Tannpleie

Hvordan bli kvitt gule tenner på en trygg måte?

Mange sliter med gule tenner. Slik holder du tennene fri for misfarging.

TANNBLEKING: Bør kun utføres i samråd med tannlegen. Bilde: Subbotina Anna / Shutterstock / NTB
TANNBLEKING: Bør kun utføres i samråd med tannlegen. Bilde: Subbotina Anna / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvorfor får noen gule tenner?

Først og fremst: Helt hvite tenner er ikke naturlig. De fleste mennesker har en gulhvit farge på tennene sine, det er helt normalt.

Med alderen er det ganske vanlig at tennene blir mer gule. Dette er fordi emaljen blir tynnere, og den varme fargen fra tannbeinet skinner mer igjennom.

Kaffe, te, juice, rødvin og fargesterk mat setter også sitt preg på tannfargen, og etter mange år kan det føre til gul farge på emaljen.

Syreskader kan føre til at emaljen går i oppløsning, og tennene blir kortere og tynnere, og brekker lett. Den tynne emaljen kan også føre til at tennene framstår mer gule. Risikoen for dette øker hvis man drikker mye brus, lettbrus, juice og energidrikker, som gir et surt miljø i munnen.

I tillegg kan dårlig hygiene av munnen få tennene til å framstå misfargede, for eksempel hvis det sitter matrester imellom tennene. Noen har også en tannstilling som gjør at en eller flere tenner blir skyggelagte, og derfor framstår mørkere enn resten.

Kan man få hvitere tenner av å pusse?

Ja, god munnhygiene med grundig tannpuss er med på å forebygge slitasje på emaljen, og dermed også misfarging av tennene.

Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle. Dette gjelder også tannhelsa. God tannhygiene er viktig, både for å unngå hull og tannkjøttbetennelse, men også hvis man ønsker et hvitere smil.

Forebygg misfarging

Hvordan unngå misfarging:

  • Puss tennene grundig to ganger daglig. Unngå å pusse tennene for hardt. Bruk en tannbørste med myk eller liten børste, eller en elektrisk tannbørste.
  • Bruk tanntråd, tannpirker eller mellomromsbørste daglig, for å unngå at rester av matvarer setter seg mellom tennene.
  • Avslutt hvert måltid med et glass vann, for å rense munnen for matrester.
  • Unngå store mengder av mat og drikke med sterkt fargestoff.
  • Gå regelmessig til tannpleier og tannlege for å rense- og vedlikeholde tennene.
  • Unngå tobakksprodukter. Gule tenner er en annen av mange negative effekter ved snusing og røyking. Har man et ønske om hvitere tenner, bør man derfor gå inn for å slutte med både røyk og snus.

Dropp hjemmebleking, og søk tannlegen i stedet!

Selv med god munnhygiene er det vanskelig helt å unngå misfarging av tennene ettersom man blir eldre. På Internett florerer det av reklamer for hjemmeblekningsprodukter, men de bør du holde seg unna.

I Norge og EU er det ikke tillatt å selge blekemidler med mer enn 0,1 % hydrogenperoksid. Høyere konsentrasjoner av blekemiddelet kan blant annet føre til etseskader i tannkjøttet, så det er viktig at tannlegen undersøker munn- og tannforholdene før du går i gang med tannblekingen.

Hydrogenperoksid oppløser litt av emaljen hver gang man bruker det, så det er ikke anbefalt å gjenta blekingen mange ganger. Tannlegen kan være med til å vurdere om emaljen kan tåle behandlingen, og om det er mulig å behandle misfargingen effektivt. Det er nemlig ikke mulig å bli kvitt alle typer misfarging.

Tannkrem som lover hvitere smil

«Hva med tannkrem som lover hvitere smil? » tenker du kanskje. Disse produktene inneholder mindre enn 0,1 % hydrogenperoksid. For å bleke tenner er det nødvendig med høyere konsentrasjoner, og disse produktene er derfor ikke effektive.

Produktene inneholder ofte også slipemidler som gir en mer kortvarig skinnende overflate, men som ikke gir en langvarig effekt på fargen. I stedet sliter de mye på emaljen, og unødig slitasje på emaljen bør man unngå. Det kan føre til pusseskader på tennene.

Hjelper bakepulver - og er det trygt?

Et kjerringråd mange sikkert har hørt om er å bruke bakepulver for å gjøre tennene hvitere. Lommelegen har tidligere snakket med Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening, som forteller at det finnes peroksidfri blekemidler man kan kjøpe over disk.

Disse inneholder som regel syre og/eller bakepulver. Han forteller at denne typen behandling kan gi kortvarig lysere tenner, men kan skade emaljen ved gjentatt bruk.

Det er derfor anbefalt at man unngår hjemmebleking, med eller uten bakepulver. Det er tryggest å gå til tannlege for vurdering og behandling hvis du ønsker å bleke tennene hvitere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring