Munntørrhet

Tørr munn kan øke risikoen for hull i tennene og kan gi alvorlige tannskader. Bruk av medisiner er den viktigste årsaken til munntørrhet, men det kan også skyldes sykdom.

PLAGET MED MUNNTØRRHET? Det kan være lurt å ha et glass vann stående på nattbordet. Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges slik at munnen holdes fuktig lengst mulig. Foto: Shutterstock
PLAGET MED MUNNTØRRHET? Det kan være lurt å ha et glass vann stående på nattbordet. Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges slik at munnen holdes fuktig lengst mulig. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Munntørrhet heter xerostomi på det medisinske fagspråket, og er en følelse av tørr munn. Det kan også kalles hyposalivasjon ved en målbart redusert spyttproduksjon. Munntørrhet kan skyldes mange årsaker. Har du merket hvordan munnen kan bli tørr som Sahara bare du skal holde en liten tale? Denne formen for munntørrhet skyldes det såkalte autonome nervesystemet, og går over igjen når vi får roet oss ned og slappet av.

Langvarig munntørrhet, derimot, er et stort problem for noen mennesker. Munntørrhet over lengre tid er ikke bare ubehagelig, men øker også risikoen for å få hull i tennene, og kan gi alvorlige tannskader. Bruk av medisiner er den viktigste årsaken til munntørrhet, men det kan også skyldes sykdom.

Munntørrhet gir også dårlig ånde.

Forekomsten av munntørrhet øker med alder og det er flere kvinner enn menn som rapporterer om problemet.

Spyttet - tennenes viktigste beskytter

Kroppen produserer omtrent 1 liter spytt i døgnet. Spyttproduksjonen skjer i spyttkjertlene, som ligger i tilslutning til munnhulen.

Spyttet består av 99 prosent vann, mens resten er proteiner og salter.

Hvorfor er spytt så viktig?

Spyttet...

  • Fukter og renser munnen
  • Fukter maten
  • Nøytraliserer skadestoffer
  • Løser opp smaksstoffene, slik at vi kjenner smaker bedre
  • Holder tennene friske og hele og beskytter de mot syreangrep
  • Danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje
FUKT MUNNEN: Munntørrhet over lengre tid er ubehagelig, og øker risikoen for å få hull i tennene.  Foto: Shutterstock
FUKT MUNNEN: Munntørrhet over lengre tid er ubehagelig, og øker risikoen for å få hull i tennene. Foto: Shutterstock Vis mer

Hvor mye spytt vi har i munnen, styres av reflekser fra nervesystemet. Hvem har vel ikke kjent vann i munnen ved synet av god mat? Faktisk kan bare tanken på mat være nok til å sette i gang spyttproduksjonen.

Reflekser sørger også for at munnen fylles med spytt når man tygger. Spesielle smaker øker spyttutskillelsen, for eksempel kan mange oppleve å få mer spyttproduksjon når noe smaker surt.

LES OGSÅ: Blemmer i munnen

Årsaker til munntørrhet

1) Medisiner
Mange medisiner virker på spyttet - både på mengden og på «kvaliteten». Medikamenter som virker på nervesystemet, for eksempel midler mot depresjon, psykoser og epilepsi, fører ofte til tørr munn. Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift, kan også gi tørr munn.

2) Sykdommer
Munntørrhet kan også være et tegn på sykdom, som ulike typer diabetes eller Sjøgrens syndrom. Sjøgrens syndrom er en revmatisk lidelse som særlig kan påvirke spyttkjertlene og også gi tørre øyne.

3) Lite mat og drikke
Uttørring (dehydrering) på grunn av væsketap og/eller for lite drikke, fører til tørr munn.

4) Spyttkjertelskade
Ekstrem munntørrhet oppstår hvis spyttkjertlene fjernes eller bestråles på grunn av kreft i hodet eller halsen.

5) Røyking og rusmidler
Både røyk, alkohol, og flere andre rusmidler, kan påvirke spyttproduksjonen og gi økt følelse av munntørrhet. Noen rusmidler er assosiert med spesielt dårlig tannhelse, som for eksempel metamfetamin.

MEDISINER PÅVIRKER SPYTTET: Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift kan gi tørr munn. Foto: Shutterstock
MEDISINER PÅVIRKER SPYTTET: Medisiner mot høyt blodtrykk og medisiner mot allergi, sterke smertestillende, parkinsonmedisiner og cellegift kan gi tørr munn. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Virkninger av munntørrhet

Hvis man er tørr i munnen over lang tid, får man ofte hull i tennene. Det er fordi spyttet er den viktigste naturlige beskyttelsen mot dette. Bakteriesammensetningen i munnen kan også endres ved munntørrhet, som kan øke sjansen for infeksjoner. Særlig kan sopp da bli et problem.

Munntørrhet gir også andre plager - for at man skal kunne kjenne smaker godt, må smaksstoffene være oppløst, og følgelig blir smakssansen redusert ved lite spytt i munnen.

Med en tørr munn kan det også bli en utfordring å tygge og svelge mat. Det å snakke vil også kunne bli vanskelig, siden spyttet har viktige smørende egenskaper som gjør bevegelse av tunge og lepper lettere.

LES OGSÅ: Blør det fra tannkjøttet?

VANN HJELPER MOT MUNNTØRRHET: Drikk hyppig og rikelig med vann hvis du er plaget med tørr munn. Foto: Shutterstock
VANN HJELPER MOT MUNNTØRRHET: Drikk hyppig og rikelig med vann hvis du er plaget med tørr munn. Foto: Shutterstock Vis mer

Behandling av munntørrhet

Behandling av munntørrhet blir ofte et samarbeid mellom legen og tannlegen, og har som mål å redusere ubehaget assosiert med munntørrheten, samt beskytte mot og lindre de skader som munntørrhet kan medføre. Spesielt viktig er det for legen å vurdere om noen av medikamentene man står på, kan være årsaken til problemene.

Generelle tiltak ved munntørrhet:

1) Endring av medikamentbruk
Dersom man står på medisiner som kan tenkes å påvirke spyttfunksjonen, som regnes som den vanligste årsaken til munntørrhet, må en lege vurdere om noen av disse medikamentene kan forsøkes byttes ut eller seponeres.

2) Stimulering av spyttutskillelsen
Man kan stimulere spyttsekresjonen med sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi. På apoteket selges slike tabletter til dette formålet som også inneholder fluorid, som er tannbeskyttende.

3) Grundig rengjøring
På grunn av at man med munntørrhet i mindre grad får nytte av spyttets beskyttende egenskaper, er det viktig at man rengjør munn og tenner ekstra grundig for å ta vare på tennene og for å forhindre infeksjoner. Blant annet er munnskyll etter måltider lurt for å hindre at matrester blir liggende.

4) Unngå søtsaker og sukkerholdig drikke
Disse produktene kan forverre munntørrheten og er også tannskadelige. På grunn av dette bør man redusere inntaket om man er plaget med munntørrhet.

5) Drikke hyppig og rikelig med vann
Vann vil åpenbart hjelpe mot munntørrhet, og bør drikkes hyppig. Det kan være hensiktsmessig å ha et glass vann stående på nattbordet: Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges, slik at munnen holdes fuktig lengst mulig.

6) Kunstig spytt
Spraypreparater med kunstig spytt til å fukte munnen med kan kjøpes på apotek, og kan hjelpe noen.

7) Medikamentell behandling av munntørrhet
Mot munntørrhet kan medikamentet pilokarpin forsøkes, som i væskeform kan tas oralt. Dette stoffet stimulerer det såkalte parasympatiske nervesystemet, som gir økt spyttsekresjon. Det er vist å kunne lindre plagene om medikamentet tas 2-4 ganger daglig, særlig ved munntørrhet som følge av Sjøgrens syndrom eller strålebehandling.

Kilder brukt til revisjon:

1) Mayo Clinic, Dry mouth

2) Store medisinske leksikon, Munntørrhet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring