Metallsmak i munnen. Hva er årsaken?

Endret smakssans kan være symptom på flere tilstander.

SMAKER METALL: Opplever du en vedvarende smak av metall i munnen, bør du forsøke å finne ut hvorfor. Foto: Just dance / Shutterstock / NTB
SMAKER METALL: Opplever du en vedvarende smak av metall i munnen, bør du forsøke å finne ut hvorfor. Foto: Just dance / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Metallisk smak i munnen er et problem som kan ha mange ulike årsaker, alt fra allergi og dårlig tannhelse, til andre sykdommer som har flere og mer alvorlige symptomer.

Metallsmak kalles dysgeusi på det medisinske fagspråket og betyr ubehagelig og unormal forandring av smakssans. Forandring av smakssans kan være både kortvarig eller vedvarende. Her er noen av de vanligste årsakene:

Betennelse i tannkjøttet

Årsaken til metallsmak i munnen kan ligge i tannkjøttet. Betennelse i tannkjøttet kalles gingivitt. Symptomene er at tannkjøttet kan bli rødt og hovent, fortykket, lettblødende eller får sår. Blod har metallsmak. En slik betennelse er nokså vanlig hos voksne, men mindre vanlig hos barn.

Les mer om: Betennelse i tannkjøttet og hva du kan gjøre for å bli kvitt det.

Periodontitt

Hvis tannkjøttbetennelse ikke blir behandlet kan det utvikle seg til en mer alvorlig tilstand som heter periodontitt. Betennelsen går da lenger ned i tannkjøttet til vevet som omslutter tannrøttene dine. Resultatet kan bli løse tenner.

Les mer om periodontitt

Forkjølelse og luftveisinfeksjoner

Forkjølelse, bihulebetennelse og andre infeksjoner knyttet til øvre luftveier kan gi metallsmak i munnen. Dette forsvinner som regel av seg selv når du blir frisk av infeksjonen.

Covid-19

Som andre infeksjoner som rammer luftveiene og påvirker smak og lukt, kan også covid-19 gi endret smakssans. Metallisk smak har blitt rapportert, men nedsatt smak og lukt er langt mer vanlig. Hvis du har forkjølelsessymptomer, og endret smakssans, kan du ha blitt smittet av koronavirus. (5).

Allergi

Allergisk rhinitt, også kalt høysnue, kan også gi metallisk smak i munnen. Hevelse av slimhinnene i nese og luftveier kan påvirke smakssansen. Bruk allergimedisin ved behov og unngå allergitriggere, det vil sannsynligvis redusere metallsmaken.

LES MER: Allergi i øyne og nese

Graviditet

Gravide kvinner opplever noen ganger forandring i smakssans, spesielt i første deler av graviditeten. Dette vil gå over av seg selv.

Medisiner

Noen eksempler på medikamenter som har metallisk smak som kjent bivirkning:

  • Noen typer antibiotika, som clarithromycin, metronidazole og tinidazole.
  • Captopril, som brukes mot høyt blodtrykk
  • Metformin, som er en diabetesmedisin
  • Disulfiram, som er antabus
  • Auranofin, som er en medisin mot revmatisme
  • Jerntilskudd som brukes for å behandle jernmangelanemi
    (2, 3)

Flere av disse medisinene kan være viktig for helsen din. Ikke avslutt behandlingen på egen hånd, uten å snakke med lege om dette.

Mange opplever også munntørrhet som er problem.

Helsekosttilskudd

Multivitaminer som inneholder mineraler som kobber, sink og krom kan gi metallsmak. Det samme gjelder jerntilskudd og kalsiumtilskudd. Dette er jo faktiske metaller, så det er ikke så rart at de gir metallsmak i munnen.

Vanligvis vil smaken gå vekk når kroppen tar opp stoffene. Hvis ikke, sjekk at doseringen er riktig. Pass på så du ikke tar for mye av helsekosttilskudd, det kan være skadelig. (4)

Sure oppstøt og halsbrann

Metallisk smak kan oppstå som følge av reflukssykdom. Reflukssykdom kjennetegnes ved halsbrann eller brystbrann og sure oppstøt. De fleste vil oppleve det en gang iblant, men noen plages mye og bør derfor oppsøke lege. Ved behandling av refluks, vil sannsynligvis metallsmaken også forsvinne. (2)

Kreftbehandling

Kjemoterapi (cellegift) og strålingsterapi kan også forårsake metallisk smak. Engelske helsemyndigheter råder kreftpasienter som opplever plagsom metallisk smak til å spise mat med sterk smak og krydder. (2)

Andre mulige årsaker

Metallisk smak kan være et symptom ved flere tilstander, men disse tilstandene har andre og mer fremtredende symptomer enn metallisk smak.

Når bør du oppsøke lege?

Metallsmak som symptom alene er i de fleste tilfeller ikke tegn på alvorlig sykdom. Hvis symptomet ikke går over, kan det være en god idé å finne ut årsaken og oppsøke lege.

Kidler:

1) Sciencedirect.com: Parageusia 2008 2) NHS.uk: Metallic taste 2020 3) Medicalnewstoday: Metallic taste in mouth and fatique 4) Cleaveland Clinic, 8 possible causes og metallic taste in your mouth 5) Healthline.com: metallic-taste-in-mouth-and-fatigue 2020

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring