Hva er et kontrastmiddel?

Noen ganger får ikke røntgenlegene nok informasjon fra vanlige røntgen-, CT- og MR-bilder, og da hender det at pasienten må få kontrast. Men hva innebærer egentlig dette?

KONTRASTMIDDEL VED CT: Kontrastmiddel kan benyttes ved røntgenundersøkelser, som for eksempel CT. Da vil man få kontrastmiddel injisert i blodåren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KONTRASTMIDDEL VED CT: Kontrastmiddel kan benyttes ved røntgenundersøkelser, som for eksempel CT. Da vil man få kontrastmiddel injisert i blodåren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvorfor bruker vi kontrastmiddel ved undersøkelser?

Kontrastmiddel er midler som brukes i radiologiske bildelundersøkelser for å øke kontrasten mellom ulike vev og organer i kroppen. Bildene endrer utseende når kontrastmiddel blir gitt.

Når man tar vanlige røntgenbilder er det mange kroppsdeler som ikke synes godt. Bløtt vev som hud, muskler og indre organer synes ofte dårlig, mens bein blir tydelig. For å gjøre undersøkelsen bedre har man derfor mange typer kontrastmidler.

For eksempel vil man ved å gi kontrast i en blodåre oppnå at kroppens blodårer får en annen gråtone på CT-bildene, og organer som inneholder mye blodårer, for eksempel leveren, får også en annen ”farge”.

Ved å ta bilder på forskjellige tidspunkter etter at det er gitt kontrast får man informasjon om forskjellige deler av og funksjoner i organer, i tillegg til selve forandringen i blodårene. Ulike sykdomsprosesser i kroppen har dessuten kontrastoppladningsmønstre, og det å gi kontrast gjør det både lettere å finne sykdom og bestemme mer nøyaktig hva slags type sykdom det dreier seg om.

Hva er et kontrastmiddel?

I vanlig røntgenpraksis bruker man ordet kontrastmiddel om et jodholdig stoff som settes i en blodåre, men det finnes jodholdige stoffer man kan drikke eller føre inn i tykktarmen via endetarmen hvis man ønsker spesielt å fremstille disse områdene. Det finnes kontrastmidler fra flere forskjellige produsenter på det norske markedet, med litt forskjellige kjemiske egenskaper. I vanlig daglig bruk er det imidlertid ikke store praktiske forskjeller.

MR-undersøkelser krever litt andre typer kontrastmidler, og disse midlene inneholder ofte et stoff kalt gadolinium. Ved å stille inn MR-maskinen slik at den viser kontrastmidlene kan man forstå hvordan midlet tas opp i vev i forskjellige organer og indikerer for eksempel sykdomsprosesser. Også ultralyd har sine egne kontrastmidler. Disse er ikke like mye i bruk som kontrastmidler til røntgen, CT og MR – men har sin nytte for eksempel ved vurdering av forandringer i leveren. Kontrastmidlet settes da i en blodåre, og ved å følge med på ultralyd kan man se midlet suse gjennom blodårene i leveren og eventuelt fordele seg i en forandring i leveren på en typisk måte. Typisk for alle kontrastmidler er at de skilles ut av kroppen gjennom gallen eller urinen etter kort tid, uten å påvirke kroppen på noe skadelig vis.

Hvordan tilføres kroppen kontrastmiddel?

Når et kontrastmiddel samles opp i et organ blir dette organet godt synlig på røntgenundersøkelsen. Noen kontrastmidler skal drikkes, andre settes inn i kroppen gjennom en slange i endetarmen, og noen sprøytes inn i en blodåre.

Ved hvilke undersøkelser kan kontrastmidler brukes?

Er kontrastmidler farlige?

Kontrastmidlene er vanligvis helt ufarlige, men noen pasienter har sykdommer som gjør at de tåler dem dårligere. Spesielt gjelder dette kontrastmidler som sprøytes inn i blodårene (intravenøst).

Innimellom reagerer noen med litt kvalme, kløe eller utslett, men dette er vanlige bivirkninger man kan få av alle medikamenter, og de går fort over. En svært sjelden gang er pasienten veldig allergisk, og kan få en kraftig allergisk reaksjon som krever umiddelbare tiltak.

LES OGSÅ: Røntgenstråling, hvor farlig er det?

Spesielle forholdsregler

Disse kan være belastende for nyrene, og noen pasienter kan være allergiske mot dem. Personalet vil derfor spørre deg spesielt om dette hvis du skal ha kontrast.

Hvis du har en nyresykdom eller diabetes er det viktig at du opplyser om dette når du møter til undersøkelsen.

Bruker man medisin mot diabetes som inneholder stoffet metformin (Glucophage og Metformin) skal man informere om dette. Grunnen til det er at metformin kan bidra til å skape nyreskade ved bruk av kontrastmidler. Hvis du skal på kontrastundersøkelse og bruker denne medisinen vil du derfor bli bedt om å slutte med den i noen dager inntil nyrefunksjonen er kontrollert med en blodprøve hos legen din.

Gi også beskjed hvis du har kraftig allergi eller astma. Spesielt er det viktig å opplyse om du har fått allergianfall under tidligere undersøkelser med kontrast.

Er det ubehagelig?

Kontrastmidlene til å drikke smaker ikke veldig godt, men dette går nesten alltid uten problemer.

Kontrastmidlene du får i tarmen kan gjøre at det kjennes som om du må på do. Du vil også se at avføringen vil farges hvit i en dag eller to. Noen få pasienter blir forstoppet.

Hvis du får en sprøyte med kontrastmiddel vil du kunne kjenne en varme rundt blodåren du får den i.

Kilder:

Revisjon 31.10.2018 av Alf Kristoffer Ødegaard, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring