Redd for denne karen?

Opptil en av ti nordmenn velger å leve med tannråte og smerter fremfor å gå til tannlegen. Her er våre råd mot tannlegeskrekk:

Redd for denne karen?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Odontofobi betyr angst for tannleger, og rammer opptil ti prosent av den voksne befolkningen. Det betyr at 250.000 nordmenn unngår tannlegen så godt det lar seg gjøre, ifølge tall fra TSN Gallup

For noen er angsten for munnbind og bor så sterk at de aldri får behandlet hull eller skader på tennene.

Blir du stresset og nervøs av å lese denne teksten? Da er muligheten stor for at også du lider av odontofobi.

Kan behandlesPå Senter for odontofobi ved Universitetet i Bergen har tannlegene spesialisert seg på behandling av tannlegeskrekk. De legger vekt på en gradvis opptrening hvor pasienten blir kjent med en og en del av tannlegens oppgaver.

- Det viktigste prinsippet er å gradvis trene deg opp til å mestre de enkelte deler av behandlingen som du er mest redd for. Dette gjøres i et tempo som du selv er med på å bestemme, skriver Senter for odontofobi på sine websider.

For tannlegeskrekk kan faktisk behandles. Mange tannleger har erfaring med å ta ekstra vare på pasienter som får hjertebank og angst når de kommer til behandling. Eventuelt kan du også ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å få kontroll over angsten.

Hjemmesiden til senteret har også en oversikt over sine lokale medlemmer som har spesiell kompetanse på tannlegeskrekk.

Her finner du listen over tannlegene:7 råd mot tannlegeskrekkOm du lider av tannlegeskrekk bør du forberede deg best mulig på neste tannlegebesøk. Og dersom angsten er så sterk at du ikke vil møte til timen, bør du kontakte en spesialist og spørre om muligheten til å få hjelp med tannlegeskrekken.

Her er 7 gode råd til deg som gruer deg til neste tannlegebesøk:

Velg riktig tannlegeBenytt en tannlege som du føler deg trygg hos og velg fritt den du vil ha. Snakk med tannlegen om angsten din og husk, du er en av mange som er redd.

Snakk på forhåndAvtal behandlingstempo med tannlegen før han/hun begynner og be om pauser under behandlingen om du har behov for det.

Møt opp uthviltAvtal et behandlingstidspunkt som passer deg godt eller når tannlegen har det minst travelt. Ta med en god venn hvis dette gjør deg mer trygg.

AvslappingBenytt deg av øvelser som yoga, fødselsforberedelser, karate, eller liknende og ta med musikk som kan få deg til å slappe av. Mange tannleger tilbyr også selv musikk under behandlingen.

Gi beskjedSi ifra om det gjør vondt. Husk at du er den eneste som kan merke akkurat det. Be om lokalbedøvelse eller lystgass når du har behov for det.

Se med speilBe om et håndspeil så du kan se hva tannlegen gjør.

Gå oftereSett fokus på gode tannpleievaner og vektlegg et tillitsforhold med tannlegen din. Gå oftere til tannlegen enn normalt, for eksempel hver 3. eller 4. måned. Og hold avtalen selv om du ikke har lyst den dagen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring