Radiolog svarer:

Hvorfor kan henvisning til CT, MR eller røntgen bli endret – eller avvist?

Det handler om at du skal få best mulig diagnostikk.

CT: Kan tverrsnittfotografere områder i kroppen med bruk av røntgenstråler. Foto: KaliAntye / Shutterstock / NTB
CT: Kan tverrsnittfotografere områder i kroppen med bruk av røntgenstråler. Foto: KaliAntye / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dette er to ganske vanlige problemstillinger:

1. Legen min har bedt om CT/MR/røntgen, men dette ble endret til en annen type undersøkelse

2. Legen min har bedt om CT/MR/røntgen, men dette ble eller rett og slett avvist.

Jeg vil anslå at mellom 40-50% av alle henvisninger til billeddiagnostikk endres. Du lurer sikkert på hvorfor dette skjer. Her er forklaringen.

Henvisning er ikke det samme som rekvisisjon

For å få gjennomført en undersøkelse ved radiologisk avdeling eller institutt må man ha en henvisning fra lege. Det er viktig å understreke at dette er ikke en rekvisisjon, altså å forlange at noe blir utført.

Henvisning betyr at man sender informasjon til en spesialist med spørsmål om noe kan gjøres og i så fall hvordan dette skal gjøres.

Loven på dette punktet er meget klar, det dreier seg om strålevernforskriften med paragrafene 39, 42 og 47. Her fastslås det at det er radiolog, altså spesialist i radiologi (røntgenlege) som skal vurdere om undersøkelsen skal utføres og hvilken undersøkelse som skal velges.

Kan velge annen undersøkelse – som gir best mulig svar

Ut ifra de opplysningene som gis av legen i henvisningen skal vi vurdere om det er mulig å gjøre en undersøkelse for å avklare, og hvilken undersøkelse som vil gi best mulig svar.

Dette betyr at vi ofte foreslår en annen undersøkelse, slik at pasient og lege skal få svar på spørsmålet som er stilt.

Et typisk eksempel er at man vil se etter gallesten, men har bedt om CT. Da vil MR eller ultralyd være best. Og derfor utfører vi dette i stedet.

Hvorfor blir billedundersøkelser avvist

Av og til avviser vi, da det ikke er mulig å avklare det som henviser ønsker med en røntgen undersøkelse eller MR/CT. Det kan for eksempel være at man ønsker å se etter tarmsykdom, hvor koloskopi (kikkertundersøkelse) vil være mye bedre.

Det er også viktig å huske på at selv om din lege mener at en undersøkelse er mer egnet, er det vi som er spesialister i radiologi som har mest kunnskap om dette.

Når vi endrer en undersøkelse eller avviser er det ikke for å nedvurdere verken symptomene eller din leges vurdering, men rett og slett at vår erfaring og ekspertise tilsier at en undersøkelse er bedre enn en annen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring