Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Dårlig ånde kan være et symptom på en rekke sykdommer, men i de aller fleste tilfellene er årsaken i munnen.

DÅRLIG MUNNÅNDE: Dårlig ånde er svært vanlig, men kan også være et symptom på flere sykdommer eller tilstander. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DÅRLIG MUNNÅNDE: Dårlig ånde er svært vanlig, men kan også være et symptom på flere sykdommer eller tilstander. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dårlig ånde er svært vanlig, og ofte har dårlig ånde en naturlig forklaring.

Betennelse i tannkjøttet og tannkjøttssykdommen periodontitt gir ofte svært dårlig ånde. Når man har betennelse i tannkjøttet er det mye tannstein på tennene, og tannstein er dannet av bakterier. Bakterier lager som kjent svovellukt, som igjen gir dårlig ånde, har Kha Duong, tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand, tidligere forklart til Lommelegen.

Matrester mellom tennene, eller i munnen generelt, kan også gi dårlig ånde.

– Det finnes millioner av bakterier i munnen, og noen av disse vil begynne å spise på matrestene. Av bakterier dannes det en svovellukt, forklarer Duong.

Munntørrhet gir dårlig ånde

Mat og drikke gjør at vi produserer mer spytt, men om natten går spyttproduksjonen ned. Det er derfor morgenånden har et dårlig, men fortjent rykte.

Noen mennesker har nedsatt spyttproduksjon i munnen. Munntørrhet kalles xerostomia på fagspråket, og er vanligvis forårsaket av en reduksjon i mengden eller kvaliteten av spytt, ifølge Tannlegetidende.

TANNLEGE: Kha Duong er tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand. Foto: Kvadraturen Tannlegesenter
TANNLEGE: Kha Duong er tannlege ved Kvadraturen Tannlegesenter i Kristiansand. Foto: Kvadraturen Tannlegesenter Vis mer

– Det er mange medisiner som gir munntørrhet som bivirkning. Det er viktig å ha mye spytt i munnen, det renser munnen. Når du har munntørrhet må du få spyttet i gang, ellers får du fortere belegg på tennene, som gjør at bakteriene får satt seg fast og man får lettere karies (hull), forteller Duong.

Når bakteriene får satt seg fast i tennene, får du også dårlig ånde. Behandlingen av munntørrhet avhenger av årsaken. En tørr munn kan være et symptom på et mer underliggende problem enn munntørrheten i seg selv.

– Man kan øke spyttproduksjonen ved å bruke sukkerfri tyggegummi, fluortabletter, evt tabletter som kan fåes kjøpt på apoteket som stimulerer til spyttproduksjon, råder Duong.

Forekomsten av munntørrhet øker med alder og det er flere kvinner enn menn som rapporterer om problemet.

Advarer mot antibaktrielle tannskyllemiddel

For mange kan det være både lettvint og fristende løsning å drepe den dårlige ånden med bakteriedrepende skyllemiddel og munnvann.

– Ikke bruk antibakterielt skyllevann, med mindre en tannlege eller lege har anbefalt deg om å gjøre det i en kort periode. Du trenger de bakteriene du har i munnen. Vi frykter at disse skyllemidlene vil skape multiresistente bakterier og dreper bakterier som vi trenger, forklarer Duong.

Stoffene cetylpyridinklorid, klorheksidin og triklosan er eksempler på slike bakteriedrepende ingredienser som du bør holde deg unna, ifølge Forskning.no. Antibakterielle skyllemidler eller antibiotikabruk kan også føre til sopp i munnen, som også fører med seg dårlig ånde.

– Det som ofte skjer når du bruker antibiotika er at den normale bakteriafloraen forsvinner. Når de gode bakteriene er borte, får andre bakteriearter utfolde seg i munnen. Da kan du eventuelt få sopp i munnen, som kan gi svie, kløe og munntørrhet, og som igjen kan gi dårlig ånde, forteller Duong.

Tannlegens beste råd mot dårlig ånde er følgende: – Bruk tanntråd og puss tennene to ganger daglig i to minutter.

LES OGSÅ: After - sår i munnen

Mageproblemer kan gi dårlig ånde

Dårlig ånde kan også stamme fra fordøyelseskanalen.

Forstoppelse er for eksempel noe som personer med irritabel tarm ofte er plaget med.

– Da får de gjerne et trykk nedenfra (mage- og tarminnhold og gass) opp mot spiserøret, som gjør at de har mer refluks og raper mye. Ved forstoppelse kan man produsere mer metangass, som lukter, har professor Trygve Hausken tidligere sagt til Lommelegen.no.

EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus
EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus Vis mer

Hausken er overlege ved gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, medisinsk avdeling, på Haukeland universitetssykehus.

Dersom du har for lite magesyre, kan det også gi oppvekst av tarmbakterier - som igjen vil gi dårlig ånde.

– Magesyrens viktigste funksjon er å drepe bakterier. Hvis det er for lite bakterier, kan man få oppvekst av andre bakterier som lukter avføring, forklarer Hausken.

LES OGSÅ: Halsbetennelse

Sult kan gi dårlig ånde

Dersom man slanker seg og er sulten, kan man få en spesiell ånde, som minner om aceton (neglelakkfjerner).

Acetonånden som oppstår etter lengre tids fasting er faktisk aceton, forteller Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– Aceton er et biprodukt av den betahydroksybutyrat- og acetoacetatptroduksjonen (C4-forbindelser produsert fra acetylcoenzym A) som leveren setter i gang til bruk som erstatning av glukose som energikilde til hjernen. Det som først og fremst blir mangelvare ved fasting er glukose, og siden fett ikke kan passere hjernebarrieren, ville fasting vært livstruende om ikke det fantes alternative energikilder. Takket være denne ketonlegemproduksjonen i leveren kan mennesket klare seg i flere uker uten mat, forklarer Svihus.

Dårlig ånde er spesielt knyttet til lavkarbo og ketose, ifølge Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS.

– Ketose er en kjemisk tilstand i kroppen man kommer i når man inntar tilstrekkelig lite karbohydrater. Da blir kroppsfettet brutt ned og omdannet til glukose. Å gå i ketose påvirker syre/base-balansen i kroppen, og man skiller ut aceton. Dette vil jo da påvirke ånden. I dette tilfellet går det dessverre ikke å pusse tennene for lukten kommer jo ikke fra munnen, men luften man puster ut, sier Lied:

– Det beste rådet er å få i seg tilstrekkelig med grove karbohydrater.

Det kan også lukte aceton av ånden til en person som har diabetes type 1 som har fått den alvorlige komplikasjonen ketoacidose (syreforgiftning).

Hals- og luftveisbetennelse kan gi dårlig ånde

  • Bronkiektasi (utvidede luftrørsforgreninger) kan gi dårlig ånde. Lukten skydes råtnet slim, ifølge Store Medisinske Leksikon
  • Dersom lukten stammer fra betennelse i mandlene eller fra betennelser i nesens bihuler, kan puss tømmes ut i nesesvelgrommet.
  • En spesiell form for kronisk nesekatarr, også kjent som ozoena eller stinknese, gjør at det dannes et søtlig stinkende sekret. Siden pasientens luktesans går tapt samtidig, er det bare omgivelsene som plages av stanken, ifølge SML.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring