig kan variere en del, fra anfallsvise plager, til plager som bedres ved spising, og smertene kan sitte på én eller begge sider av munnen.

LES OGSÅ: Nevropatisk smerte – symptomer og behandling.

Undersøkelser

Undersøkelser som kan bli aktuelle for å stille riktig diagnose (hovedsakelig for å utelukke andre årsaker), inkluderer en rekke ulike blodprøver, som måling av nivåer av ulike blodceller, infeksjonsprøver, utelukking av mangeltilstander, måling av antistoffer, hormonprøver, og allergiprøver. Urinprøver, bildediagnostikk, spyttprøver, og dyrkningsprøver med tanke på infeksjon kan også bli nødvendig. (1) (2)

LES OGSÅ: Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Behandling

Målet med behandlingen av tilstanden er å få redusert symptomene. Først og fremst må man utelukke en underliggende årsak til tilstanden. Dersom plagene for eksempel skyldes en infeksjon eller en vitaminmangel, vil tilstanden kunne kureres ved behandling av den underliggende årsaken.

Ved brennende munn-syndrom finnes det ingen kjent kur, og det finnes heller ingen gode behandlingsalternativer med dokumentert effekt på tilstandens forløp. Behandlingen innebærer ulike tiltak man kan prøve selv, såkalt kognitiv terapi, og eventuelt forsøk på medikamentell behandling, lik den man bruker mot nervesmerter.

Egenbehandling:

 • Forsøk å reduser mengden av ting som man opplever irriterer munnslimhinnen, som for eksempel sigarettrøyk, kanel, alkohol og alkoholbaserte væsker, med mer.
 • Prøv å unngå sure matvarer og væsker, som tomater, appelsinjuice, brus og kaffe.
 • Prøv å unngå sterke matvarer.
 • Drikk mye væske, eventuelt kan man forsøke å suge på isbiter, for å redusere munntørrheten.
 • Ta ut gebiss og lignende om natten.
 • Prøv mildere varianter av tannkrem.
 • Forsøk å redusere kilder til stress i hverdagen.

LES OGSÅ: Hvordan påvirkes vi av stress?

EGENBEHANDLING: Det er mange ting man kan gjøre selv for å prøve bedre plagene. At man drikker ofte for å hindre munnntørrhet kan være til hjelp for mange. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
EGENBEHANDLING: Det er mange ting man kan gjøre selv for å prøve bedre plagene. At man drikker ofte for å hindre munnntørrhet kan være til hjelp for mange. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kognitiv atferdsterapi:
Kognitiv terapi, en form for samtalebehandling, kan ha en effekt på de fysiske smertene man opplever ved brennende munn-syndrom. Det kan kanskje høres ulogisk ut, men virkningen er dokumentert, og kognitiv terapi kan bidra til bedring, og en bedre evne til å takle smerteproblematikken.

Medikamentell behandling:
Det er ingen standard medikamentell behandling ved brennende munn-syndrom. To medikamenter har dog vist en svakt dokumentert effekt med tanke på reduksjon av symptomene – liponsyre og klonazepam. Såkalte trisykliske antidepressiva og antiepileptiske medikamenter, som henholdsvis Sarotex eller Gabapentin, har på sin side ikke en dokumentert effekt. (1) (2)

LES OGSÅ: Kan smerter måles?

Prognose

Brennende munn-syndrom er en ufarlig, men ubehagelig tilstand. Smerteplagene ved brennende munn-syndrom er kroniske, og vil ofte kunne vare i flere år, selv om noen opplever bedring eller endret karakter av syndromet med årene, hjulpet av de behandlingsmulighetene som finnes. En sjelden gang kan plagene mer eller mindre spontant gå over av seg selv. (1)

Referanser

1) Mayo Clinic, Burning mouth syndrome

2) Helsebiblioteket, Brennende munn-syndrom

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring