Blodprøven ALAT: Hva betyr unormale verdier?

Blodprøven er nyttig for utredning og kontroll av leversykdommer, men også andre tilstander kan gi forhøyet verdi.

LEVERSJEKK: Blodprøven ALAT kan si noe om hvordan det står til med leveren din. Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB
LEVERSJEKK: Blodprøven ALAT kan si noe om hvordan det står til med leveren din. Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

ALAT er forkortelse for alanin aminotransferase. Blodprøven heter: S-ALAT og kalles også noen ganger GPT.

ALAT er et enzym som særlig finnes i mange vev, men spesielt mye i levercellene. Hvis leveren overbelastes eller utsettes for skade, lekker enzymet ut av cellene og kan finnes i blodet hvis man tar en blodprøve.

Hvorfor tas denne blodprøven?

ALAT er en relativt vanlig blodprøve. Noen ganger blir blodprøven bestilt som en av flere «standardprøver» ved en generell utredning av din helse.

Blodprøven er først og fremst nyttig hvis man utreder og kontrollerer leversykdommer.

Hvis man utreder leversykdom pleier man også å ta blodprøvene: ALAT, ALP, LD, Bilirubin, Gamma-GT.

Referanseområde

En referanseverdi er et intervall som 95 % av det norske folk holder seg innenfor. Referanseverdier er derfor normalverdier, et sammenligningsgrunnlag for hva folk flest ligger innenfor. Hva som er anbefalte verdier kan noen ganger likevel være avvikende.

Kjønn Referanseområde
Menn< 70 U/l
Kvinner< 45 U/l

(2)

Vær oppmerksom på at referanseverdiene kan være forskjellig hos ulike laboratorier. Eksempelet ovenfor er hentet fra Fürst Laboratorium.

Viser alltid ALAT riktig verdi?

Svaret er nei. Det er flere mulige feilkilder for blodprøver, både ved prøvetaking, ved oppbevaring og avlesing/tolkning kan ting gå galt. Det er derfor alltid en teoretisk mulighet for feil svar. Noen ganger kan derfor legen dobbeltsjekke ved å bestille blodprøven en gang til hvis en blodprøve har et avvikende resultat man ikke forventet.

For ALAT kan langvarig bruk av venøs stase (stramt bånd rundt armen din) i forbindelse med blodprøvetaking gi forhøyet verdi.

Hva betyr høye verdier?

Tolkning av prøvesvar:

Ved de fleste leversykdommer vil S-ALAT være høyere enn S-ASAT. Unntak kan være alkoholbetinget leversykdom og ved levercirrhose.

Hva betyr lave verdier?

Kun høye verdier har klinisk betydning ved ALAT. Det betyr at lave verdier ikke kan gi noe informasjon om sykdom, og ikke er noen grunn for bekymring.

Kilder: 1) Brukerhåndboken: ASAT 2) Fürst Medisinske Labratorium: S-ASAT 3) Indremedisineren.no: Patologiske leverprøver

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring