Radiologen svarer:

Hvorfor viste bildeundersøkelsen ingen ting, selv om jeg har kraftige symptomer?

Det er ikke alltid at bildediagnostikk med røntgen, CT, MR eller ultralyd klarer å avdekke årsaken.

INTET FUNN: Det kan være frustrerende når undersøkelsene ikke forteller årsaken til dine plager. Foto: Dilara Mammadova / Shutterstock / NTB
INTET FUNN: Det kan være frustrerende når undersøkelsene ikke forteller årsaken til dine plager. Foto: Dilara Mammadova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det å ikke finne noe på bilder er meget vanlig. Det er vanskelig å anslå hvor ofte dette skjer, men jeg vil anta at kanskje så mye som 30 % av alle undersøkelser ikke viser noen funn. Dette er altså meget vanlig.

En typisk problemstilling:

- Jeg har vært til en undersøkelse som ikke viste noen ting. Men jeg har fortsatt kraftige symptomer. Hvordan kan det være at undersøkelsen ikke viste noe, når jeg fortsatt er plaget?

Dette er et komplisert spørsmål å svare på, men jeg skal likevel prøve å svare i korthet.

Alt kan ikke fremstilles på bilder

Det er altså slik at ikke alt kan fremstilles på bilder. Vi ser mye, men det er også mye vi ikke kan se.

Noen ganger er det enkelt å se hva som er galt, for eksempel nyresten, gallesten eller en stor kreftsvulst.

Andre ganger kan man være i tvil. Da vil man ofte velge å kontrollere etter en tid, eller man kommer med forslag til mulige diagnoser som passer med de symptomene som er oppgitt.

Noen ganger er det altså slik at man absolutt ikke finner noe. Bildene er helt normale og alt er slik det skal være. Dette betyr ikke at det ikke er noe galt, og det betyr absolutt ikke at pasienten innbiller seg symptomene eller simulerer.

Bildediagnostikk har mange begrensninger, og det er mange tilstander som vi faktisk ikke kan fremstille.

Kan radiologen ha oversett noe?

Det kan naturligvis også skje at man overser noe. Radiologer er bare mennesker, og kan gjøre feil. Årsakene til dette er mange og det har vært forsket grundig på hvordan man overser slike funn. Det har nok ikke blitt funnet noen enkel forklaring så langt.

Det er imidlertid mange sikkerhetsmekanismer som skal hindre at slike feil skjer, for eksempel såkalt dobbeltsignering (hvor en annen radiolog går igjennom og ser at man er enig), diskusjon med kolleger før man beskriver og kontroller i ettertid. Det er derfor heldigvis svært sjelden at man gjør en feil som får alvorlige konsekvenser.

Kan utelukke en rekke tilstander – men ikke alle

I slike tilfeller er det svært viktig å huske på at «ingen funn» også er et svar. Det betyr at vi har utelukket en rekke tilstander som kunne gi samme symptomer. Og ofte er det dette man ønsker med en radiologisk undersøkelse, nemlig å innskrenke mulighetene for hva som kan være galt.

Hvis man kan utelukke 6 av 10 mulige diagnoser med CT eller MR så sitter man igjen med bare 4 og dette gjør jobben enklere for de som skal fortsette utredningen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring