Gjør tannpussen til en lek

Er tannpussen en daglig kamp med smårollingen? Elektrisk tannbørste kan gjøre det enklere, mener professor.

TANNPUSS: Det blir ikke hull i ei tann som er ren... Med elektrisk tannbørste kan jobben blir enklere for både barn og foreldre. Foto: EIRILL WILDE WIIK / SCANPIX (FRB)
TANNPUSS: Det blir ikke hull i ei tann som er ren... Med elektrisk tannbørste kan jobben blir enklere for både barn og foreldre. Foto: EIRILL WILDE WIIK / SCANPIX (FRB) Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

"Puss, puss, så får du en suss", sang Trond Viggo Torgersen da dagens foreldregenerasjon børstet sine første melketenner. Lystige toner til tross - verken da eller nå har det vært problemfritt å få pusset smilet til poden. Og de fleste som har sittet med barnet på fanget og forsøkt å rengjøre de små tennene, vet at både hyl og skrik er betraktelig nærmere sannheten enn suss.

Likevel, for å holde Karius og Baktus på avstand, er det ingen bønn. Tennene må pusses, én etter én.

LES OGSÅ: Slik får du null hull

- Artig leketøy

MORGEN OG KVELD: Pussetiden kan ikke reduseres ved bruk av elektrisk tannbørste. Foto: Tarjei E Krogh / Samfoto
MORGEN OG KVELD: Pussetiden kan ikke reduseres ved bruk av elektrisk tannbørste. Foto: Tarjei E Krogh / Samfoto Vis mer

Siden 90-tallet har salget av elektriske tannbørster økt betraktelig, og i de senere årene har det blitt lansert stadig flere modeller beregnet for barn.

- Kan elektriske tannbørster gjøre tannpussen til en enklere affære?

- Ja, mener Gunhild Strand, professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.

- For små barn kan elektrisk tannbørste gjøre pussen morsommere. Det kan være et artig leketøy, og slik hjelpe med å få barn til å pusse tenner, sier Strand.

- Før kunne de elektriske tannbørstene være litt for harde på emaljen, men det er ikke noen fare med de nye børstene.

Hilde Aga, leder av Norsk Tannpleierforening, er enig:

- Elektrisk tannbørste kan være fin for mange barn, og den er like effektiv som vanlig tannbørste. Elektrisk tannbørste er ikke anbefalt som bedre enn manuell tannbørste, men den kan være et alternativ ved puss hos barn der tannpuss er vanskelig.

To minutter morgen og kveld

Aga anbefaler at tannpussen skal starte allerede når første tann bryter fram.

- Gjør tannpuss til en god vane morgen og kveld. Bruk tannkrem for barn i alderen null til tre år, på størrelse med riskorn. La barnet ligge på stellebordet, etterhvert kan barnet sitte på fanget med hodet i armkroken. Når barnet er større kan barnet stå på en skammel og en står bak barnet med hodet i armkroken når en pusser. Voksne har ansvar for tannpussen til barnet er rundt 10 år.

Aga understreker at elektrisk tannbørste skal beveges sakte bortover tennene på innsiden, oppsiden og fremsiden. Man skal helst ikke dra den elektriske tannbørsten frem og tilbake, slik man gjør med en vanlig børste. Hard skrubbing på tannkjøttet kan føre til at det trekker seg tilbake.

Tonje Ruud Camacho, kommunikasjonsrådgiver i den Norske tannlegeforening, registrerer at elektriske tannbørster for barn har fått mange gode skussmål.

- Men det ikke kommer an på hvilken tannbørste som brukes under pussingen, men heller måten den blir brukt på. Riktig pusseteknikk er viktigere enn både merke og teknologi. Og pussetiden kan ikke reduseres selv om man velger den elektriske varianten. Regelen er uansett minimum to minutter morgen og kveld.

Barn og tenner:

  • Start med tannpuss når barnets første tann kommer frem.
  • Bruk tannbørste med lite hode og myk bust.
  • Bruk knapt synlig mengde fluortannkrem morgen og kveld.
  • Til barn som ikke bruker fluortannkrem anbefales fluortabletter to ganger i døgnet.
  • Det anbefales også fluortablett dersom barnet er kronisk syk eller bruker tåteflaske etter fylte 18 mnd.
  • Ved ettårsalderen blir barnets tenner blir sjekket på helsestasjon. Ved behov kan man bli tilbudt time på tannklikk.
  • Når barnet er rundt tre år er det rutinemessig undersøkelse og samtale på tannklinikk.

Kilde: tannlegerinorge.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring