Hva er geografisk tunge?

Tilstanden gir flekker og striper på tungen.

GEOGRAFISK TUNGE hos et barn. Av og til er slimhinnen litt hvit og fortykket rundt de røde og glatte flekkene. Foto: Angel Simon / Shutterstock / NTB
GEOGRAFISK TUNGE hos et barn. Av og til er slimhinnen litt hvit og fortykket rundt de røde og glatte flekkene. Foto: Angel Simon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tungen er en muskel som er dekket av et slimhinnelag, epitel. Dette epitelet ser du som tettsittende små rosa-grå forhøyninger eller tapper på oversiden av tunga, tungeryggen, og på sidene av tunga.

Av og til setter det seg en godartet betennelse eller irritasjon i slimhinnien, slik at tappene bli utslåtte. Tungeoverflaten framstår da som rød og glinsende.

Betegnelsen «geografisk tunge» heter på fagspråket lingua geographica eller migratorisk glositt, vandrende tungebetennelse, og henspiller på at når tungen får flere slike flekker så blir det som et kart med flekkvise soner. Disse røde og glatte sonene flytter gjerne på seg, derav uttrykket migratorisk.

Det vekker fort bekymring når overflaten på tungen endrer seg. Geografisk tunge er imidlertid en harmløs tilstand.

Forekomst

Tilstanden er ikke uvanlig, det vil si at iallfall én av hundre kan ha slike episoder med forandringer på tungen (1). Tilstanden rammer både voksne og barn, og kvinner synes å være overrepresentert. Forandringene kan vare uker, måneder eller år, eller komme som kortvarige episoder.

Hva er årsaken?

Årsaken er ukjent.

Det har vært spekulert i om tilstanden har sammenheng med andre sykdommer, eksempelvis tarmsykdom, matallergier og psoriasis, eller stress, men ingen studier har klart å bekrefte at personer med geografisk tunge har en annen underliggende sykdom eller er mer stresset. Derfor er tilstanden oppfattet å være godartet, hvorfor også betegnelsen benign migratorisk glositt benyttes.

UFARLIG: Geografisk tunge gir flekker og striper på tungen, men er ikke farlig i seg selv. Foto: NTB /Science Photo
UFARLIG: Geografisk tunge gir flekker og striper på tungen, men er ikke farlig i seg selv. Foto: NTB /Science Photo Vis mer

Gir tilstanden noen plager?

Plagene knytter seg først og fremst til det kosmetiske, da tungen kan bli påfallende endret i utseende, og det kan være vanskelig å forsone seg med at ingen årsak finnes. Enhver forandring av hudorganet vårt, også tungen, gir generelt mye bekymring.

Utover det utseendemessige så kan personer med tilstanden kjenne at de lettere får svie på tungen av sure stoffer eller sterkt krydret mat. De aller fleste har likevel ingen smerter eller svie knyttet til dette.

Hvordan stilles diagnosen og hva annet kan det være?

Forandringene er såpass typiske både i utseende, men også i forløpet med at flekkene flytter seg, at legen eller tannlegen vil stille diagnosen bare basert på funn og sykehistorie. Det er sjeldent nødvendig å ta en vevsprøve av tungen for å bekrefte diagnosen.

Hvis du merker endringer på tungen din som ikke forsvinner i løpet av en måneds tid, bør du ta dette opp med legen eller tannlegen din. Det finnes en rekke sykdommer som kan gi endringer på tungeoverflaten, også med smerter og svie. Noen eksempler er jernmangel, vitaminmangel, trøske, lichen planus, og reaksjoner på stoffer i tannproteser eller fyllinger.

Hvis legen eller tannlegen din er i tvil om diagnosen, blir det nødvendig med tilleggsundersøkelser. Slike undersøkelser kan være blodprøver, bakterie- og sopp prøver fra tungeoverflaten eller at du må ta en vevsprøve, biopsi, fra tungen.

Behandling

Like så lite som det finnes en sikker årsak til geografisk tunge, finnes det heller ingen god behandling. Hvis du svir ved inntak av sur eller krydret mat, bør du unngå dette. Hvis svien er uttalt kan du på apoteket få kjøpt bedøvende gel eller salve, også uten resept. Det er ingen ting i veien for å forsøke et munnskyllemiddel du får kjøpt på apoteket, for å se om dette bedrer plagene.

Legen eller tannlegen?

Tilstanden er kjent både hos legen og tannlegen, og begge yrkesgrupper kan stille diagnosen. Hvis tannlegen er i tvil er det rimelig at legen din utreder deg ytterligere, eventuelt henviser deg til en spesialist i hudsykdommer eller øre-nese-hals sykdommer.

Geografiske forandringer kan av og til sitte såpass langt bak på tungen, at tannlegen eller tannpleieren er den først oppdager disse, som et tilleggsfunn ved annet tannstell.

Kilde:

1. Odentologiskinfo.no: Flekker på tungen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring